Νοεμβρίου 02, 2015

2 Νοεμβρίου.Τα γεγονότα της ημέρας

1439. Η Σύνοδος των Γενικών Τάξεων στην Ορλεάνη, αποφάσισε τη διατήρηση ενός μόνιμου στρατού, προκειμένου να διωχθούν οι Άγγλοι από τη Γαλλία.

1721. Μετά τους πολέμους εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Σουηδίας, ο Μεγάλος Πέτρος ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Ρωσίας.

1789. Με το διάταγμα της 2ας Νοεμβρίου της Συντακτικής Συνέλευσης η περιουσία του κλήρου της Καθολικής Εκκλησίας τέθηκε στη διάθεση του Έθνους για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

1841. Άρχισε η εξέγερση των Αφγανών κατά της βρετανικής κατοχής της Καμπούλ με τη δολοφονία του πράκτορα περιηγητή λοχαγού Αλεξάντερ Μπέρνς του αδελφού του και των συνοδών του.

1852. Ο Καβούρ έγινε πρωθυπουργός του Πιεμόντε

1914. Η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία.

1917 .Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ , σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της σιωνιστικού κινηματος της Βρετανίας Λαίονελ Ρότσιλντ εξέφραζε τη συγκατάθεση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ίδρυση στην Παλαιστίνη μιας εθνικής Εστίας για τον εβραϊκό λαό.

1918. Οι ηγέτες των Νεότουρκων Ενβέρ, Ταλάτ και Τζεμάλ, εγκατέλειψαν τη Κωνσταντινούπολη επιβαίνοντας γερμανικό πλοίο.

1920. Ο Ρεπουμπλικανός Γουόρεν Γκαμάλιελ Χάρντινγκ από το Οχάιο, εξελέγη 29ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο Χάρντινγκ ήταν ο Πρόεδρος που τοποθέτησε σε κάθε σημαντική θέση ένα φίλου του. Η διαφθορά επι των ημερών του ήταν εκτεταμένη, ενώ η δωροδοκία ήταν η βασική πηγή εσόδων των περισσότερων κρατικών λειτουργών. Διόρισε υπουργό οικονομικών τον Άντριου Μέλον γιο του ιδρυτή της «Mellon Bank»,Τόμας Μέλον.

1938.Η Ουγγαρία προσάρτησε τη νότια Σλοβακία.


1940. Στις 9 το πρωί της 2 Νοεμβρίου, εμφανίστηκε πάνω από το Καλπάκι η ιταλική αεροπορία και βομβάρδισε σφοδρότατα μια έκταση που άρχιζε από το Καλπάκι κι έφτανε μέχρι τα Γιάννενα. Συνολικά 170 ιταλικά αεροσκάφη βομβαρδίσαν τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο, η Καστοριά, η Πύλος, το Αιτωλικό, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, η Πάτρα, η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες περιοχές.Την ίδια μέρα βομβαρδίστηκαν ιταλικοί στρατιωτικοί στόχοι στο Αργυρόκαστρο και την Κορυτσά, από 4 και 7 Ελληνικά αεροσκάφη αντίστοιχα
Στο καλπάκι στις δώδεκα το μεσημέρι άρχισε ο «φραγμός πυροβολικού» των Ιταλών, που επικεντρώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στη στενωπό του Καλπακίου. Όταν τελείωσε το «μπαράζ» επετέθη και το ιταλικό πεζικό. Η επίθεση καθηλώθηκε μπροστά στον φραγμό, του ελληνικού πυροβολικού και των πυρών του πεζικού. Στο δεξιό του Καλπακίου, στις 8 το βράδυ ένα επίλεκτο τάγμα βοηθούμενο από Αλβανούς σκαρφάλωσε στην κακοτράχαλη Γκραμπάλα και ανέτρεψε τον ελληνικό λόχο, που κατείχε το ύψωμα. Στο μέτωπο της Πίνδου, τμήματα της 1ης Μεραρχίας του Β. Βραχνού, που είχε φθάσει πεζοπορώντας υπό συνεχή βροχή στο Επταχώρι, κατέλαβαν μετά από σκληρό αγώνα τα υψώματα Ταμπούρι, Προφήτης Ηλίας, Φούρκα και Τσούκα, αποκόπτοντας τους αλπινιστές της μεραρχίας Τζούλια που είχαν προωθηθεί προς τη Σαμαρίνα. Κατά την επίθεση στον Προφήτη Ηλία, τραυματίστηκε βαριά  ο Δαβάκης, από σφαίρα που διέτρησε τον δεξιό του πνεύμονα. Σ
τη Σούδα, αποβιβάστηκε μετά από ελληνικό αίτημα  το 2ο τάγμα πεζικού του Συντάγματος Γιόρκ, και δέχθηκε επίθεση της Ιταλικής αεροπορίας.

1944. Σχηματίστηκε στο Βελιγράδι η μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας των κομμουνιστών με την «βασιλική κυβέρνηση του Λονδίνου». Πρωθυπουργός ανέλαβε ο Τίτο και , και υπουργός εξωτερικών ο Ιβάν Σούμπασιτς, ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβικής βασιλικής κυβέρνησης στην εξορία και πρώην κυβερνήτης της Μπανόβινας της Κροατίας στο προπολεμικό Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. 1946. Ισχυρός σεισμός κατέστρεψε εκατοντάδες κτίρια στην Τασκένδη.

1948. Ο Δημοκρατικός Χάρι Τρούμαν εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ.

1963. Πραξικόπημα του στρατηγού Μίνχ στο Νότιο Βιετνάμ ανέτρεψε την κυβέρνηση του Ντιέμ τον οποίο δολοφόνησε μαζί με τον αδελφό του ο ταγματάρχης βαν Νουνγκ μετά τη σύλληψη τους και κατά τη μεταφορά τους στο στρατόπεδο του Μινχ.

1964. Πραξικόπημα στη Σαουδική Αραβία και ο Φειζάλ εκθρόνισε τον αδελφό του.

1965. Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Ανδρέα Παπανδρέου και υπεύθυνος της εφημερίδας «Νέος Ανένδοτος» Δημήτρης Μαρούδας καταδικάστηκε σε πεντάμηνη φυλάκιση για προσβολή του Θρόνου. Ο Ενβέρ Χότζα ανακοίνωσε τη διακοπή των σχέσεων με τη Σοβιετική Ένωση και τη σύναψη συμμαχίας με την Κίνα. Ο 31χρονος κουακέρος Νόρμαν Μόρισον αυτοπυρπολήθηκε έξω από το Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρήση βομβών ναπάλμ στον Πόλεμο του Βιετνάμ.

1975. Βρέθηκε δολοφονημένος στην παραλία της Όστια, κοντά στη Ρώμη, ο Πιερ Πάολο Παζολίνι.

1976. Ο Δημοκρατικός Κυβερνήτης της Τζόρτζια Τζίμι Κάρτερ κέρδισε στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και ήταν ο πρώτος «νότιος» Πρόεδρος από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου.

1977. Θεομηνία έπληξε την Αθήνα και τον Πειραιά, και πνίγηκαν 24 άτομα στις πλημμύρες.

1991.Ενθρονίστηκε στην Ισταμπούλ ο τουρκορθόδοξος Πατριάρχης Βαρθολομαίος

1998.Ο ΟΤΕ φιγουράριζε στη Γουόλ Στριτ.

1999. Το Μαυροβούνιο υιοθέτησε ως 2ο επίσημο νόμισμα το γερμανικό μάρκο.

2004 . Στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Τζορτζ Γουόκερ Μπους ο νεότερος κέρδισε στο νημα τον Δημοκρατικό Τζον Κέρι. Η εκλογή κρίθηκε στο Οχάιο του οποίου οι 20 εκλέκτορες έκαναν τον Μπους πρόεδρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου