Οκτωβρίου 15, 2015

Το Χρονολόγιο της 15ης Οκτωβρίου : Τα γεγονότα της σαν σήμερα

1014 . Μετά τον θάνατο του Σαμουήλ, βασιλιάς της Βουλγαρίας στέφθηκε ο γιος του Γαβριήλ Ράντομιρ.
1066. Ο Έντγκαρ ανακηρύσσεται βασιλιάς της Αγγλίας, αλλά δεν στέφτηκε ποτέ. Βασίλεψε 56 ημέρες έως τις 10 Δεκεμβρίου
1204. Ο Καρδινάλιος Λέων, απεσταλμένος του Πάπα Ιννοκέντιου του τρίτου, έφτασε στο Τύρνοβο για να στέψει τον Ιωανίτση ή Σκυλοϊωάννη, το Ρωμαιοκτόνο Τσάρο των Βουλγάρων. Ο Ιννοκέντιος Γ΄, το 1199 έστειλε επιστολή στον Καλογιάν, και του ζητούσε να ενώσει την Εκκλησία του με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ο Καλογιάν ζήτησε από τον Ινοκκέντιο να του απονείμει το αυτοκρατορικό στέμμα και το σκήπτρο που έφεραν ο Συμεών Α΄, ο Πέτρος Α΄ και ο Σαμουήλ. και επίσης να τον αναγνωρίσει ως Πατριάρχη της Βουλγαρικής Εκκλησίας. Ο Καρδινάλιος Λέων, όταν έφτασε στην Βουλγαρία, έχρισε ως Αρχιεπίσκοπο τον Βασίλι του Τάρνοβο, και έστεψε τον Καλογιάν ως rex Bulgarorum et Blachorum, (Βασιλιά των Βουλγάρων και των Βλάχων), και όχι ως αυτοκράτορα.
1211. Μάχη στον ποταμό Ρυνδακό της Βιθυνίας,κοντά στην Προύσα. Ο στρατός του Λατίνου αυτοκράτορα Ερρίκου της Φλάνδρας νίκησε το στρατό του Δεσπότη της Νίκαιας Θεόδωρο Α 'Λάσκαρη. Η νίκη των Λατίνων οδήγησε στη συνθήκη του Νυμφαίου το 1214. 1529 . Λύνεται η πολιορκία της Βιέννης . Ο Σουλεϊμάν (Σολομών) διέταξε την υποχώρηση του Τουρκικού Στρατού.
1570. Ιδρύθηκε η πόλη της Πιονγιάνγκ στην Κορέα.
1783. Το αερόστατο των Μοντγκολφιέ που διευθύνεται από τον Jean-François de Rozier Pilatre κάνει την πρώτη του πτήση
1793. Η Βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα, της Γαλλίας δικάζεται στο Palais de Justice, στο Παρίσι, και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε την επόμενη μερα.
1815. Ο Ναπολέων Α της Γαλλίας αποβιβάζεται στον τόπο εξορίας του στην Αγία Ελένη.
1894. Υπόθεση Ντρέιφους. Ο Άλφρεντ Ντρέιφους συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας και της προδοσίας.
1902. Εντοπίστηκε το ιερό του Ασκληπιείου της Κω από το Γερμανό αρχαιολόγο Ρούντολφ Έρτικ.
1912.Με την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης δημιουργεί η κυβέρνηση της Σερβίας στη Μακεδονία.
1917. Οδηγήθηκε στο απόσπασμα και εκτελέστηκε η Μάτα Χάρι
1924. Η κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με 201 υπέρ και 92 κατά.
1927 . Ο Μουσταφά Κεμάλ Πασάς αρχίζει την «Μεγάλη Ομιλία» στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμμματος (CHP) της οποίας η ανάγνωση διήρκεσε 6 ημέρες.
1928. Το γερμανικά αερόπλοιο « Κόμης Ζέππελιν» πραγματοποίησε την πρώτη εμπορική πτήση πάνω από τον Ατλαντικό και έφτασε στο Νιου Τζέρσεϊ. Κάλυψε 9,926 χιλιόμετρα σε 111 ώρες πτήσης.
1940 . Πρεμιέρα της ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο Μεγάλος Δικτάτορας».
1944. Το πρώτα Αγγλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στον Πειραιά. Στη Βουδαπέστη οι κομάντος του Οττο Σκορτσένυ απήγαγαν τον γιό του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Μίκλος Χόρτι, το νεώτερο για να εμποδίσουν την συνθηκολόγιση της Ουγγαρίας με τους σοβιετικούς. Ο Μίκλος από τη Βουδαπέστη μεταφέρθηκε στη Βιέννη και από εκεί στο Μαουτχάουζεν. Ο ναύαρχος Μίκλος Χόρτι αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
1946.Αυτοκτόνησε με δηλητήριο ο κρατούμενος στη Νυρεμβέργη Χέρμαν Γκαίρινγκ 1950. Η Νότια Κορέα εισβάλλει στη Βόρεια Κορέα και καταλαμβάνει την Πιονγιάνγκ.
1954. Αρχίζει να λειτουργεί η αμερικανική βάση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου .
1961 . Γενικές εκλογές «αστραπή» στην Τουρκία. Τις κέρδισε το ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP που έβγαλε 173 βουλευτες. Το Κόμμα Δικαιοσύνης158, το Ρεπουμπλικανικό Εθνικό Αγροτικού 54, και το Νέο Κόμμα κέρδισε 65 έδρες. Στο Λονδίνο, ιδρύθηκε η Διεθνής Αμνησία.
1968 . Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού ο δισκοβόλος Αλ Έρτερ κερδίζει το τέταρτο χρυσό του Ολυμπιακό μετάλλιο με βολή 64,78 μ.
1969. 250000 άτομα διαδήλωσαν στην Ουάσιγκτον ζητώντας το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ.
1970.Επικυρώθηκε  με λαϊκό δημοψήφισμα ο διορισμός του Ανουάρ αλ Σαντάτ στην προεδρία της Αιγύπτου, με 90%.
1971.Στο Ιράν αρχίζουν οι εορτασμοί για τα 2.500 χρόνια από την ίδρυση της Περσίας. 1979 .Πραξικόπημα στο Ελ Σαλβαδόρ.
1980. Η νύχτα του Νίκου Σαργκάνη στην Νίκη της Εθνικής Ελλάδας με 1-0 στην Κοπενχάγη. Έκανε εκπληκτικές αποκρούσεις και οι αθλητικογράφοι του έδωσαν  το ψευδώνυμο «Φάντομ».
1985. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κώστας Σημίτης αποφάσισε και ανακοίνωσε την εφάπαξ υποτίμηση της δραψμης κατά 15%. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παρουσιασε στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ, το πρόγραμμα του για την «Περεστρόικα» στην οικονομία.
1991. Οι μουσουλμάνοι του Ιζετμπέγκοβιτς ανακηρύσσουν την ανεξαρτησία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνη από τη Γιουγκοσλαβία, και αρχίζει ο πόλεμος με Κροάτες και Σέρβους. 1995 . Δημοψήφισμα στο Ιράκ για την εκλογή προέδρου. Ο μακαρίτης Σαντάμ Χουσεΐν επανεκλέχτηκε πρόεδρος για μια ακόμα επταετή θητεία, με 99,96%.
1996 .Η δολοφονία του Ελληνοκύπριου Πέτρου Κακουλή στην Άχνα της Κύπρου από Τούρκους στρατιώτες. Στη Βουλγαρία τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του Ζαν Βιντένοφ.
2003.Επίθεση Παλαιστινίων στην αυτοκινητοπομπή των ΗΠΑ στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Αμερικανοί της CIA.Ο Ιλχάμ Αλίγιεφ κληρονομεί από τον πατέρα του Γκαϊντάρ την προεδρία του Αζερμπαϊτζάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου