Νοεμβρίου 06, 2015

6 Νοεμβρίου.Χρονολόγιο των γεγονότων

355. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β´ έκανε καίσαρα τον εξάδελφό του Ιουλιανό.

1632. Κατά τον τριακονταετή πόλεμο, τραυματίστηκε θανάσιμα ο Σουηδός βασιλιάς Γουσταύος Αδόλφος ΙΙ, (ο Λέων του Βορρά) στη μάχη της Λίτζεν , όπου νίκησε το στρατό των καθολικών του στρατηγού Βάλλενστάιν.

1772. Η ναυμαχία του Πατραϊκού 26 Οκτ/6 Νοέ. Ο ρωσικό στόλος καταστρέφει τον Τουρκικό.

1792. Η Μάχη της Ζεμάπ κοντά Μονς στο Βέλγιο .Ο επαναστατικός στρατός, αποτελούμενος από 40.000 εθελοντές και διοικούνταν από τον «Γιρονδίνο» στρατηγό Ντιμουριέ νίκησε 15000 «επαγγελματίες» του Αυστριακού Στρατού κάτω από τις διαταγές του Δούκα Αλβέρτου του Σάξ - Τεσέν.

1846. Η Αυστρία προσάρτησε την Ελεύθερη πόλη της Κρακοβίας, κατά παράβαση της Συνθήκης της Βιέννης.

1886. Διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Βουλγαρίας με τη Ρωσία.

1912.Μετά τη μάχη στο Οστροβο- Γρανίστοβο η 4η Μεραρχία προελαύνοντας προς Φλώρινα και Αμύνταιο, απελευθέρωσε στις 6/19 Νοεμβρίου 1912 , τα χωριά Κέλλη , Αγίο Αθανάσιο, των Ξανθογείων, Ζέρβη, Γραμματικό και Μπάνιτσα (Βεύη). 

1917. Μετά από πέντε μήνες μαχών έληξε η τρίτη μάχη της Υπρ στο βελγιο όπου σκοτώθηκαν 240.000 στρατιώτες αλλά η πρώτη γραμμή μετακινήθηκε λιγότερο από 10 χιλιόμετρα. Λίγο πιο πέρα από την Υπρ, οι καναδικές δυνάμεις κατέλαβαν την Πασεντάλε. Την ίδια ημέρα στην Αγία Πετρούπολη το παλαιό ημερολόγιο έδειχνε 25 Οκτωβρίου, και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα των Μπολσεβίκων.

1918. Καταλείφθηκαν τα Δαρδανέλια, από τους Βρετανούς και τους Γάλλους. Στην Πολωνία ανακηρύχθηκε η δεύτερη Δημοκρατία.

1920. Βάσει της Συνθήκης του Νεϊγύ η Σερβία κέρδισε το Πίροτ κατέλαβε και τις «δυτικές περιοχές» (Ντιμίτροβγκράντ κλπ) ενώ στην Βουλγαρία κήρυξαν τριήμερο εθνικό πένθος.

1923 . Υπερπληθωρισμός στο Βερολίνο .Ένα καρβέλι ψωμί στο Βερολίνο κόστιζε 140 δισεκατομμύρια γερμανικά μάρκα.Άρχισε η εξέγερση της Κρακοβίας στην Πολωνία.

1931. Φοιτητική διαδηλώση στην Κνεζ Μιχαήλοβα του Βελιγραδίου κατά των συνταγματικών τροποποιήσεων του Βασιλιά Αλέξανδρου. Η αστυνομία συνέλαβε 13, φοιτητές. Έξι τραυματίστηκαν.

1937.Ενταξη της Ιταλίας στο αντι-Κομιντέρν σύμφωνο Γερμανίας –Ιαπωνίας.

1940.Στη Θεσπρωτία οι Ιταλοί αφού διεύρυναν το προγεφύρωμα στο Τσιφλίκι κινήθηκαν προς τα νότια, κατέλαβαν την Ηγου­μενίτσα και εξανάγκασαν τις εκεί υπάρχουσες περιορισμένες Ελληνικές δυνάμεις να συμπτυχθούν. Η VIII Μεραρχία, εξαιτίας της ελλείψεως  εφεδρειών, διέταξε τα τμήματά της να διακόψουν την επαφή με τον εχθρό και να αποσυρθούν σε νέες θέσεις επί της τοποθεσίας όρη Σουλίου – Αχέροντας ποταμός, με αποστολή να απαγορεύσουν τις διαβάσεις προς την Πρέβεζα και τα Ιωάννινα. Για την ενίσχυση της παρα­πάνω νέας τοποθεσίας προωθήθηκε στην Φιλιππιάδα το 39ο Σύνταγμα Ευζώνων της III Μεραρχίας. Ωστόσο οι Ιταλικές δυνάμεις δεν παρενόχλησαν τις συμπτυσσόμενες Ελ­ληνικές δυνάμεις και δεν επιδίωξαν να εκμεταλλευτούν την επιτυχία τους. Αρκέστηκαν μόνο στην προώθηση ενός τμήματος Ιππικού μέχρι το χωριό Μαργαρίτι.
1941. Οι ΗΠΑ δάνεισαν στη Σοβιετική Ένωση το πρώτο εκατομμύριο δολάρια. Ο Πρόεδρος Ρούζβελτ μιλώντας στην Διεθνή Οργάνωση Εργασίας διακήρυξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρχίσει τον σχεδιασμό της μεταπολεμικής εποχής «για να επιτευχθούν μόνιμες θεραπείες και για να συμβάλει στη δημιουργία μιας καλύτερης ζωής». «Η επίτευξη των στόχων αυτών δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, Θα χρειαστεί η πλήρης συνεργασία όλων των εθνών στον οικονομικό τομέα ». «Στις διεθνές και τις εθνικές υποθέσεις, η οικονομική πολιτική δεν μπορεί πλέον να είναι αυτοσκοπός. Είναι απλώς ένα μέσο για την επίτευξη κοινωνικών στόχων». «Δεν πρέπει να υπάρχει θέση στο μεταπολεμικό κόσμο για ειδικα προνόμια είτε για άτομα είτε για έθνη». Οι σοβιετικοί γιόρταζαν την «Οκτωβριανή Επανάσταση» με το νέο, στις 7 Νοεμβρίου και ο Ιωσήφ Στάλιν την παραμονή της παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία έκανε το δεύτερο ραδιοφωνικό του διάγγελμα στα 27 χρόνια που ήταν γραμματέας λέγοντας ότι «παρόλο που 350.000 δικοί μας στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις γερμανικές επιθέσεις μέχρι στιγμής, οι Γερμανοί έχασαν 4.500.000 στρατιώτες» και ότι η σοβιετική νίκη είναι κοντά.

1943. Ο Κόκκινος Στρατός ανακατέλαβε το Κίεβο. Αγγλικά και αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Φιλιππούπολη.

1944. Στο Κάιρο δολοφονήθηκε από την σιωνιστική συμμορία «Lehi» ο υπουργός αποικιών της Μεγάλης Βρετανίας ο λόρδος Walter Edward Guinness, 1st Baron Moyne.Στο Χάνφορντ των Η.Π.Α. παρήχθη για πρώτη φορά πλουτώνιο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην βόμβα που έριξαν στο Ναγκασάκι. Στην Ουγγαρία το καθεστώς του Σάλαζι απομάκρυνε από τη Βουδαπέστη τους εβραίους, και εκτελέστηκε η εβραία ποιήτρια Χάνα Σένες.

1956. Το Ρεπουμπλικανικό δίδυμο Αϊζενχάουερ-Νίξον κέρδισε τις προεδρικές εκλογές .Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

1962. Η Σαουδική Αραβία κατάργησε τη δουλεία.

1963. Ο Γεώργιος Παπανδρέου έλαβε εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

 1964. Η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου, μετά την πασχαλινή αποφυλάκιση 445 πολιτικών κρατουμένων, κατήργησε τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, και το «διαβόητο» Γ' ψήφισμα, «Περί εκτάκτων μέτρων κατά των επιβουλευομένων την δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότηταν του κράτους», της 18ης Ιουνίου 1946. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν νομιμοποιείται το Κ.Κ.Ε. και δεν επιστρέφουν οι πολιτικοί πρόσφυγες.

1965. Η Κούβα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν τη συμφωνία για να αρχίσει η αερογέφυρα που θα μετέφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες του Κουβανούς που ήθελαν να φύγουν. Μέχρι το 1973, οι Freedom Flights, (Los vuelos de la libertad), μετέφεραν 300.000 Κουβανούς «πρόσφυγες».

1978. Ο σάχης του Ιράν Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, , διόρισε κυβέρνηση στρατιωτικών και σε διάγγελμα του από την τηλεόραση, παραδέχτηκε λάθη του παρελθόντος και ότι άκουσε τον ήχο της επανάστασης του Έθνους.

1979. Στο Ιράν παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Μπαζαργκάν μετά την υποστήριξη από τον Αγιατολαχ Χομεϊνί της κατάληψης της πρεσβείας των ΗΠΑ από τους φοιτητές.

1983. Γενικές εκλογές στην Τουρκία που τις κέρδισε ο Οζάλ,(ΑΝΑP) που έβγαλε 211 έδρες. Το Λαϊκό Κόμμα είχε 117, το Εθνικιστικό Κόμμα της Δημοκρατίας (MDP) 71 έδρες. 1984.Επανεκλογή του Ρόναλντ Ρέιγκαν στην προεδρία των ΗΠΑ. .

1985. Στη συνέχεια του Irangate ο αμερικανικός τύπος αποκαλύψε την προσωπική ανάμειξη του Ρέιγκαν.

1996. Βυθίστηκε η πυραυλάκατος «Κωστάκος» (P-25), έναντι της παραλίας Αυλάκια της Σάμου, την οποία διαβόλισε το επιβατηγό πλοίο «Σάμαινα».Τέσσερα μέλη του πληρώματος παρασύρθηκαν στον βυθό. Η Κροατία έγινε το 40ο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης

1999. Οι Αυστραλοί σε δημοψήφισμα επέλεξαν να παραμείνουν στην Κοινοπολιτεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου