Οκτωβρίου 12, 2015

Χρονολόγιο: Η 12η Οκτωβρίου στην Ιστορία

782 π.Χ. Ο βασιλέας των Αρμενίων Αργίστης Α΄ εγκαινιάζει το φρούριο Ουραρτού που χτίστηκε για την προστασία του Γερεβάν από επιδρομές από τον Καύκασο.
539 π.Χ. Περσικά στρατεύματα του βασιλιά Κύρου κατέλαβαν τη Βαβυλώνα
322 π.Χ. Αυτοκτόνησε ο Δημοσθένης, παίρνοντας δηλητήριο.

1285 μΧ. Στο Μόναχο εκτελούνται 180 Εβραίοι επειδή αρνούνται να βαπτιστούν. 1428 μΧ. Εκατονταετής Πόλεμος: Ο αγγλικός στρατός άρχισε την πολιορκία της Ορλεάνης, που διήρκεσε επτά μήνες.

1492.Ο Ιταλός θαλασσοπόρος Χριστόφορος Κολόμβος που βρίσκεται στην υπηρεσία της Ισπανίας, μετά από ταξίδι δύο μηνών, έφτασε με τα τρία πλοία, «Santa Maria», «Νίνα» και «Πίντα» έφθασε στο νησί του Σαν Σαλβαδόρ, και «ανακάλυψε την Αμερική. Στη συνέχεια του πρώτου ταξιδιού και πριν επιστρέψει ανακάλυψε την Κούβα και την Αϊτή.

1529. Πολιορκία της Βιέννης. Οι Τούρκοι κατόρθωσαν να ανατινάξουν ένα λαγούμι και να γκρεμίσουν τα τείχη κάνοντας άνοιγμα τριάντα μέτρων και εισέβαλαν , αλλά οι πολιορκημένοι πολέμησαν γενναία και βάστηξαν τις θέσεις τους. Οι Τούρκοι έπαθαν μεγάλη ζημιά, και υποχώρησαν άτακτα.

1582. Άλλη μια μαύρη τρύπα. Λόγω της εισαγωγής του Γρηγοριανού ημερολογίου η 12η Οκτωρίου δεν υπάρχει στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
1596.Το φρούριο Έγκερ της Ουγγαρίας παραδόθηκε στους Οθωμανούς.
1692. Στη Μασαχουσέτη τελειώνει η δίκη για τις Μάγισσες του Σάλεμ
1748. Η μάχη της Αβάνας μεταξύ Άγγλων και Ισπανών

1787. Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1787—1792). Μεγάλη νίκη των Ρώσων στη Μάχη του οχυρού Κίνμπουρν στις εκβολές του Δνείπερου, στη Μαύρη Θάλασσα, (14/26 Οκτωβρίου),που το διοικούσε ο Αλεξάντερ Βασίλεβιτς Σουβαρόφ .
Οι Τούρκοι επιτέθηκαν από τη θάλασσα και αποβίβασαν 6 χιλιάδες στρατιώτες, αλλά αποκρούστηκαν και είχαν 4000 νεκρούς.

1809. Δύο ημέρες πριν από την υπογραφή της συνθήκης της Βιέννη, ένας νεαρός άνδρας δεκαεπτά ετών, γιος ενός λουθηριανού υπουργού από την Ερφούρτη, ο Φρίντριχ Στάπς, προσπάθησε να πλησιάσει τον Ναπολέοντα στο Ανάκτορο Σένμπρουν για τον δολοφονήσει. Ο Ναπολέων θέλησε να του χαρίσει τη ζωή εάν αποκάλυπτε εκείνον που τον έστειλε αλλά ο νεαρός επέμενε ότι τον έστειλε «η θεια πρόνοια». Πέρασε από στρατοδικείο στις 15 Οκτωβρίου, και εκτελέστηκε στις 16 του Οκτώβρη του 1809.

1810. Λόγω της νίκης κατά των αυστριακών και του γάμου του Λουδοβίκου της Βαυαρίας με την Τερέζα της Σαξονίας ,προσκλήθηκαν οι κάτοικοι στο Μόναχο για να γιορτάσουν το γάμο .Αυτό εξελίχθηκε στην ετήσια γιορτή της μπύρας, το Oktoberfest.

1813. Στην Παραγουάη λόγω των αγγλικών δανείων (Ροτσιλντ) καταργηθούν την κυβέρνησή και αποφάσισαν να τους κυβερνούν δύο «πραίτορες» ο Χοσέ Ροντρίγκεζ ντε Φραντσία και ο Φουλχένσιο Γιεργκος που θα άλλαζαν κάθε τέσσερεις μήνες.
1814. Ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας Γεώργιος ο τρίτος,(1738-1820), έλαβε τον τίτλο του βασιλιά του Ανόβερου. Ήταν ο τρίτος Βρετανός μονάρχης του Οίκου του Ανόβερου, αλλά σε αντίθεση με τα δύο του προκατόχους του, γεννήθηκε στη Βρετανία, μιλούσε αγγλικά ως πρώτη γλώσσα του, και ποτέ δεν επισκέφθηκε το Ανόβερο.
1822. Στη Βραζιλία όπου επίσης δόθηκαν μεγάλα δάνεια ο Πέδρο ο πρώτος, ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Βραζιλίας, που δεν είναι πια πορτογαλική αποικία.
1826. Ο Νικόλαος Κριεζώτης μπαίνει με 450 πολεμιστές και εφόδια στην Ακρόπολη, την οποία πολιορκούσε ο Κιουταχής.

1860. Βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν το Πεκίνο και έκαψαν το Θερινό Παλάτι.

1862. Στις 12/24 Οκτωβρίου ο Όθωνας ακολούθησε τις συμβουλές του Άγγλου πρέσβη που τον απέτρεψε να γυρίσει στην Αθήνα και εγκατέλειψε την Ελλάδα με το αγγλικό πλοίο «Σκύλλα». Αποβιβάστηκε στη Βενετία. 17/29-10-1862. Τελικά πέθανε σε ηλικία 52 ετών στη Βαμβέργη της Βαυαρίας, όπου έζησε με τη μικρή του ακολουθία του .

1871. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γκράντ απαγόρευσε την Κου Κλουξ Κλαν, και διέταξε τη σύλληψη των ηγετών της.
1897. Έγινε η μεταφορά στο Βελιγράδι από τη Βιέννη της σορού του Βουκ Στεφάνοβιτς Κάρατζιτς
1899. Οι Μπόερς της Νότιας Αφρικής κηρύσσουν τον πόλεμο στην Αγγλία
1912. Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τη Φιλιππιάδα από τους Τούρκους 1917. Οι Γερμανοί χρησιμοποιούν αέριο της μουστάρδας στη μάχη του Υπρ 1918 . Η πρώτη σερβική Στρατιά υπό τη διοίκηση του βοεβόδα Πέταρ Μπόγιοβιτς εισήλθε στη Νις. Ο  Αυστρο-ουγγρικός στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει προς τα βόρεια.
1923. Υπογράφηκε η Σύμβαση της Γενεύης που απαγορεύει το εμποριο πορνογραφικού υλικού χωρίς να συμφωνηθεί το τι συνιστά πορνογραφία.
1924. Ιδρύθηκε το ως μέρος της Σοσιαλιστική Δημοκρατίας της Ουκρανίας η Αυτόνομη Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία.
1925. Ο Μουσταφά Κεμάλ, αφού παρακολούθησε στρατιωτικές ασκήσεις στη Σμύρνη, δήλωσε ότι «οι Τουρκοι, ήταν έτοιμη να υπερασπιστούν τη γη τους». 1930. Ολοκληρώνεται στην Αθήνα το Πρώτο Βαλκανικό Συνέδριο.
1931. Παραιτήθηκε η τεσσαρακοστή έβδομη κυβέρνηση του Βασιλείου της Βουλγαρίας, του Νίκολας Μουσάνοφ. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, γίνονται τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Σωτήρα Χριστού
1934.Ο Πέτρος Καρατζωρτζεβιτς (ο δεύτερος)  ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας σε ηλικία 11 ετών και διαδέχθηκε τον πατέρα του Αλέξανδρο Πρώτο που δολοφονήθηκε στη Μασσαλία στις 9 του Οκτωβρίου. Αντιβασιλιάς ανέλαβε ο θείος του Παύλος.
1941. Κατέφθασε στο Ντιεπροπετρόφσκ της Ουκρανίας η ναζιστική επιτροπή για την είσπραξη του προστίμου που είχε επιβληθεί στην Judenrat της περιοχής. Στη Ζασάβιτσα, κοντά στη Σρέμσκα Μητροβίτσα, οι Ναζί μαζί με Κροάτες εκτέλεσαν 1.057 Εβραίους . Την ίδια ημέρα στο Πρίλεπ η βουλγαρική αστυνομία συνέλαβε 900 άτομα, μετά την επίθεση των κομμουνιστών στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

1944. Η Αθήνα απελευθερώθηκε από τη ναζιστική κατοχή. Στο Κερατσίνι , οι 60 Γερμανοί φρουροί του εργοστασίου της Ηλεκτρικής αποχώρησαν μετά από διαπραγματεύσεις με τον ΕΛΑΣ και την εργοστασιακή επιτροπή του ΕΑΜ. Στη Γιουγκοσλαβία άρχισε η κοινή επιχείρηση των Παρτιζάνων και του Κόκκινου Στρατού για την απελευθέρωση του Βελιγραδίου. Οι Γερμανοί αποσύρθηκαν στις 20 Οκτωβρίου.

1949.Τελειώνει και τυπικά ο συμμοριτοπόλεμος με την ανακοίνωση του Δημοκρατικού Στρατού για κατάπαυση του πυρός.
1953. Ο Φιντέλ Κάστρο ολοκλήρωσε την απολογία του στη δίκη για την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα λέγοντας: «Η Ιστορία θα με απαλλάξει».
1960. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με την αποικιοκρατία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ ενοχλημένος από τον μεγάλο αριθμό των αντιπροσώπων που έβλεπε ότι κοιμόντουσαν ενώ μιλούσε έβγαλε το παπούτσι του και το χτύπησε μερικές φορές πάνω στο έδρανο 1968 .Η Εθνοφρουρά του Παναμά ανατρέπει τον αμερικανόφιλο πρόεδρο Αρίας. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο (αριστερός) συνταγματάρχης Ομάρ Τορρίχος Φερρέρ που θα εθνικοποιήσει τη διώρυγα. Στην Πόλη του Μεξικού, άνοιξαν οι XIX Ολυμπιακοί Αγώνες. Την ίδια ημέρα η Ισημερινή Γουινέα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1969 .Γενικές εκλογές στην Τουρκία που τις κέρδισε ο Ντεμιρέλ. Το Κόμμα Δικαιοσύνης εξέλεξε 256 βουλευτές , το Ρεπουμπλικανικό (CHP) 143, το Κόμμα Εμπιστοσύνης Κόμμα 15, το Εθνικό Κόμμα 6, το ΜΗΡ 1, το Κόμμα Ενότητας 8, το Νέο Κόμμα 6, και το Εργατικό Κόμμα 2. Η ΕΣΣΔ εκτόξευσε το διαστημόπλοιο «Σογιούζ-7" με πλήρωμα τριών μελών, οι οποίοι συναντήθηκαν στο διάστημα με τα μέλη του πληρώματος του «Soyuz-6».

1973. Ο θρυλικός Χουάν Περόν αναλαμβάνει για τρίτη φορά πρόεδρος της Αργεντινής, με αντιπρόεδρο τη γυναίκα του Ιζαμπέλ Περόν. Είχε επιστρατέψει στο Μπουένος Άιρες, στις 20 Ιουνίου , μετα από 18 χρόνια εξορίας και τον είχαν υποδεχτεί 3.500.000 άνθρωποι στο αεροδρόμιο. Στις 23 Σεπτεμβρίου εκλέχτηκε πρόεδρος με το 62% των ψήφων. Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν 85,5%. Ο Χουάν Ντομίνγκο Περόν, (8 Οκτωβρίου 1895 - 1 Ιουλίου 1974), ήταν στρατιωτικός. Το 1936. στάλθηκε στην Ιταλία για να παρακολουθήσει τη στρατιωτική-φασιστική οργάνωση της χώρας από τον Ντούτσε. Το 1943, ως συνταγματάρχης, ήταν μεταξύ των ηγετών του στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του Ραμόν Καστίγιο. Ως μέλος της χούντας ο Περόν στήριξε την εργατική τάξη και προώθησε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που τον έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή στο λαό της Αργεντινής. Όταν το 1945 φυλακίστηκε από τα άλλα μέλη της Χούντας, η στήριξη του κόσμου, και το οργανωτικό ταλέντο της συζύγου του, Εβίτας Περόν, συνέβαλαν αποφασιστικά στην αποφυλάκισή του.
Το 1946 εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής και αμέσως ξεκίνησε μία τεράστια κοινωνική μεταρρύθμιση. Ο θάνατος της Εβίτας, το 1952, και ο αφορισμός τους από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, οδήγησαν στην ανατροπή του το 1955 από το στρατό. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Χουάν Περόν μετακόμισε στην Ισπανία.
Το 1973 επετράπη στον Χουάν Περόν να επιστρέψει εξελέγη και πάλι πρόεδρος. Εννέα μήνες αργότερα (1 Ιουλίου 1974) πέθανε από καρδιακή προσβολή και τον διαδέχθηκε η τρίτη σύζυγός του, Ιζαμπέλ Περόν. Στην Ταϋλάνδη , η στρατιωτική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει τους δεκατρείς κρατουμένους με περιοριστικούς όρους, και καταβολή εγγύησης αλλά οι φοιτητές απόρριψαν την πρόταση, δηλώνοντας ότι θα δέχονταν μόνο την άνευ όρων απελευθέρωση των κρατουμένων.
1980. Απογραφή στην Τουρκία . Ο πληθυσμός μετρήθηκε σε 45.217.556.
1984. Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός επιχειρεί να δολοφονήσει τη Μάργκαρετ Θάτσερ κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Ξενοδοχείο «Grand Ηotel» στο Μπράιτον, τοποθετώντας βόμβα κάτω από το δωμάτιο της. Η βόμβα σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε 31 αλλά όχι τη Θάτσερ,
1992. Στο Κάιρο, μετά από μεγάλο σεισμό σκοτώθηκαν 552 άνθρωποι, και περισσότεροι από 6500 τραυματίστηκαν και ζημιές εκτιμήθηκαν σε περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια.
1995. Η πΓΔΜ στη συνεδρίαση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ στη Βιέννη έγινε δεκτή ως τακτικό μέλος.
1999.Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε «συμβολικά» ότι ένα μωρό που γεννήθηκε στο Σεράγιεβο ήταν ο πρώτος κάτοικος του πλανήτη πάνω από τα 6 δισεκατομμύρια. Την ιδια ημερα στο Πακιστάν, ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα , και η Αμπχαζία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία
2002. Τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Μπαλί (Ινδονησία). Σκοτώθηκαν 202 και τραυματίστηκαν 209 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι οι τουρίστες από την Αυστραλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου