Οκτωβρίου 13, 2015

Εδω ειναι Βαλκάνια

Σερβία
Η Ελλάδα δεν ψήφισε υπέρ του Κοσσυφοπέδιου 

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΟΥΝΕΣΚΟ κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση στο Παρίσι ενέκρινε την ημερήσια διάταξη , χωρίς να γίνει ψηφοφορία σχετικά με το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στην οργάνωση. Μετά την έγκριση της ημερήσιας διάταξης, οι εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Κούβας, της Κίνας, της Αργεντινής, της Ισπανίας και της Βραζιλίας με κοινή του δήλωσης τάχθηκαν κατά της αποδοχής του αιτήματος του Κοσσυφοπέδιο και ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν περισσότερε εξηγήσεις για τη θέση τους στην ολομέλεια του Εκτελεστικού Συμβούλιου στις 21 Οκτωβρίου, όταν θα συζητηθεί το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΕΣΚΟ κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με την ημερήσια διάταξη, τα περισσότερα μέλη εξέφρασαν την άποψη ότι « το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου πρεπει να θεωρηθεί θέμα της ημερήσιας διάταξης, αλλά αυτό, δεν προδικάζει τη τελική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΥΝΕΣΚΟ, που θα γίνει από τις 3 ως τις 18 Νοεμβρίου. Ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΕΣΚΟ Γιώργος Παπαγιάννης, είπε ότι το αίτημα του κράτους του Κοσσυφοπεδίου να γίνει μέλος της ΟΥΝΕΣΚΟ υποστηρίχθηκε από 48 χώρες. (Την Αλβανία, την Αυστρία, το Μπαχρέιν, το Μπελίζ, Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, την Κόστα Ρίκα, την Ακτή του Ελεφαντοστού, τη Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γκαμπόν, Γκάμπια, Γερμανία, Γκάνα, Γρενάδα , Γουινέα, Αϊτή, Ονδούρα, την Ιρλανδία, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, τη Λετονία, το Λεσότο, το Λουξεμβούργο, Μονακό, Ολλανδία, Ομάν, Παναμάς, Παπούα Νέα Γουινέα, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τη Σενεγάλη, τη Σλοβενία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, Σουηδία, Τόγκο, Τουρκία , Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, την Τανζανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Βανουάτου).

Ιδιωτικοποιήσεις αλλά στη σωστή τιμή

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν ζητά από τη σερβική κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση του εθνικού τηλεπικοινωνιακού φορέα ,της «Telekom Srbija» εάν η προσφερόμενη τιμή δεν είναι ικανοποιητική, δήλωσε χθες από τη Λίμα του Περού, ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας Ντούσαν Βούγιοβιτς. «Συμφωνήσαμε ότι η ιδιωτικοποίηση της «Telekom Srbija» θα πρέπει να προχωρήσει, αλλά και ότι δεν θα πρέπει να πουληθεί όσο- όσο. Το ΔΝΤ δεν περιμένει από εμάς να προχωρήσουμε με την πώληση σε περίπτωση που οι όροι δεν είναι καλοί» , είπε ο Βούγιοβιτς στο Tanjug. Οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 58 % της κρατικής συμμετοχής στην «Telekom Srbija» θα υποβληθούν μεχρι τις 15 Νοεμβρίου. Σύμβουλος της ιδιωτικοποίησης είναι η Lazard.

Ρουμανία

Ρωσικό διάβημα για την αντιπυραυλική άμυνα


Η Μόσχα κάλεσε τις ΗΠΑ και τη Ρουμανία να εγκαταλείψουν το σχέδιο τοποθέτησης συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στη Ρουμανία των ΗΠΑ. Ο διευθυντής της Διεύθυνσης για τον Έλεγχο των Εξοπλισμών του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μιχαήλ Ουλιάνοφ, «η τοποθέτηση των αντιπυραυλικών συστημάτων στη Ρουμανία θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Συνθήκης NF για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, σύμφωνα με την οποία, επιτρέπεται η εγκατάσταση πυραύλων μέσου βεληνεκούς τύπου Κρουζ επί των πλοίων του Ναυτικού, αλλά όχι σε εγκαταστάσεις στο έδαφος». «Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρουμανία να κατανοήσουν πλήρως τις ευθύνες τους για την ανάπτυξη αυτών των όπλων, και να εγκαταλείψουν τα σχέδια αυτά, πριν είναι πολύ αργά», είπε ο κ. Ουλιάνοφ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρουμανία θα αρχίζουν σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα διήμερη αμερικανο-ρουμανική ναυτική άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου στην οποία θα συμμετάσχουν και αεροσκάφη Р-3С Ορίων». « Τα πληρώματα των Αμερικανικών και των Ρουμάνικων πλοίων θα εκπαιδευτούν στην αντιμετώπιση εχθρικών υποβρυχίων, με στόχο την ενίσχυση της συνοχής για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα», σημειώνεται σε δελτίο τύπου του 6ου Αμερικανικού Στόλου.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Η ΕΕ κατά του δημοψηφίσματος του Ντόντικ για το Ντέιτον

Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε χθες «σοβαρή ανησυχία» για το δημοψήφισμα της 15ης Νοεμβρίου στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης για τη απόφαση του Ύπατου Αρμοστή να συγκροτηθεί δικαστήριο και εισαγγελία σε Ομοσπονδιακό επίπεδο. «Η διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος θα θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Θα υπάρξει επίσης κίνδυνος υπονόμευσης των προσπαθειών βελτίωσης της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης όλων των πολιτών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της περαιτέρω προόδου της χώρας στην ενσωμάτωση στην ΕΕ. Οι εκκρεμείς ανεπάρκειες του δικαστικού συστήματος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με οργανωμένο διάλογο για τον τομέα της δικαιοσύνης», επισημαίνεται στην δήλωση του Συμβούλιου. Το Συμβούλιο, επανέλαβε την «κατηγορηματική προσήλωσή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης ως μία, ενιαία και κυρίαρχη χώρα» και χαιρέτισε την υιοθέτηση, από τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τον Ιούλιο του 2015 της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων, «η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αξιόπιστη εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την ηγεσία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, την οποία το Συμβούλιο καλεί , «να διατηρήσει τη θετική δυναμικής στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων,σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών». Οι πολίτες της Σερβικής Δημοκρατίας στο δημοψήφισμα της 15 ης Νοεμβρίου θα κληθούν να απαντήσουν αν στηρίζουν «την αντισυνταγματική και χωρίς εξουσιοδότηση επιβολή νόμων από τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και κυρίως τους επιβληθέντες νόμους για το δικαστήριο και την εισαγγελία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την εφαρμογή των αποφάσεών τους στην επικράτεια της Σερβικής Δημοκρατίας».

Κοσσυφοπέδιο

Έχασαν την ψυχραιμία τους

Η αστυνομία απελευθέρωσε χθες το βράδυ τον Βουλευτή και ηγέτη του Κινήματος «Αυτοδιάθεση» Αλμπίν Κούρτι, ο οποίος συνελήφθη ενώ επέστρεφε χθες από τα Σκόπια μαζί με τον βουλευτή της «Αυτοδιάθεσης» Γκλάουκ Κονιούφκα, αφέθηκε αμέσως ελεύθερος. Αμέσως μετά τη σύλληψη του Κούρτι, το Κίνημα «Αυτοδιάθεση» κάλεσε τους ακτιβιστές και τους υποστηρικτές του, να συγκεντρωθούν στην αστυνομική διεύθυνση όπου εκρατείτο για να απαιτήσουν την απελευθέρωση του. Μετά από επεισόδια αρκετών ορών , και ενώ οι συγκρούσεις (σε μικρότερο βαθμό) επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές της Πρίστινα, και αφού έγιναν επιθέσεις στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του κ. Θάτσι, αφού κάηκαν αυτοκίνητα και αφού τραυματίστηκαν τρεις διαδηλωτές και επτά αστυνομικοί, ο Κούρτι αφέθηκε ελεύθερος. Μιλώντας στους οπαδούς του ο Κούρτι είπε ότι όταν συνελήφθη στην Καγκλάβιτσα η αστυνομία δεν του έδειξε κανένα ένταλμα σύλληψης, είπε ότι η αστυνομία έδρασε με πολιτικές εντολές και τόνισε ότι η «Αυτοδιάθεση» θα συνεχίσει τον αγώνα για την επίτευξη των στόχων της, «μέχρι την τελική νίκη», δηλαδή την απόσυρση του σχηματισμού της Κοινότητας των σερβικών δήμων. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μπάκι Κελάνι είπε ότι ο Κούρτι συνελήφθη με ένταλμα που εκδόθηκε από τον εισαγγελέα για προσαχθεί για ανάκριση, ότι ο Κούρτι αφέθηκε ελέυθερος γιατι θα ακολουθήσει τακτική διαδικασία, και ότι η αστυνομία υποχρεώθηκε να ρίξει δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος, που απειλούσε την αστυνομική διεύθυνση. Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε επειγόντως για σήμερα στις Βρυξέλλες τον Πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Ίσα Μουσταφά, σε «δείπνο εργασίας», στο οποίο θα συζητηθεί η μέχρι σήμερα πορεία του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας και τα μελλοντικά βήματα όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, στο τραπέζι «θα σερβιριστεί για φάγωμα» ο σχηματισμός της Ένωσης των σερβικών δήμων.

Μαυροβούνιο

  Περιμένοντας την πρόσκληση του ΝΑΤΟ

Ο ΓΓ του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ επικεφαλής αντιπροσωπείας του NAC (North Atlantic Council) θα επισκεφθεί αύριο την Ποντγκόριτσα για να εκτιμήσει κατά πόσον η χώρα έχει κάνει αρκετά ώστε να προσκληθεί για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σήμερα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ ενέκρινε το ψήφισμα με το οποίο κάλεσε τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών της Συμμαχίας να προσκαλέσουν το Μαυροβούνιο να ενταχθεί στη συμμαχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου