Δεκεμβρίου 27, 2016

πΓΔΜ-BJRM: Οι εκλογές δεν έδωσαν «καθαρή λύση»

Μετά την αποτυχία του σχεδίου να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στη βουλή δια των επαναληπτικών εκλογών στο χωριό Τεάρσε, το πολιτικό ενδιαφέρον μεταφέρεται στη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης καθώς και στη συνέχεια της αναμέτρησης του VMRO-DPMNE με τις ΜΚΟ που χρηματοδοτεί η Ανοιχτή Κοινωνία και με τους «ξένους διπλωμάτες» των οποίων τον ρόλο κατήγγειλε ο ίδιος ο κ. Γκρουέφκι.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε τα επίσημα αποτελέσματα και κατονόμασε τους βουλευτές που εκλέγονται. Τώρα θα πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου το κοινοβούλιο να συγκροτηθεί σε σώμα.
Ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ, που ξαναβρίσκει τον ρυθμιστικό ρόλο του, έχει μέχρι τις 9 Ιανουαρίου για να δώσει την εντολή για σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος , τον Νίκολα Γκρούεφσκι . Το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Σύνταγμα, έχει προθεσμία μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου για να ψηφίσει νέα κυβέρνηση, αλλιώς θα διαλυθεί και θα γίνουν νέες εκλογές.
Αυτό είναι το διάστημα στο οποίο ο κ. Γκρουέφσκι θα πρέπει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τον κ. Αχμέτι, ο οποίος συγκάλεσε χθες σύσκεψη των αλβανικών κομμάτων για να καταλήξουν σε μια κοινή πλατφόρμα. Το κίνημα «Μπέσα» και το DPA αγνόησαν την πρόσκληση στην οποία ανταποκρίθηκε μόνο η «Αλβανική Συμμαχία».
Το DUI και η «Συμμαχία» συμφώνησαν ότι το πλαίσιο των αλβανικών απαιτήσεων περιλαμβάνει να καταστεί η αλβανική επίσημη γλώσσα σε ολόκληρη την επικράτεια της Μακεδονίας, την παράταση των εργασιών της Ειδικής Εισαγγελίας, τη δίκαιη κατανομή του κρατικού προϋπολογισμού σε ότι αφορά στους αλβανούς και συναινετική λήψη αποφάσεων σχετικά με όλα τα σημαντικά θέματα». Ο κ. Αλί Αχμέτι, θα επανέλθει με νέα πρόσκληση προς τους άλλους και είπε: «Οι διαφορές μεταξύ μας είναι πολύ μικρές ενώ μας ενώνουν τα μεγάλα θέματα για τους Αλβανούς. Είμαστε έτοιμοι για μια συνάντηση με τη «Μπέσα» και το DPA ώστε να καταλήξουμε σε μια κοινή πλατφόρμα για τα ζητήματα των Αλβανών».
Ωστόσο, το κίνημα «Μπέσα» που έχει επιλέξει την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών στις απαιτήσεις του περιλαμβάνει τον αποκλεισμό από την κυβέρνηση όσων βρίσκονται υπό Διερεύνηση από την Ειδική Εισαγγελία. Δηλαδή τον αποκλεισμό του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου