Νοεμβρίου 28, 2016

15/28 Νοεμβρίου: Τα γεγονότα

587. Η Συνθήκη της Αντελότ μεταξύ του βασιλιά της Βουργουνδίας, και του  ανιψιού του, βασιλιά του Μοζέλα.
1414. Συνελήφθη ο Τσέχος θρησκευτικός μεταρρυθμιστής Γιαν Χους από την Ιερά Εξέταση. Ενα χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε θάνατο ως αιρετικός και κάηκε στην πυρά.  
1443. Μετα την ηττα των οθωμανών στη Νίς, ο Σκεντέρμπεης με τέχνασμα, και αξιοποιώντας μια πλαστή  επιστολή του σουλτάνου Μουράτ Β,  πήρε στην κατοχή το Κάστρο της Κρούγια.
1520. Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος πέρασε από τον Ατλαντικό Ωκεανό στον Ειρηνικό Ωκεανό, μέσα  από τα  στενά  που φέρουν σήμερα το όνομά του.
1627. Οι Πολωνοί νίκησαν τον πολύ ισχυρότερο  στόλο τω Σουηδών στη  ναυμαχία της Ολίβα κατά τη διάρκεια του πολέμου Πολωνίας και  Σουηδίας (1620-1629). Οι Σουηδοί, είχαν αποκλείσει το λιμάνι του Γκντανσκ.
1809. Πόλεμος της Χερσονησου.Νίκη των Γάλλων στη μάχη της Άλμπα ντε Τόρμες  στην Καστίλλη.
1821. Ο Παναμάς κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Ισπανία και εντάχθηκε στη στη Μεγάλη Κολομβία.
1830.Στο Βελιγράδι στα Τασμαιντάν  παρουσία του πρίγκιπα Μήλος διαβάστηκε το διάταγμα του Σουλτάνου Μαχμούτ Β για την αυτονομία της Σερβίας . Οι Τούρκοι στη συνέχεια πούλησαν τις περιουσίες τους και άφησαν το Βελιγράδι στους Σέρβους.
1843 .Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αναγνώρισαν το Βασίλειο της Χαβάης ως ανεξάρτητη χώρα.

1870. Κατά  τον γαλλοπρωσικό πόλεμο,(Ιούλιος 1870 – Μάιος 1871), η μάχη της Beaune-la-Rolande στον Λείγηρα.  Η γαλλική Πρώτη Στρατιά  με 60 000 άνδρες  προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανατρέψει τους Πρώσους και να διασπάσει την πολιορκία του Παρισιού

1880. Στη Βουλγαρία ο πρίγκιψ Αλέξανδρος Μπάττενμπεργκ διόρισε  κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Πέτκο Καραβέλοφ.

1885. Στις 16/28 Νοεμβρίου μετά την ατυχή για τους Σέρβους μάχη του Πίροτ, με παρέμβαση του πληρεξούσιου Υπουργού της Αυστρίας-Ουγγαρίας στο Βελιγράδι κόμη Kevenhyuler, που απείλησε με παρέμβαση της Αυστρίας ,  υπογράφηκε στη Νίς ανακωχή μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας και έληξε ο Σερβο-Βουλαγρικός πόλεμος. (2/12 Νοεμβρίου-16/28 Νοεμβρίου). Πρακτικό αποτέλεσμα ήταν η νομιμοποίηση της προσάρτησης της  ανατολικής Ρωμυλίας στη Βουλγαρία.

1905.  Ο Ιρλανδός εθνικιστής Άρθουρ Γκρίφιθ ίδρυσε  το πολιτικό κόμμα Σιν Φέιν στο Δουβλίνο.

1910. (Στις 28 Νοεμβρίου/11 Δεκεμβρίου) διεξήχθησαν οι εκλογές για την Αναθεωρητική Βουλή  που είχε προκηρύξει  ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄. Τα παλιά κόμματα, (Θεοτόκης-Ράλλης-Ζαίμης), που ήσαν οι  νικητές των  εκλογών του Αυγούστου χαρακτήρισαν  πραξικοπηματική την απόφαση του βασιλιά και έκαναν αποχή, με αποτέλεσμα το νεοσύστατο  Κόμμα Φιλελευθέρων, να βγάλει 307 από τους 362 βουλευτές.  

1912.83 εκπρόσωποι από τις τουρκαλβανικες φάρες που  μαζεύτηκαν στην Αυλώνα υπέγραψαν με αγγλική υπόθαλψη τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της  ανύπαρκτης Αλβανίας από τους Οθωμανούς, που είχαν πλέον ηττηθεί από τους Έλληνες τους Σέρβους και τους Μαυροβούνιους. Ο αρχηγός της παρέας ήταν ο τουρκαλβανός  Ισμαήλ Κεμάλ Μπέι Βλόρα που είχε μάθει γράμματα στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων, και ήταν πράκτορας των Αγγλων.
-Στη Ρωσία άρχισε τις εργασίες της η  IV Κρατική Δούμα  της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

1918. Ο Κόκκινος Στρατός μπήκε στην Εσθονία και κατέλαβε τη  Νάρβα. Κυβέρνηση Συνασπισμού στη Βουλγαρία με επικεφαλής τον Θεόδωρο  Τεοντόροφ.  
1920 . Πρώτες  μεταπολεμικές εκλογές στο  Βασίλειο Σέρβων Κροατών και Σλοβένων . (Γιουγκοσλαβία)  για Συντακτική Συνέλευση. Τις  περισσότερες ψήφους έλαβε το Δημοκρατικό Κόμμα που έβγαλε   92 από τους 419 βουλευτές . Δεύτερε Κόμμα το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα  με 91 βουλευτές. Μεγάλη έκπληξη έκαναν οι Κομμουνιστές  με 50 έδρες. Οι γυναίκες, οι στρατιώτες οι αξιωματικοί, και τα μέλη των εθνικών μειονοτήτων, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.

1943.Αρχισε η διάσκεψη της Τεχεράνης των τριών Συμμαχικών Δυνάμεων. ΕΣΣΔ (Στάλιν), ΗΠΑ (Φραγκλίνος Ρούζβελτ) και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ουίνστον Τσώρτσιλ συζήτησαν το άνοιγμα του δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη, τις  μεταπολεμικές διευθέτησεις της Ευρώπης και το ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας. Συμφωνήθηκε ότι η πλήρης εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας , αλλά θα  δυτικά της σύνορα με την Ιταλία θα ορίζονταν  μετά τον πόλεμο.

1958 .Το Τσαντ, η Δημοκρατία του Κονγκό και η Γκαμπόν έγιναν αυτόνομες δημοκρατίες εντός της Γαλλικής αποικιακής αυτοκρατορίας.
1960 . Η Μαυριτανία απέκτησε  την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
1962. Τρομοκρατική επίθεση Κροατών κατά της Γιουγκοσλαβικής  Πρεσβείας στη Βόννη. Σκοτώθηκαν δυο διπλωμάτες.
1966. Το Μπουρούντι ανακηρύχθηκε σε δημοκρατία.  

1967. Συνεχιζόταν η κρίση της Κοφινού. Ο  Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μανίλο Μπρόζιο μετά την επίσκεψη του στην Άγκυρα αναχώρησε για την Αθήνα, ενώ τουρκικά μαχητικά έκαναν «προειδοποιητικές»   πτήσεις στην Κύπρο. Στο έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης, βγήκαν οι αποφάσεις  για τους  41 του Πατριωτικού Μετώπου. Δυο  σε ισόβια, 22 σε ποινές που κυμαίνονται από εικοσαετή έως πενταετή κάθειρξη και 17 αθωώθηκαν.

1968 . Επεισόδια στην  Κωνσταντινούπολη κατά του πρώην σταθμάρχη της CIA, και νέου Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Robert Komer.  

1970. Δολοφονική επίθεση  στη Μανίλα κατά του Πάπας Παύλου VI.  

1971 .Μέλη της Παλαιστινιακής οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης δολοφόνησαν στο Κάιρο τον Ιορδανό Πρωθυπουργό Βασφί αλ-Τέλα.
1975. Μετά από ένα δίμηνο πόλεμο , το Επαναστατικό Μέτωπο για ένα Ανεξάρτητο Ανατολικό Τιμόρ ανακήρυξε την ανεξαρτησία  από την Ινδονησία και την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ανατολικού Τιμόρ.  

1994 .Οι Νορβηγοί με δημοψήφισμα απέρριψαν για δεύτερη φορά  την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
1996. Ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, απομακρύνθηκε από τη ηγεσία του στρατού των σερβοβοσνίων μετά την παραπομπή του στο Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου
2002.Τρομοκρατικές επιθέσεις στην Μομπάσα της Κένυα. 2010: Περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία.
2010. Βουλευτικές εκλογές στη Μολδαβία.
2011.Προεδρικές εκλογές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου