Ιανουαρίου 05, 2017

Δελτίο Βαλκανικών Θεμάτων

Βοσνία και Ερτζεγοβίνη: Μλάντεν Ίβανιτς: Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα έπρεπε να έχει φύγει χρόνια πριν

Ο σέρβος νυν πρόεδρος της τρισυπόστατης προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μλάντεν Ίβανιτς, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Τάνγιουγκ είπε ότι «ο ύπατος εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας θα έπρεπε να έχει εγκαταλείψει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πριν από χρόνια», και τόνισε ότι, «το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου (OHR) είναι στελεχωμένο από ανθρώπους που δεν μπορούν να βρουν αλλού δουλειά». «Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα έπρεπε να είχε φύγει πριν από επτά χρόνια. Έτσι είχαμε αποφασίσει. Να κλείσουμε το OHR, το 2006», είπε και πρόσθεσε: «Όσο οι ξένοι είναι εδώ, ενδιαφέρονται για συγκρούσεις. Αυτό γίνεται κυρίως από την πλευρά των μουσουλμάνων, που είναιπεπεισμένοι ότι οι διεθνείς οργανισμοί θα συνταχθούν μαζί τους σε οποιαδήποτε σύγκρουση». Ο κ. Ίβανιτς, είπε ακόμα ότι, «οι σχέσεις της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης με τους γείτονές της είναι χειρότερες από ποτέ», και πρότεινε μια τριμερή περιφερειακή συνάντηση Σεράγιεβο-Ζάγκρεμπ-Βελιγράδι, για να «εξομαλυνθεί η κατάσταση».

πΓΔΜ-BJRM

Mea Culpa είπε o Γκουέφσκι

Ο αρχηγός του MRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία «Ρεπούμπλικα» είπε ότι ήταν λάθος του που άφησε τον Τζορτζ Σόρος να δρα ανενόχλητος στη χώρα. Στη συνέντευξή που είχε τον τίτλο, «Η Κοινωνία των Πολιτών δεν πρέπει να παραμείνει μονοπώλιο του Σόρος», ο Γκρούεφσκι είπε ότι η ΜΚΟ «Open Society Institute», που χρηματοδοτείται απευθείας από τον Σόρος έχει επικεφαλής τον ίδιο άνθρωπο επί 25 χρόνια που είναι και της Κεντρικής Διοίκησης της SDSM. «Ο Σόρος στα Σκόπια έχει δημιουργήσει έναν σύγχρονο στρατό. Οι ΜΚΟ του Σόρος έχουν δημιουργήσει έναν στρατό χωρίς τουφέκια και πιστόλια. Τώρα ο στρατός επιτίθεται με ιδεολογική διάβρωση , από μέσα ενημέρωσης με διεφθαρμένους δημοσιογράφους .Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δυστυχώς έτσι ενεργεί ο Σόρος και στη συνέχεια κάνουν ότι θέλουν. Μπορούν να μας συνθλίψουν και να μας ζυμώνουν σαν ζύμη. Θα μας πούνε εγκληματίες, κλέφτες, προδότες, ηλίθιους και ανίκανους, ότι είμαστε τέρατα. Εφευρίσκουν ένα σωρό ψέματα και παραπληροφορούν», είπε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, μεταξύ των άλλων.

Άλλα λόγια για να αγαπιόμαστε με το Βελιγράδι

Το υπουργείο εξωτερικών της πΓΔΜ, απάντησε αμήχανα στη δήλωση του υπουργού εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς χαρακτήρισε λάθος και ανοησία του Βελιγραδίου την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», λέγοντας ότι η πισώπλατυη μαχαιριά που έδωσαν στο Βελιγράδι στην ΟΥΝΕΣΚΟ ήταν «φιλική». Συγκεκριμένα , ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς είπε: «Η Σερβία έκανε μεγάλο λάθος. Όλη η Ευρώπη και ο κόσμος χρησιμοποιούν το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κι εμείς χτυπήσαμε τους φίλους μας τους Έλληνες. Τώρα περιμένουμε εκείνοι να μην αναγνωρίσουν το Κόσσοβο, ενώ εμείς αναγνωρίσαμε την πΓΔΜ ως «Μακεδονία» και τους προσβάλαμε. Και τώρα η πΓΔΜ ψηφίζει συνεχώς υπέρ του Κοσσόβου. Πρέπει να πω ότι είμαστε ανόητοι». Ο κ. Ντάτσιτς αναφέρθηκε και στην υποστήριξη από τα Σκόπια της υποψηφιότητα της Πρίστινα στην UNESCO λέγοντας: « δεν μπορεί κανείς να μας κοροϊδεύει .Εάν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας στο Κόσσοβο και στο Μετόχι, που κάηκαν και καταστράφηκαν και εάν αυτό δεν του φτάνει για να ψηφίσει εναντίον της ένταξης του Κοσσόβου στην UNESCO, τότε θα πρέπει να αμφισβητήσω την ουσία της σχέσης μας». Το υπουργείο εξωτερικών της πΓΔΜ ανέφερε στην ιστοσελίδα του ότι , «η Μακεδονία και η Σερβία έχουν στενές και βαθιές φιλικές σχέσεις, και οι πολίτες των δύο χωρών έχουν αμοιβαία θετικά αισθήματα, και όλοι οι πολιτικοί θα πρέπει να προσπαθούν για να αναπτυχθεί αυτή την ιστορική φιλία. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε θα πρέπει τουλάχιστον να μην υπονομεύουν τη φιλία που υπάρχει μεταξύ της Μακεδονίας και της Σερβία».

Εκτός από την κρίση είναι και το χρέος

Το Υπουργείο Οικονομικών της πΓΔΜ ανακοίνωσε το χρηματοπιστωτικό πρόγραμμα για το πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με το οποίο θα γίνουν, 18 δημοπρασίες εντόκων γραμματίων. Φέτος, η κυβέρνηση της πΓΔΜ θα δανειστεί 371,6 εκ. ευρώ, προκειμένου να πληρώσει προηγούμενα χρέη της.Το δημόσιο χρέος μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2016 ήταν 3,9 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δις ευρώ είναι σε συνάλλαγμα ενώ το 1,4 δις. ευρώ είναι εσωτερικό χρέος.

Σερβία
Νίκολιτς:  Δεν δέχομαι εκβιασμούς!

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, απάντησε χθες , στον Μουσουλμάνο συμπρόεδρο της τρισυπόστατης προεδρίας της Β-Ε Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, ο οποίος νωρίτερα κάλεσε τον Νίκολιτς, που πρόκειται να επισκεφτεί το Σαράγιεβο τον Φεβρουάριο, «να σκεφτεί καλύτερα», και να μην πάει στη Μπάνια Λούκα, στις 9 Ιανουαρίου, για τον εορτασμό της Ημέρας της Σερβικής Δημοκρατίας, λέγοντας : «Δεν έχω καμία πρόθεση να ματαιώσω την επίσκεψη. Φυσικά και θα πάω για να γιορτάσουμε μαζί και να σηματοδοτήσω την ιδιαίτερη σχέση, της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας . Δεν αναγνωρίζω αυτό το είδος εκβιασμού».

Ο Ντάτσιτς δίνει τη μάχη της επικαιρότητας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας , Ίβιτσα Ντάτσιτς σχολίασε τη δήλωση του πρώην επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, (ΟΥΝΜΙΚ) Σουηδού Σόρεν Γιέσεν-Πέτερσεν ότι «η Σερβία κάνει ό, τι μπορεί για να αποσταθεροποιήσει το ανεξάρτητο / Κοσσυφοπεδίου», λέγοντας ότι , « αποτελεί είναι το αποκορύφωμα της υποκρισίας».

Μπόρις Τάντιτς: Η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί, αν θέλει να νικήσει τον υποψήφιο του Βούτσιτς.

Ο τέως (Κεντροαριστερός) πρόεδρος και τέως πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του SDS Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί, αν θέλει να νικήσει τον υποψήφιο του SNS στις προεδρικές εκλογές. «Τόσο ο Σάσα Γιάνκοβιτς όσο και ο Βουκ Γέρεμιτς έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν, αλλά μόνο αν ο ένας από αυτούς είναι κοινό υποψήφιος, και ο άλλος να τον υποστηρίζει», είπε στην εφημερίδα «Blic». Ο κ. διευκρίνισε ότι δεν θεωρεί αντιπολίτευση τα εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα, αλλά μόνο τα αστικά κόμματα της κοινωνίας των πολιτών Ο κ. Τάντιτς προέβλεψε ότι, αν η «κεντροαριστερή αντιπολίτευση έχει πολλούς υποψηφίους, τότε θα αυξηθούν οι πιθανότητες ο κ. Βούτσιτς να επιλέξει τον κ. Νίκολιτς. Είπε ακόμα ότι η Σερβία «δεν χρειάζεται πρόωρες βουλευτικές εκλογές», γιατί αυτό «θα σήμαινε ένα ακόμα χαμένο έτος για μεταρρυθμίσεις», και ότι τις εκλογές τις θέλει ο Βούτσιτς για να έχει, περισσότερους βουλευτές ώστε να ενισχύσει την εξουσία του.

Κόσσοβο
Συνελήφθη ο Χαραντινάι στη Γαλλία

Ο πρώην Πρωθυπουργός του Κοσσόβου και αρχηγός του κόμματος AAK Ραμούς Χαραντινάι συνελήφθη χθες στην Βασιλεία, στα σύνορα μεταξύ Ελβετίας, Γαλλίας και Γερμανίας, βάσει διεθνούς εντάλματος που εξέδωσε η Σερβία από το 2004 , για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε κατά τη διάρκεια του πόλεμου στο Κοσσυφοπέδιο όταν ήταν ένας από τους διοικητές του ΟΥΤΣΕΚΑ. Η φάρα των Χαραντινάι επιβεβαίωσε τη σύλληψη στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Κοσσόβου RTK, και κατηγόρησε για τη σύλληψη την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου. «Η κράτηση του Χαραντινάι στη Γαλλία με βάση τις κατηγορίες των Σέρβων είναι προϊόν των μυστικών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία. Μόνο αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να βγουν από αυτές τις διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η εποχή των Ίσα (Μουσταφά), και του Χασίμ (Θάτσι)», ανέφερε το ΑΑΚ στην ιστοσελίδα του. Το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι έχει κάνει «ό, τι είναι δυνατόν», για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Χαραντινάι.

Η «Αυτοδιάθεση» θέλει πρόωρες εκλογές

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα της Πρίστινα «Epoka e Re» ο αρχηγός της «Vetevendosje» Βισαρ Γιέμερι δήλωσε ότι το «Κίνημα» του, μαζί με τους πολίτες, την κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης «θα κάνει τα πάντα για να οδηγηθεί το Κοσσυφοπέδιο σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές εντός του τρέχοντος έτους». Όπως είπε , «η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί λόγω των πολλών αποτυχιών της και επειδή έχει παραβιάσει το Σύνταγμα». Ο Γέμερι είπε ότι δεν θα περάσει ούτε η Ένωση των Σερβικών Δήμων, ούτε η οριοθέτηση με το Μαυροβούνιο, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση του Ισα Μουσταφά «αδυναμία και έλλειψη ετοιμότητας για να μετατρέψει τη Δύναμη Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου σε Ένοπλες Δυνάμεις».

Αλβανία
Η στρατηγική και μεταρρυθμιστική η συμμαχία Ράμα- Μέτα

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε ότι η συνεργασία των Σοσιαλιστών με το SMI είναι «στρατηγική», και αποτελεί μια «κοινωνική αναγκαιότητα», δεδομένου ότι «η Αλβανία έχει υποστεί πολλά, όταν αυτές οι δύο δυνάμεις δεν ήταν μαζί». «Η συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος με το SMI δεν είναι η δική μου συνεργασία με τον Ιλίρ Μέτα. Πρόκειται για μια στρατηγική εταιρική σχέση που πηγαίνει πέρα από εμάς. Είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα, έτσι ώστε οι προοδευτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις».

Ο Χασισοβολώνας της Ευρώπης

Η Deutsche Welle έκανε ρεπορτάζ στις χασισοπαραγωγούς περιοχές της Αλβανίας την οποία ονομάζει «Κολομβία της Ευρώπης» και σημειώνει ότι οι φτωχοί και οι άνεργοί – βρίσκουν δουλειά με μεροκάματο 10 ευρώ στα παράνομα εργαστήρια επεξεργασίας της ινδικής κάνναβης. Η Deutsche Welle σημείωσε ότι «παρά τις εξαγγελίες η κυβέρνηση του Έντι Ράμα δεν έχει καταφέρει να μειώσει τη φτώχεια στην Αλβανία. Η ανεργία είναι υψηλή, και τα κοινωνικά επιδόματα χαμηλά. Μια οικογένεια ζει με 75 ευρώ το μήνα. Ίσως για αυτό πολλοί αγρότες αναγκάζονται να καλλιεργήσουν κάνναβη. «Χιλιάδες Αλβανοί δεν έχουν άλλη επιλογή επειδή δεν λαμβάνονται κοινωνικά και οικονομικά μέτρα για τη στήριξη της υπαίθρου», ανέφερε στη DW o επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουζλίμ Μπάσα. Ένα «πετυχημένο» καρτέλ κάνναβης, που δεν έχει εξαρθρωθεί δηλαδή από την αστυνομία, κερδίζει έως και 200 ευρώ ανά κιλό κάνναβης. Η κάνναβη καλλιεργείται σε άγριες, απροσπέλαστες περιοχές, ενώ πολλοί παραγωγοί έχουν καταφέρει να εξελίξουν ακόμη και ειδικά αρδευτικά συστήματα. Το 2016 ήταν το κατεξοχήν «έτος της κάνναβης». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πάνω από 2,5 εκατομμύρια δενδρύλλια κάνναβης καταστράφηκαν από τις αρχές, ενώ εντοπίστηκαν περίπου 5.204 χωράφια. Το νέο δεδομένο είναι ότι πλέον οι παράνομες φυτείες είναι διάσπαρτες σε όλη την αλβανική επικράτεια.
\
Ρουμανία
Ο Μπασέσκου έχασε τη μολδαβική υπηκοότητα

Ο νέος πρόεδρος της Μολδαβίας, Ίγκορ Ντόντον όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, υπέγραψε χθες διάταγμα για την αφαίρεση από τον πρώην Πρόεδρο της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου της Μολδαβικής υπηκοότητας. Όπως δήλωσε, ο πρώην Πρόεδρος της Μολδαβίας, Νικολάε Τιμόφτι, που είχε απονείμει τιμητικά στον Μπασέσκου την υπηκοότητα της Μολδαβίας στις 9 Ιουνίου 2016 είχε διαπράξει έγκλημα , διότι η απονομή ήταν παράνομη. Μάλιστα ο νέος πρόεδρος τόνισε, ότι ο Μπασέσκου ως πρόεδρος της Ρουμανίας αρνήθηκε να αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της Μολδαβίας και την ύπαρξη του λαού της Μολδαβίας, και κατ επανάληψη πίεσε τη Μολδαβία να ενωθεί με τη Ρουμανία.

Βουλγαρία
Οι ποινικές διώξεις και η ουρά τους


Με αφορμή την άσκηση δίωξης για απιστία και παράβαση καθήκοντος κατά του πρώην υπουργού Τράιτσο Τράικοφ, ο οποίος ηταν με το ΓΚΕΡΜΠ και τώρα είναι «μεταρρυθμιστής», η εφημερίδα Capital Daily γράφει ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ντελιάν Πέεφσκι που πρωταγωνιστούν στην άσκηση της δίωξης θέλουν να δυσφημίσουν και να θεσουν εκτός μάχης τον Τράικοφ για τις επερχόμενες εκλογές. Η εφημερίδα γράφει ότι , «ο Εισαγγελέας Σωτήρ Τσάτσαροφ ξέρει ότι δεν θα καταδικάσει κανέναν από τους πολιτικούς που έχει στο στόχαστρό του». Η Εισαγγελία πάντως, ανακοίνωσε ότι καταζητείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, της πρώτης κυβερνήσεως του Μπόικο Μπορίσοφ, Συμεών Ντιάνκοφ, για να του απαγγελθούν και εκείνου, κατηγορίες σε σχέση με την πώληση, το 2011, της κρατικής συμμετοχής στην εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας EVN. Η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα Ρουμιάνα Αρναούτοβα ανακοίνωσε ότι ο Συμεών Ντιάνκοφ δεν βρέθηκε στην διεύθυνση της κατοικίας του και ότι καταζητείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου