Νοεμβρίου 25, 2016

Τα γεγονότα της 12/25 Νοεμβρίου

1034. Η ιστορία του Μακμπέθ. Πέθανε ο βασιλιάς της Σκωτίας Μάλκολμ Β΄ και το θρόνο κληρονόμησε ο Ντάνκαν Α΄ της Σκωτίας, γιος της κόρης μικρότερης κόρης του Μάλκολμ Β', και όχι ο Μάκμπεθ ο υιός της πρωτότοκης.

1177.Ο Ρεϋνάλδος ντε Σατιγιόν και ο Bαλδουίνος ο 4ος της Ιερουσαλήμ, (γνωστός ως ο λεπρός), νίκησαν ένα μουσουλμανικό στρατό υπό τον Σαλαδίν στο Μοντγκισάρντ.

1343. Σεισμός στην Τυρρηνική Θάλασσα και στον κόλπο της Νάπολης.Προκάλεσε σημαντικές ζημιές και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Το τσουνάμι που προκλήθηκε από το σεισμό που κατέστρεψε πολλά πλοία στη Νάπολη και τον λιμένα του Αμάλφι. Το τσουναμι το βίωσε ο ποιητής Πετράρχης, του οποίου το πλοίο κατάφερε να επιστρέψει στο λιμάνι.

1491.Αρχισε η πολιορκία της Γρανάδας, του τελευταίου προπύργιου των Μαυριτανών στην Ισπανία, που τερματίστηκε με τη Συνθήκη της Γρανάδας.

1795. Στην γιορτή της Αγίας Αικατερίνης, ο τελευταίος βασιλιάς της Πολωνίας και Μεγάλος Δούκας της Λιθουανίας Στανισλάς Αύγουστος Πονιατόφσκι παραιτήθηκε από το θρόνο του και έτσι ολοκληρώθηκε ο τρίτος διαμελισμός της Πολωνίας.

1826. (25Νοεμβρίου/7Δεκεμβρίου). Κατέπλευσε στο Ναύπλιο με ξένο πλήρωμα η φρεγάτα «Ελλάς» που ναυπηγήθηκε στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. με κόστος 750,000 δολαρίων. Είχε εκτόπισμα 1660 τόννων, οπλισμό 48 πυροβόλων των 16 λιβρών και 16 ολμοπυροβόλων των 42 λιβρών. Έγινα η η πρώτη ναυαρχίδα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Πυρπολήθηκε την 1/13 Αυγούστου 1831 από τον Μιαούλη στον όρμο του Πόρου.

1877. Τις παραμονές του Δεύτερου Σερβο-τουρκικού πόλεμου εκδηλώθηκε στάση στον Σερβικό Στρατό. Δύο τάγματα αρνήθηκαν να ορκιστούν πίστη στον Μίλαν Ομπρένοβιτς και προσπάθησαν να ανεβάσουν στον θρόνο τον Πέταρ Καραντζόρντζεβιτς . Η εξέγερση καταπνίγηκε στις 29 Νοεμβρίου, και 70 συμμετέχοντες κατηγορήθηκαν για προδοσία, και 24 καταδικάστηκαν σε θάνατο.

1905. Ο Πρίγκιπας Κάρολος της Δανίας αποβιβάστηκε στη Νορβηγία και στέφτηκε βασιλιάς της Νορβηγίας ως Χαάκον 7ος

1911. Ο Εμιλάνο Ζαπάτα. δημοσίευσε το «Προγράμμα Αγιάλα» που προέβλεπε δήμευση και διανομή στους ακτήμονες του ενός τρίτου της καλλιεργήσιμης γης , επιστροφή στους μικροϊδιοκτήτες όλων των κατασχεθέντων λόγω χρεών περιουσιών τους και παροχή συντάξεων στις χήρες και τα ορφανά όλων των πεσόντων στην επανάσταση.

1915. Η Ανώτατη Διοίκησης του σερβικού στρατού στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο πήρε την απόφαση για την υποχώρηση του στρατού μέσω του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας. Κατά την υποχώρηση των στρατιωτών που τους ακολουθούσαν πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από 240.000 άτομα. Τα συμμαχικά πλοία μετέφεραν από την Αλβανία στην Κέρκυρα 135.000 στρατιώτες.

1917. Στη Ρωσία άρχισαν οι εκλογές για Συντακτική Συνέλευση. Οι Σοσιαλεπαναστάτες του Βίκτωρ Τσερνώφ έλαβαν 17.100.000 ψήφους, (41%) και εξέλεξαν 380 από τους 703 βουλευτές. Οι μπολσεβίκοι πήραν μόνο 9.800.000 ψήφους , (23,5%) και έβγαλαν 168 βουλευτές. Το Κοινοβούλιο συνεδρίασε μόνο μία φορά, στις 5 Ιανουαρίου 1918, και στη συνέχεια διαλύθηκε.

1918. Η Μεγάλη Συνέλευση των Σέρβων, και των άλλων Σλάβων που συνήλθε στο Νόβι Σαντ αποφάσισε το Μπάνατ, η Μπάτσκα και η Μπαράνια , (δηλαδή η Βοϊβοντίνα), να αποσχιστούν της από την Αυστροουγγαρία για να ενταχθούν στο Βασίλειο της Σερβίας.

1935. Μετά το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ επέτρεψε στην Ελλάδα , έπειτα από 12 χρόνια εξορίας, με το εύδρομο «Έλλη». Ο βασιλιάς και ο διάδοχος Παύλος βγήκαν στην προβλήτα του Φαλήρου, με ατμάκατο του καταδρομικού. Τους περίμεναν ο Κονδύλης και οι υπουργοί του και οι οπαδοί τους. Απο τον Πειραιά πήγαν στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

1936. Η Γερμανία και η Ιαπωνία υπέγραψαν στο Βερολίνο το Σύμφωνο Αντι-Κομιντέρν που στρεφόταν κατά της Τρίτης, (Κομμουνιστικής) Διεθνούς. Στο Σύμφωνο τονιζόταν «... Αναγνωρίζοντας ότι ο στόχος της Κομμουνιστικής Διεθνούς, που είναι γνωστή ως η Κομιντέρν, είναι να διαλυθεί και να υποτάξει τα υπάρχοντα Κράτη, με όλα τα μέσα που έχει στη διοίκηση της και πεπεισμένοι ότι η ανοχή στην ανάμιξη της Κομμουνιστικής Διεθνούς στις εσωτερικές υποθέσεις των εθνών θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την εσωτερική ειρήνη και την κοινωνική τους ευημερία, αλλά ότι είναι επίσης μια απειλή για την ειρήνη του κόσμου επιθυμούν να συνεργαστούν στην άμυνα εναντίον της Κομμουνιστικής απειλής. Το σύμφωνο υπέγραψαν ο Ιάπωνας πρεσβευτής στο Βερολίνο Κιντόπμο Μασακόι και ο φον Ρίμπεντρόπ. 

1941.Το γερμανικό υποβρύχιο U-331 βύθισε στη Μεσόγειο το βρετανικό θωρηκτό HMS Barham .Σκοτώθηκαν 848 βρετανοί ναυτικοί. Η Φινλανδία προσχώρησε στο Τριμερές Σύμφωνο.

1942. Βρετανοί σαμποτέρ με την υποστήριξη του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ, ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. κατά την οποία αντιστασιακοί υπό το συντονισμό Βρετανών πρακτόρων, ανατινάζουν τη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου.

1943. Η Πρώτη Σύνοδος του " Εθνικού αντι-φασιστικού Συμβούλιου Εθνικής Απελευθέρωσης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης", (ZAVNOBiH), στο Μρκόνιτς Γκράντ. Αποφασίστηκε η ίδρυση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ως δημοκρατίας εντός της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας.

1950.Πόλεμος της Κορέας: Στις 25 Νοεμβρίου 1950, μια μέρα μετά την επίθεση των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών και της Δημοκρατίας της Κορέας που αναμενόταν να ολοκληρώσει την ενοποίηση της Κορέας εξαπολύθηκε η επίθεση, της κομμουνιστικής Κίνας.

1952.Επί κυβερνήσεως του Α. Παπάγου, πέντε μήνες μετά την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη, συνελήφθη στο κρησφύγετό του στον Κολωνό , σε πολύ προχωρημένο στάδιο φυματίωσης, ο τέως πράκτορας της Ιντέλιτζενς Σέρβις, Νίκος Πλουμπίδης.

1965.Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Κονγκό του στρατηγού Ζοζέφ Μομπούτου.

1973. Ο Ταξίαρχος Ιωαννίδης και ο Γκάς Αβράκωτος της Cia με πραξικόπημα ανέτρεψαν τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον Μαρκεζίνη και άνοιξαν τα δρόμο για την προδοσία της Κύπρου. Πρόεδρος ανέλαβε ο Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός ο ταμίας του Σικάγο και υπάλληλος της Cia, Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος.

1975. Πραξικόπημα των Ειδικών Δυνάμεων του ΚΟΠΚΟΝ στην Πορτογαλία. Ο στρατηγός Εάνες ηγήθηκε του αντιπραξικοπήματος. Ο οτέλο ντε καρβάλιο με 200 αλεξιπτωτιστές συνελήφθη.

1982. Στη Ρώμη συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές με την κατηγορία της συμμετοχής στην προετοιμασία της απόπειρας δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ , ο επικεφαλής του γραφείου της Βουλγαρικής αεροπορικής εταιρίας «Balkan», Σεργκέι Αντόνοφ.

1986. Σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας. Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ ανακοινώσε ότι έσοδα από τις πωλήσεις όπλων προς το Ιράν κατέληγαν στους αντι-κομμουνιστές αντάρτες Κόντρας στη Νικαράγουα.

1990 . Το VMRO-DPMNE κέρδισε τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στη πΓΔΜ και έβγαλε 37 έδρες βουλευτές. Η Ένωση Κομμουνιστών της Μακεδονίας κέρδισε μόλις 31 έδρες.

1992 . Η Ομοσπονδιακή Βουλή της Τσεχοσλοβακίας ψηφίζει υπέρ του διαχωρισμού της Τσεχίας από τη Σλοβακία από την 1η Ιανουαρίου 1993.

1996. Στο Βελιγράδι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους μετά την ακύρωση από τα δικαστήρια της νίκης του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Ζάγιεντνο-Μαζί» στις δημοτικές εκλογές του Βελιγραδίου. Ετσι άρχισε η διαδικασία για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς.

2002. Η UNMIK πήρε τον έλεγχο της δημοτικής διοίκησης στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτροβιτσα, η οποία προηγουμένως ελεγχόταν από τους Σέρβους.

2007. Στη Βουλγαρία απολύθηκαν πανηγυρικά οι τελευταίοι κληρωτοί στρατιώτες αφού ο Στρατός έγινε 100% επαγγελματικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου