Νοεμβρίου 21, 2016

8/21 Νοεμβρίου :Τα Γεγονότα

325 π.Χ. Ο ναύαρχος τού Μεγάλου Αλεξάνδρου Νέαρχος αποβιβάστηκε στην ακτή των Ιχθυοφάγων (Ινδίαι).
533. Ο Ιουστινιανός με αυτοκρατορικό διάταγμα δημοσίευσε το νομικό εγχειρίδιο, «Institutiones», (Εισηγήσεις), διαιρείτο σε 4 βιβλία και προοριζόταν αρχικά για τους σπουδαστές της Νομικής.
1325 . Ο Μέγας Δούκας του Τβερ Ντμίτρι Μιχαήλοβιτς Γκρόζνιε σκότωσε τον δολοφόνο του πατέρα του πρίγκιπα της Μόσχας Γιούρι Ντινίλοβιτς στο στρατόπεδο των Μογγόλων Ντανίλοβιτς.
1472. Έγινε ο γάμος του Μεγάλου Δούκα της Μόσχας Ιβάν Γ Βασίλιεβιτς με την Πριγκίπισσα Σοφία Παλαιολογίνα (ανιψιά του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα).
1673. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου Πολωνό-οθωμανικού πολέμου ,(1672-1676), ο στρατός της πολωνο-λιθουανικής Κοινοπολιτείας υπό τον μέλλοντος βασιλιά της Πολωνίας Γιαν III Σομπιέσκι νίκησε το στρατό του Χουσεΐν Πασά στο φρούριο Χοτίν στην Βεσσαραβία.

1699. Ο  Τσάρος Πέτρος Α, εξέδωσε διάταγμα για την στράτευση. Στο χωριό της Μεταμόρφωσης στη Μόσχα υπογράφηκε η συνθήκη της Μεταμόρφωσης για το συντονισμό της στρατιωτικής δράσης εναντίον της Σουηδίας, μεταξύ του Πέτρου Α 'και του βασιλιά της Πολωνίας και Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας, Αυγούστου.
1764. Με διάταγμα της Αικατερίνης ΙΙ καταργήθηκαν οι Χατμάνοι της Ουκρανίας. 1797. Ο Τσάρος Παύλος ενέκρινε την εορτή των Ιπποτών όλων των ρωσικών Ταγμάτων.
1806. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εξέδωσε το διάταγμα του Βερολίνου για τον «ηπειρωτικό αποκλεισμό» της Αγγλίας. Σε απάντηση η Αγγλία επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό της Γαλλίας.

1824. (Με το παλιό). Δολοφονήθηκε από βούλγαρους μισθοφόρους των αγγλόφιλων «Κυβερνητικών» ο Πάνος Κολοκοτρώνης κοντά στο χωριό Μπεσίρι, της Αρκαδίας. Επικεφαλής τον δολοφόνων ήταν κάποιος βούλγαρος Κότζιος. Το κρανίο του Πάνου Κολοκοτρώνη, άγνωστο πώς, σώθηκε και φυλάσσεται στο Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), διάτρητο από σφαίρες.

1831.Εξεγέρθηκαν οι υφάντριες μεταξιού στη Λυών . Ήταν μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές εξεγέρσεις από την έναρξη της εποχής της βιομηχανίας.

1864. Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος εκλογικός νόμος. Προέβλεπε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τους υποψηφίους να διαθέτουν ακίνητη περιουσία στην επαρχία που κατέρχοντο και δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες που είχαν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και διέθεταν ακίνητη περιουσία ή εξασκούσαν οποιοδήποτε επάγγελμα. Το εκλογικό σύστημα ηταν το πλειοψηφικό

1894. Η σφαγή του Πόρτ-Αρθούρ κατά τη διάρκεια του πρώτου Σινο-ιαπωνικού πολέμου. Οι Ιάπωνες εκτέλεσαν όλους τους κατοίκους, (6000) και τους 13.000 κινέζους στρατιώτες που παραδόθηκαν.

1905. Ο Λένιν επέστρεψε στη Ρωσία. Συστάθηκε το Σοβιέτ της Μόσχας. 

1915 21 Νοεμβρίου/4 Δεκεμβρίου. Αγγλογαλλική ναυτική μοίρα καταλαμβάνει τη Μήλο, για να πιέσει τον Βασιλιά Κωνσταντίνο να εξέλθει στον πόλεμο με την πλευρά της Αντάντ

1916. Βυθίστηκε ανάμεσα στο ακρωτήριο του Σουνίου και της Κέας, το υπερωκεάνιο «Βρετανικός» , αδελφό πλοίο του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ και είχε επιταχθεί από το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό και είχε μετασκευαστεί σε πλωτό νοσοκομείο, και πήγαινε στη Λήμνο για να παραλάβει ασθενείς και τραυματίες. Στο πλοίο επέβαιναν 673 μέλη του πληρώματος , 315 στρατιωτικοί ιατροί και 77 αδελφές νοσοκόμοι. Χάθηκαν μόνο 30 μέλη του πληρώματος και πιθανολογείται ότι η λέμβος στην οποία επέβαιναν παρασύρθηκε από την προπέλα του πλοίου.

-1916. Πέθανε ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Α’, Αυτοκράτορας της Αυστρίας και βασιλιάς της Ουγγαρίας. Τον διαδέχτηκε ο μικρανιψιός του, Κάρολος Α, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση δύο χρόνια αργότερα, με την κατάργηση της αυτοκρατορίας. Την ίδια ημέρα ο Άρθουρ Τσίμερμαν έγινε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

1920 . Οι «Σύμμαχοι» γνωστοποίησαν στην Ελληνική κυβέρνηση πως σε περίπτωση επανόδου του Βασιλιά Κωνσταντίνου θα διέκοπταν κάθε οικονομική υποστήριξη προς την Ελλάδα.
1920 . Μια ακόμη «Ματωμένη Κυριακή» των Ιρλανδών. Στο Δουβλίνο η ομάδα του Μαίκλ Κόλινς του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού εκτέλεσε στα σπίτια τους 12 χαφιέδες της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας, και 2 αστυνομικούς. Σε αντίποινα , οι Αγγλοι σκότωσαν το απόγευμα στο Πάρκο Κρόουκ κατά την διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου 13 θεατές και έναν ποδοσφαιριστή, ενώ αργότερα το βράδυ της ίδιας ημέρας δολοφονήθηκαν 3 Ιρλανδοί κρατούμενοι.

1923. Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου εκλέχτηκε αρχηγός της Δημοκρατικής Ένωσης.

1940. Το Γ’ Σώμα Στρατού, υπό τον στρατηγό Τσολάκογλου, και το Συγκρότημα “Κ” του στρατηγού Κοσμά, ολοκλήρωσαν την κατάληψη τού αυχένα τού όρους Μοράβα, και άνοιξαν το δρόμο για την Κορυτσά.

1953. Ινδοκίνα, Επιχείρηση Κάστωρ. Γάλλοι αλεξιπτωτιστές ,περίπου 4.000 άνδρες αναπτύσσονται στην κοιλάδα του Ντιεν Μπιεν Φου, στο Τονκίν, τετρακόσια χιλιόμετρα από το Ανόι και κοντά στα σύνορα με το Λάος, με στόχο να αποτραπεί η προέλαση των δυνάμεων των Βιέτ Μιν.

1955. Η Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν και το Ηνωμένου Βασιλείο υπέγραψαν το Σύμφωνο της Βαγδάτης.

1962. Η κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραµανλή υπέγραψε µε την αµερικανική Exxon και τον Τομ Πάπας τη σύμβαση για τη δημιουργία του διυλιστηρίου στη Βόρεια Ελλάδα υπό την επωνυµία «Esso Pappas», και των εργοστασίων παραγωγής αµµωνίας και λιπασµάτων. Ο Τύπος της συµπολίτευσης θριαµβολογούσε για την επένδυση 200 εκατ. δολαρίων που θα έφερνε 4.500-7.000 νέες θέσεις εργασίας. Ο Τύπος της Ένωσης Κέντρου κατήγγελλε τις «αποικιακές συµβάσεις», και τις ευνοϊκές ρυθµίσεις. Την ίδια ημέρα υπογράφηκε η νέα σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την Ολυμπιακή Αεροπορία του Αριστοτέλη Ωνάση. Το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, έγινε η μεγάλη συγκέντρωση της Ένωσης Κέντρου, στο πλαίσιο του «Ανένδοτου», και της «πορείας προς το λαό», και ο Γεώργιος Παπανδρέου ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης Καραμανλή, και εκλογές.

1962. Η Κίνα ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός στην εμπόλεμη ζώνη των συνόρων με την Ινδία, δηλώνοντας, ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά της 12 μίλια πίσω από τη γραμμή των συνόρων, που υπήρχαν το 1959.


1964. Ο Αντρέας Παπανδρέου πήγε στην Κύπρο όπου του έγινε ενθουσιώδης υποδοχή με αντιαμερικανικά - αντιΝΑΤΟϊκά συνθήματα. Ο Μακάριος τάχθηκε υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης και του αδέσμευτου της Κύπρου Στην Αθήνα ο Αμερικανός πρεσβευτής Χένρι Λαμπουίς έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στον Γεώργιο Παπανδρέου για τον επιθετικό αντιαμερικανισμό του υιού του και δήλωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού είναι ανεπιθύμητος στις Η.Π.Α. Στο Βατικανό ολοκληρώθηκε η τρίτη συνεδρίαση της Οικουμενικής Συνόδου της Καθολικής Εκκλησίας.

1966. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίστηκε στο Στρατοδικείο Αθηνών, στο πλευρό των κατηγορουμένων για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, αξιωματικών, και δήλωσε ότι , «οι πραγματικοί συνωμότες θα καταδικαστούν οριστικά από την κοινή γνώμη, το Έθνος και τη Δημοκρατία».

1967.Εκτονώθηκε η κρίση της Κοφινού στην Κύπρο. Μετά την επιστολή Τζόνσον που απαγόρευσε τη χρησιμοποίηση των όπλων της αμερικανικής βοήθειας στην Κύπρο ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Κεμάλ Τουράλ, δήλωσε : «Είμαστε έτοιμοι να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα για την Κύπρο μέσω διαπραγματεύσεων, αποφεύγοντας τη σύγκρουση».Στο έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών έληξε η δίκη των 31 του Πατριωτικού Μετώπου. Ο αρχηγός του Μετώπου Μίκης Θεοδωράκης, λόγω ασθενείας παραπέμφθηκε σε χωριστή δίκη. Στη φυλακή έμειναν 8. Σε 13 δόθηκε αναστολή, και 10 αθωώθηκαν. Καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά οι Κώστας Φιλίνης και Ιωάννης Λελούδας.
Ο αμερικανός στρατηγός Γουίλιαμ Γουεστμόρλαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους : «Το 1965 ήμουν απόλυτα βέβαιος ότι, ο εχθρός θα κερδίσει, σήμερα είναι βέβαιο ότι σίγουρα χάνει».

1974. Ο νικητής των εκλογών της 17ης Νοεμβρίου 1974 Κωνσταντίνος Καραμανλής, όρκισε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που διαδέχτηκε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Υπουργός Συντονισμού και Προγραμματισμού ήταν ο Παναγιώτης Παπαληγούρας, υπουργός Εξωτερικών ο Δημήτριος Μπίτσιος, Εθνικής Άμυνας ο Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας και Εσωτερικών ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. 
-Σε δύο επιθέσεις της ομάδας στο Μπέρμιγχαμ IRA σκότωσε 19 ανθρώπους και τραυμάτισε 180.

1979 .Διαδηλωτές έκαψαν την αμερικανική πρεσβεία στην Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν.

1994. Το ΝΑΤΟ με 36 βομβαρδιστικά που απογειώθηκαν από βάσεις στην Ιταλία επιτέθηκε στο αεροδρόμιο «Udbina» των Σερβων της Κράινα.

1995 . Στην αεροπορική βάση Wright-Patterson στο Ντέιτον του Οχάιο, μονογραφήθηκε η «Γενική Συμφωνία Πλαίσιο για την Ειρήνη στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη» και τα 11 παραρτήματα της , με την οποία έληξε ο πόλεμος στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Η συμφωνία επικυρώθηκε επίσημα στο Παρίσι στις 14 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

2004 . Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακηρύχθηκε νικητής,στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας και η Αμερική δρομολόγησε την «Πορτοκαλί Επανάσταση» για να τον ανατρέψει.Οι χώρες της Λέσχης του Παρισιού παραιτήθηκαν από το 80% του εξωτερικού χρέους του Ιράκ. (Περίπου 100 δις δολ.)

2013. Άρχισε στο Κέντρο του Κιέβου το αμερικανικό πραξικόπημα του «Ευρωμαιντάν».(euromaidan).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου