Νοεμβρίου 16, 2016

Τραμποφοβία στην Πρίστινα

Ο πρόεδρος του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι που ήταν βεβαιος για τη νίκη της Χίλαρι στις αμερικανικές εκλογές και κάλεσε την αλβανική διασπορά στις ΗΠΑ να τη «στηρίξει με φανατισμό» είχε θέσει ως βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής του πολικής το 2017 να λάβει το καθεστώς του παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη και την αναβάθμιση των συνομιλιών με τη Σερβία στο επίπεδο των προέδρων.
Μετά την εκλογή του Τραμπ όμως ,στην Πρίστινα ανησυχούν διότι φοβούνται ότι Τραμπ θα αναθεωρήσει την πολιτική της Ουάσιγκτον προς το αυτοαποκαλούμενο έθνος των Κοσσοβάρων, και την αυτοαποκαλούμενη «Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου». Πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ πολύ «παράγοντες» στο Κοσσυφοπέδιο εξέφραζαν την ανησυχία τους διότι η νίκη του Τραμπ θα ήταν καταστροφική και για την Αλβανία και για το Κοσσυφοπέδιο, διότι «θα μπορούσε να τερματίσει την πολιτική των Δημοκρατικών που ευνοούσε την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο σε βάρος των συμφερόντων των γειτόνων τους.
Η Πρίστινα που συνεχάρη τον Τραμπ για τη νίκη του και επίσης, ευχαρίστησε τη Χίλαρι Κλίντον για, «ό, τι έκανε για το Κοσσυφοπέδιο» ελπίζει ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον προς το Κοσσυφοπέδιο θα παραμείνει η ίδια. Οι ανησυχίες όμως ξεκινούν πρώτα από το κόστος του «πρότζεκτ Κόσσοβο», για τις ΗΠΑ.
Όπως γράφουν οι Κοσσοβάροι αναλυτές , «ο Τραμπ σαν επιχειρηματίας σίγουρα θα αναρωτηθεί αν το Κοσσυφοπέδιο αξίζει τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν επενδύσει οι ΗΠΑ όχι στην οικονομική ή βιομηχανική ανάπτυξη, αλλά για τη στήριξη της γραφειοκρατίας και των παροχών στο Κοσσυφοπέδιο , που ως «πολιτική οντότητα», δεν θα επιβιώσει χωρίς την υποστήριξη της Αμερικής, ενώ φοβούνται ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, η υποστήριξη των ΗΠΑ για το Κοσσυφοπέδιο θα εξισορροπηθεί με ανοίγματα προς τα συμφέροντα της Σερβίας. Αυτός είναι ο λόγος που η Πρίστινα σοκαρίστηκε από τη νίκη του Τραμπ.
Όπως γράφουν τα κοσσοβάρικα ενημερωτικά σάιτ ο Χασίμ Θάτσι και η Λέγκα του κ. Μουσταφά, έχουν στείλει ανθρώπους τους στην Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν επαφές με την ομάδα του Τραμπ και να τους πείσουν ότι το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στα Βαλκάνια. Το πλαν-Μπι της Πρίστινα είναι η πλήρης στροφή προς τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες, αλλά από αυτές τις πηγές τα χρήματα θα είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που ξοδεύουν οι ΗΠΑ, ενώ δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την αναγνώριση του Κοσσόβου από το Βελιγράδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου