Δεκεμβρίου 27, 2016

Αλβανία:Διώχνουν δύο εγκληματίες βουλευτές και ένα δήμαρχο

Η Γενική Εισαγγελία των Τιράνων ζήτησε από το Δικαστήριο να καθαιρέσει δυο βουλευτές και ένα δήμαρχο σε εφαρμογή του Νόμου για την απομάκρυνση των εγκληματιών από την οπλιτική αφαιρέσει τις εντολές τους ως μέρος του νόμου αποποινικοποίηση.
Ο βουλευτής Σκελκίμ Σελάμι του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση ,
( του κόμματος του προέδρου της Βουλής), κατηγορείται ότι απέκρυψε ότι καταδικάστηκε στην Ιταλία στο Μπρίντιζι ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε λαθρομετανάστες. Ο βουλευτής Ντασαμίρ Ταχίρι, απέκρυψε καταδίκες για κυκλοφορία πλαστών νομισμάτων και για κατοχή πλαστής άδειας οδήγησης. Ο Δήμαρχος της Καβάγια, Ελβις Πρόσι απέκρυψε καταδίκη του το 1995 στην Ελβετία για συμμετοχή σε ομαδικό βιασμό, χρήση ψευδούς ονόματος , διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος.

-Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει χάρη σε εκατοντάδες κρατούμενους λόγω υπερπληθυσμού των φυλακών. Στην εισηγητική έκθεση του νόμου για την αποφυλάκιση των κρατούμενων αναφέρεται ότι στις αλβανικές φυλακές υπάρχουν 6150 φυλακισμένοι ενώ η χωρητικότητά τους είναι μέχρι 5455 άτομα. Για το λόγο αυτό θα απολυθούν 670 κρατούμενοι, οι οποίοι έχουν εκτίσει τουλάχιστον, δύο έτη, από την συνολική ποινή φυλάκισης που τους ‘έχει επιβληθεί. Επίσης, θα αφεθούν ελεύθερες οι γυναίκες που είναι άνω των 55 ετών και οι άνδρες άνω των 60 ετών, αλλά το όριο ηλικίας δεν θα αφορά σε εκείνους που έχουν καταδικασθεί για «σοβαρά εγκλήματα».

Εκτός όμως από την απόλυση των κρατούμενων έρχεται και η "απόλυση" των δικαστών και εισαγγελέων διότι πολλοί Αλβανοί δικαστικοί έχουν ήδη παραιτηθεί για να μην υποβληθούν στους ελέγχους που προβλέπει ο νόμος του Πόθεν Έσχες προκειμένου να διασώσουν την υπόληψη τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ο νόμος μετά την απόρριψη των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του Ιανουαρίου. Το άρθρο 56 του νόμου προβλέπει ότι εκείνοι που αξιολογούνται έχουν το δικαίωμα να παραιτηθούν το αργότερο εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου. «Η παραίτηση υποβάλλεται εγγράφως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της. Σε περίπτωση παραίτησης, η Επιτροπή εκδίδει απόφαση σχετικά με τη λήξη της διαδικασίας επαναξιολόγησης», προβλέπει ο νόμος .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου