Νοεμβρίου 04, 2015

4 Νοεμβρίου. Το χρονολόγιο των γεγονότων

1576. Ογδοηκονταετής Πόλεμος. Στη Φλάνδρα, οι Ισπανοί κατέλαβαν την Αμβέρσα που είχε σχεδόν καταστραφεί.

1794. Ο Αλέξανδρος Σουβαρόφ κατέλαβε τη Βαρσοβία. Λήξη της πολωνικής εξέγερσης.

1912. Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος: 4 /17 Νοεμβρίου, η μεγάλη και ιστορική μάχη της Σιάτιστας. Ο Ελληνικός Στρατός απέκρουσε την επίθεση του Μεχμέτ πασά που πολιορκούσε τη Σιάτιστα με 3.000 Τούρκους. Οι Τούρκοι είχαν 400 νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι ελληνικές απώλειες ήσαν 70 νεκροί.

1921.Δολοφονήθηκε στο Τόκιο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τακάσι Χάρα.

1922 .Στην Αίγυπτο, ο Άγγλος τυχοδιώκτης και «αρχαιολόγος» Χάουαρντ Κάρτερ κ ανακάλυψε την είσοδο του τάφου του φαραώ Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων.

1928. Δολοφονήθηκε στο Grand Hotel στη Νέα Υόρκη ο «Βασιλιάς των Ιουδαίων», Άρνολντ Ροθστάιν, ο αρχηγός της εβραϊκής μαφίας.

1940. 8η ημέρα του Πολέμου. Τα ξημερώματα , οι Ιταλοί επιχείρησαν να περάσουν τον Καλαμά στο ύψος της Βροντισμένης, και τα κατάφεραν. Άμεση όμως αντεπίθεση του 1ου Τάγματος τούς έριξε και πάλι πίσω, με σημαντικές απώλειες, κυρίως σε πνιγμένους. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Κατσιμήτρου. «Οι διοικηταί των λόχων και οι αξιωματικοί διμοιρίται κατά το παράγγελμα «εμπρός διά της λόγχης» ετέθησαν επί κεφαλής των τμημάτων προηγούμενοι των ανδρών και δίδοντες το ωραίον και υψηλόν παράδειγμα ανδρείας, γενναιότητος και ηρωισμού». Το ιταλικό πυροβολικό συνέχισε να προσβάλει τα ελληνικά τμήματα στην Γκραμπάλα και την Ασσόνισα. Η Ιταλική Αεροπορία, βομβάρδισε και πολυβόλησε τις ελληνικές θέσεις από χαμηλό ύψος. Ο Κατσιμήτρος διέταξε την έξοδο περιπόλων σε όλη τη ζώνη της Μεραρχίας, που αιφνιδίασαν τους Ιταλούς. Οι Ιταλοί επιχείρησαν να διασχίσουν τον Αώο, αλλά αποκρούστηκαν, ενώ στον παραλιακο τομέα, το Μηχανικό τους κατασκεύαζε γέφυρες για να περάσουν τον Καλαμά, νότια των Φιλιατών. Σε αερομαχίες με ιταλικά αεροσκάφη ανατολικά της Σαμαρίνας (Πίνδος), σκοτώθηκαν ο Επισμηναγός ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΚΑΤΑΣΣΟΣ του Θεοδώρου και Ανθυποσμηναγός ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΡΒΑΝΗΣ του Πολυχρόνη.
Στο έδαφος, τμήματα της 1ης Μεραρχίας έφθασαν στη Βωβούσα, και βρήκαν εκεί έναν αποκομμένο ελληνικό λόχο που προσπαθούσε επί μέρες να κρατήσει τους Ιταλούς στα γύρω υψώματα. Στη Ρώμη στις  4 Νοεμβρίου ο Μουσολίνι καλεσε σε σύσκεψη τους αρχηγούς των επιτελείων και αποφασίστηκε η αποστολή 12 τουλάχιστον μεραρχιών στην Αλβανία και η αντικατάσταση του στρατηγού Πράσκα με τον στρατηγό Ουμπάλντο Σοντού.

1941. Οι εξόριστες κυβερνήσεις της Τσεχοσλοβακίας, της Ελλάδας, της Πολωνίας, και της Γιουγκοσλαβία συνήψαν συμφωνία για τη συγκρότηση μεταπολεμικά ενός μπλοκ για την ανασυγκρότηση και την οικονομική αποκατάσταση.

1943. Η ΟΠΛΑ δολοφόνησε το στέλεχος του ΕΔΕΣ Αθηνών Δημήτριο Γιαννακόπουλος και μετά έβγαλε προκήρυξη και κατήγγειλε τους εκτελεστές ενώ υποσχέθηκε και εκδίκηση.

1944. Η σφαγή του Κιλκίς. Οι Ελασίτες σφαγίασαν περί του 4000 Πόντιους ταγματασφαλίτες, που παραδοθήκαν μετά από 9ωρη μάχη. Ολοκληρώθηκε, η εκκένωση της Ελλάδος από τους Γερμανούς. Στον ελληνικό χώρο Παγιδεύτηκαν οι Γερμανικές φρουρές στη Ρόδο, την Κάλυμνο, τη Κω, τη Λέρο, την Τήνο, και τη Μήλο, καθώς και στα Χανιά που παραδόθηκαν τον Μάιο του 1945.

1945. Ο επικεφαλής του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Γκεόργκι Ντιμιτρόφ επέστρεψε από τη Μόσχα στη Βουλγαρία μετά από 22 χρόνια απουσίας.

1946. Έναρξη ισχύος του καταστατικού της UNESCO, που κυρώθηκε από είκοσι χώρες.

1950. Στη Ρώμη υπογράφηκε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
 Η Ισπανία έγινε δεκτή στον ΟΗΕ.


1956. Τα Σοβιετικά στρατεύματα στις 4:15 π.μ. της  4ης Νοέμβριου μπήκαν στην Ουγγαρία για να τερματίσουν την αντικομουνιστική εξέγερση που είχε ξεκινήσει 12 ημέρες νωρίτερα. Στη 5.20 π.μ., ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ίμρε Νάγκι ανακοίνωσε την εισβολή  προς το ουγγρικό  έθνος  με διάγγελμα 35 λεπτών στο οποίο  ανεφερε. «Τα στρατεύματά μας αγωνίζονται και η  κυβέρνηση είναι στη θέση της».Την ίδια ημέρα το Ισραήλ κατέλαβε τα Στενά του Τιράν και βγήκε στη Διώρυγα του Σουέζ.

1961. Ο Γεώργιος Παπανδρέου προανήγγειλε τον Ανένδοτο δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης Καραμανλή, διότι αποτελεί αποτέλεσμα βίας και νοθείας.

1965. Ο Αμερικανός ποιητής Έζρα Πάουντ πέρασε από την Αθήνα.

1966. Ο Άρνος πλημμύρισε την Φλωρεντία. Χιλιάδες άστεγοι και καταστροφές σε αριστουργήματα τέχνης και σπάνια βιβλία.

1979. Ομάδες φοιτητών κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και συνέλαβαν 90 ομήρους, 53 από τους οποίους ήταν Αμερικανοί.

1984. Στις 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στη Νικαράγουα γενικές εκλογές ,για να εκλογή πρόεδρου και κοινοβουλίου. Η συμμετοχή έφθασε το 75%. Ψήφισαν 1,170,142 και έλαβαν : Ο Ντανιέλ Ορτέγκα 66.97% και εξελέγη πρόεδρος και οι «Σαντινίστας» πήραν για τη βουλή 66.78%. Οι εκλογές έγιναν πριν την επανεκλογή του Ρήγκαν στις 6 Νοεμβρίου. 17 χρόνια μετά, το 2001, την ίδια ήμερα Ντανιέλ Ορτέγκα έχασε από τον Φιλελευθερο Ενρίκε

1989.Ενα εκατομμύριο Ανατολικογερμανοί διαδήλωσαν στο Βερολίνο υπέρ της δημοκρατίας ράλι.

1998. Η Βραζιλία ορίσετε ένα ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 53 για τους άνδρες και τα 48 για τις γυναίκες. Η Ρωσία την ίδια ημέρα ζήτησε από τους πιστωτές της νέα δάνεια επειδή συγκομιδή ήταν η χειρότερη των τελευταίων 45 ετών

1995. Δολοφονήθηκε στο Τελ Αβίβ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν από έναν Ορθόδοξο Εβραίο εξτρεμιστή που επικαλέστηκε εντολή από θεϊκό όραμα.

1998. Ο  υποσμηναγός Νίκος Παρούσης, διαπιστώνοντας βλάβη του Μιράζ στο οποίο επέβαινε πετώντας πάνω από τον Ωρωπό, την τελευταία στιγμή και χωρίς να το εγκαταλείψει, απέτρεψε την πτώση του σε σχολείο οδηγώντας το εκτός πόλης όπου και συνετρίβη μαζί του. Τιμήθηκε μετά θάνατο από την Ακαδημία Αθηνών.

2000. Στη Γιουγκοσλαβία, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ενέκρινε την κυβέρνηση συνασπισμού του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου (Τζουκάνοβιτς) με το DOS με ψήφους 136-19.

2008 - Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέχτηκε Πρόεδρος στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου