Οκτωβρίου 26, 2016

Μαυροβούνιο : Που το πάει ο Μίλο;

Το Κόμμα των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών , (DPS), του κ. Τζουκάνοβιτς ανακοίνωσε χθες ότι ο υποψήφιος του για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα είναι ο κ. Ντούσκο Μάρκοβιτς. Στη συνεδρίαση του προεδρείου του Κόμματος ήταν παρών και ο ηγέτης του, Μίλο Τζουκάνοβιτς. Από την αντιπολίτευση άλλοι θεωρούν ότι ο Μίλο θα πάει σπίτι του, και άλλοι ότι ο επόμενος σταθμός του θα είναι ξανά η προεδρία

Ρουμανία:Οι Φιλελεύθεροι ακολουθούν το γερμανικό σενάριο

Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα της Ρουμανίας ανακοίνωσε χθες ότι μετά τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου θα προτείνει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον εκλεκτό του προέδρου Γιοχάνις κ. Ντατσιάν Τσιόλος.
Η απόφαση της ηγεσίας του κόμματος ήταν ομόφωνη. Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ρουμανίας στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες γενικές εκλογές, και δεν θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας των Φιλελευθέρων αλλά θα δεχθεί να συνεχίσει το έργο του , αν διαπιστώσει ότι μπορεί να συνεργαστεί με το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα και εάν «το Κόμμα υποστηρίξει τις μεταρρυθμιστικές του ιδέες». Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ντατσιάν Τσιόλος κατέθεσε δημόσια την μεταρρυθμιστική του πλατφόρμα για τη Δημόσια Διοίκηση και κάνει συλλογή υπογραφών για να την προωθήσει. Οι σοσιαλδημοκράτες που δεν έχουν ακόμα επιλέξει τον υποψήφιο τους για την πρωθυπουργία κατηγόρησαν τον πρόεδρο Γιοχάνις και τον πρωθυπουργό ότι κάνουν προεκλογική εκστρατεία για τους Φιλελευθέρους.

Βοσνία και Ερζεγοβίνη :Ένα βήμα πίσω ο Ντόντικ

Μετά από μια πολύωρη έντονη συζήτηση , η Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας τροποποίησε νόμο για την Ημέρα της Δημοκρατίας στις 9 Ιανουαρίου, και έτσι η αργία θα είναι προαιρετική για τους μουσουλαμάνους τους καθολικούς και τους εβραίους. Η σύγκρουση της πλειοψηφίας με την αντιπολίτευση αφορούσε στο δημοψήφισμα. Η αντιπολίτευση κατηγορούσε τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ότι κορόηδεψαν τον κόσμο που τους ψήφισε και έκαναν την αργία προαιρετική. 
Η Συμμαχία των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών, απάντησε ότι με τον νόμο η 9η Ιανουαρίου θα παραμείνει η Ημέρα της Σερβικής Δημοκρατίας και ότι δεν θα είναι υποχρεωτική αργία για τους μη Σέρβους που ζουν στην σερβική οντότητα. Από την πλευρά των μουσουλμάνων τονίστηκε ότι η ημερομηνία , η 9η Ιανουαρίου συνιστά διάκριση και ότι αυτό επιβεβαιώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο, την Επιτροπή της Βενετίας και το Συμβούλιο Εφαρμογής της Ειρήνης στη Βοσνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου