Οκτωβρίου 22, 2015

22 Οκτωβρίου. Τα γεγονότα σαν σήμερα

1717. Κατά τη διάρκεια του Τουρκοβενετικού πολέμου (1714-1718),  ο Βενετός  ναύαρχος Αντρέα Πιζάνι και ο διοικητής των ενετικών δυνάμεων της Επτανήσου κόμης φον Σούλενμπουργκ, κατέλαβαν  την Πρέβεζα,
1721. Ο Μέγας Πέτρος ανακήρυξε επίσημα το βασίλειο της Ρωσίας ως Αυτοκρατορία και ο ίδιος έλαβε τον τίτλο του Αυτοκράτορα
1797. Ο Αντρέ Ζακ Γκαρνερέν πραγματοποιεί την πρώτη καταγεγραμμένη πτώση με αλεξίπτωτο. Πήδηξε από αερόστατο από τα 1.000 μέτρα πάνω από το Παρίσι.
1836. Ο Σαμ Χιούστον ορκίστηκε ως ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας του Τέξας. 1859.Η Ισπανία κήρυξε τον πόλεμο στο Μαρόκο.
1873 . Υπογράφηκε στη Βιέννη το μεγαλούργημα της διπλωματίας του Μπίσμαρκ Η συνθήκη των τριών αυτοκρατόρων του Γερμανού Γουλιέλμου Α΄ του Φραγκίσκου Ιωσήφ της Αυστροουγγαρίας και του Τσάρου Αλεξανδρου Β της Ρωσίας .
1907. Τραπεζικός πανικός στην Νέα Υόρκη , καθώς η χρηματιστηριακή αγορά έπεσε απότομα, χάνοντας σχεδόν το 50% από τη μέγιστη τιμή του προηγούμενου έτους.
Ο πανικός προκάλεσε μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες λιανικής και από τα «επενδυτικά κεφάλαια». Η πρώτη που κατέρρευσε ήταν η «Knickerbocker Trust Company». Ο πανικός του 1907 εξαπλώθηκε σε όλες τις ΗΠΑ , και πολλές τράπεζες και εταιρείες κήρυξαν πτώχευση.
1919. Οι Μπολσεβίκοι νίκησαν κοντά στην Αγ.Πετρούπολη, τους «Λευκούς» του στρατηγού Γιουντένιτς.
1923. Τρεις μέρες μετά την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών για τις 16 Δεκεμβρίου εκδηλώθηκε φιλοβασιλικό στρατιωτικό κίνημα με ηγέτες τους Υποστρατήγους Γεώργιο Λεοναρδόπουλο και Παναγιώτη Γαργαλίδη και τον συνταγματάρχη Γ.Ζήρα. Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση του κινήματος είχε η «Οργάνωση των Ταγματαρχών» που βρίσκονταν σε άμεση επαφή με τον Ι. Μεταξά.
1943 . Η  μάχη της Αστυπάλεας . Το αντιτορπιλικό «Αδρίας», ενώ βρίσκονταν κοντά στην Κάλυμνο μαζί με το βρετανικό A/T HMS Hurworth προσέκρουσε σε νάρκη και από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του. με κατεστραμμένη την πλώρη κατέπλευσε στην Αλεξάνδρεια. Ο Αδρίας που είχε 21 νεκρούς και 30 τραυματίες μετά από μικρές επισκευές στην κοντινή τουρκική ακτή κατέπλευσε στην Αλεξάνδρεια στις 6 Δεκεμβρίου. Το 1945 επιστράφηκε στην Αγγλία όπου και πουλήθηκε για παλιοσίδερα.
1944.O Βελουχιώτης εκφώνησε το λόγο της Λαμίας. Οι Γερμανοί εκκένωσαν τα Φάρσαλα και τον Πλαταμώνα. Στη Σερβία Παρτιζάνοι και σοβιετικοί απελευθέρωσαν το Ζέμουν.
1945 . Ο Γάμος του Αντιπρόεδρου της Αργεντινής Χουάν Ντομίνγκο Περόν με την ηθοποιό Εύα Ντουάρτε
1947. Ενέδρα του «Δημοκρατικού Στρατού» στη «Χαβαρόβρυση». Το πρωινό της 22ας Οκτωβρίου 1947 ομάδα ένοπλων κομμουνιστών του «Δημοκρατικού Στρατού» έστησε ενέδρα επί της Επαρχιακής Οδού Αμαλίαδος -Πηνείας λίγο έξω από το Χάβαρι στη «Χαβαρόβρυση» σε φορτηγό που μετέφερε στην Αμαλιάδα το απόσπασμα ΜΑΥ Παπανικολοπούλου που επέστρεφε από νυκτερινή εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή Εφύρας Πηνείας. Από την επίθεση με χειροβομβίδες και τα πυρά του πολυβόλου σκοτώθηκαν αμέσως 29 από τους άνδρες του Παπανικολοπούλου 4 συνελήφθησαν ζωντανοί αλλά βρέθηκαν λίγο πιο πέρα κατακρεουργημένοι, και 4 διέφυγαν. Την ίδια ημέρα άρχισε ο πόλεμος της Ινδίας και του Πακιστάν για το Κασμίρ που τελείωσε στις αρχές του 1949 με παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών.
1953. Η Γαλλία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του βασιλείου του ΛΑΟΣ.
1962. Συνελήφθη στη Μόσχα ως πράκτορας των αμερικανών ο συνταγματάρχης Ολέγκ Πενκόφσκι που θεωρήθηκε ότι έδωσε πληροφορίες για τους πύραυλους την Κούβα. Την ίδια ημέρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζών Κέννεντυ ανακοίνωσε τον εναέριο και θαλάσσιο αποκλεισμό της Κούβας.
1964 .Ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ αρνήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1966.Εκτοξεύθηκε το σοβιετικό διαστημόπλοιο Λούνα 12 ενώ προσθαλασώθηκε το αμερικανικό «Απόλλων 7»
1973. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 338/1973 για την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ. Η Λαϊκή Κίνα έκανε αποχή.
1991. Το συλλογικό προεδρείο της Γιουγκοσλαβίας που συνεδρίασε , χωρίς τη Σερβία, και το Μαυροβούνιο και τις αυτόνομες περιοχές της Βοϊβοντίνα και του Κοσσυφοπεδίου , απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για να ανασυσταθεί η γιουγκοσλαβική ομοσπονδία ως μια ένωση κυρίαρχων κρατών.
2008. Η Ινδία εκτόξευσε το πρώτο της διαστημόπλοιο προς τη Σελήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου