Ιανουαρίου 11, 2017

Βαλκανικές ειδήσεις

πΓΔΜ-BJRM: «Σλαβομακεδόνες» οι «συγκάτοικοι» για τους Αλβανούς

-Ο υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας κ. Μπουσάτι απαντώντας χθες στα σχόλια για ανάμειξη της Αλβανίας στις εσωτερικές υποθέσεις της πΓΔΜ αναφέρθηκε δυο φορές στις δυο εθνικές κοινότητες που συγκροτούν την χώρα, την «σλαβομακεδονική» και την «Αλβανική».
-Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρουέφσκι συναντήθηκε χθες με τους ηγέτες των κομμάτων και των κινήσεων που μετείχαν στον εκλογικό Συνασπισμό «Για Καλύτερη Μακεδονία» του οποίου ηγήθηκε VMRO-DPMNE. Η συνάντηση αφορούσε στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης. Όλοι οι ηγέτες των κομμάτων του συνασπισμού, εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον ηγέτη του VMRO-DPMNE Νικόλα Γκρουέφσκι.
-Ο επικεφαλής του κόμματος «Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση»- DUI, Αλί Αχμέτι, δήλωσε χθες ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές εάν δεν γίνει αποδεκτή από τα σλαβομακεδονικά κόμματα η κοινή πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων.

Βοσνία και Ερζεγοβίνη: Μουσουλμάνοι και Διεθνής Παράγων σκηνοθετούν μια νεα κρίση

Το Υπουργείο Άμυνας της Β-Ε διέταξε ΕΔΕ για να βρεθεί το ποιος έδωσε την άδεια για να συμμετάσχει στον εορτασμό της 9ης Ιανουαρίου που σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε είναι αντισυνταγματική, η μπάντα και άγημα του τρίτου Συντάγματος. Την ΕΔΕ χειροκρότησε η αμερικανίδα Ταξίαρχος του ΝΑΤΟ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας , Βαλεντίν Ίνζκο. Ο Ύπατος είπε ότι ο Ντόντικ έχει «ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές», ότι . «για τη διεθνή κοινότητα, υπάρχει μόνο η Βοσνία Ερζεγοβίνη και η Σερβική Δημοκρατία που νομιμοποιήθηκαν στο Ντέιτον την 21η Νοέμβρη 1995 στο Ντέιτον», ότι «έάν επιτραπεί στη Σερβική Δημοκρατία να γιορτάζει στις 9 Ιανουαρίου, τότε κάποιοι μπορεί να θέλουν να γιορτάσουν, στις 10 Απριλίου, την ημέρα που ιδρύθηκε το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας (NDH)», και κατέληξε απειλώντας τον Ντόντικ. «Αν το Γραφείο μου διαπιστώσει παραβίαση των νόμων κατά τη διάρκεια των εορτασμών στην Σερβική Δημοκρατία το Γραφείο της εισαγγελίας θα πιάσει δουλειά». που θα είναι σε κίνηση. Η δριμύτατη απάντηση του Ντόντικ ήρθε αμέσως. «Ο διεθνής κλόουν Ίνζκο ατύχησε με τη σύγκριση της Σερβικής Δημοκρατίας με το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας και έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο». Ο Ντόντικ είπε ακόμα ότι η Σερβική Δημοκρατία θα αποσύρει την υπογραφή της από τη συμφωνία του 2005 για τη συγκρότηση Ενόπλων Δυνάμεων της Β-Ε.

Κοσσυφοπέδιο: Ο Θάτσι στις ΗΠΑ

-Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Γερουσιαστή Μπομπ Κρόκερ .Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Θάτσι δήλωσε: «Συζητήσαμε για την ανάγκη να αναλάβουν ηγετικό ρόλο οι ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο και στην περιοχή, διότι οι καθυστερήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργούν ένα κενό το οποίο οι άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς το αξιοποιούν ».
Ο Γερουσιαστής Μπομπ Κρόκερ , επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την δημιουργία Ενόπλων Δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου, και για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ Σύμπραξη για την Ειρήνη και πρόσθεσε ότι το Κοσσυφοπέδιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

-Στη Νέα Υόρκη ομάδα Αλβανών έκανε διαδήλωση μπροστά από τα γραφεία της σερβικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, και φώναζαν συνθήματα για τον ΟΥΤΣΕΚΑ, τραγούδησαν τον ύμνο του και κατηγγειλαν τη «γενοκτονία των Αλβανών από τους Σέρβους», υποστηρίζοντας την απελευθέρωση του « γιου της Αλβανίας» Χαραντινάι.

Σερβία: Επενδύσεις και απολύσεις

- «Η Σερβία θα εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τις ινδικές επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη χώρα μας», δήλωσε χθεςκατά τη σύνοδο κορυφής Vibrant Gujarat στην Γκαντχιναγκάρ. της Ινδίας , ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στην Γκαντχιναγκάρ συναντήθηκε με τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι και συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και την ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.
-Στο (παγωμένο) Βελιγράδι , η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανα Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε κύμα των περικοπών θέσεων εργασίας στις δημόσιες επιχειρήσεις για το 2017. από τους περίπου 147.000 υπαλλήλους, περίπου 5.000 θα απολυθούν.
- Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Ντράγκαν Σουτάνοβατς, ανακοίνωσε ότι το Κόμμα αποφάσισε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του συνηγόρου του πολίτη κ. Γιάνκοβιτς για την προεδρία της Χώρας.

Βουλγαρία: Προεκλογική Κάθαρση

-Με τον τίτλο «Και ο επιχειρηματίας Ίβο Προκόπιεφ σε δίκη για την κομπίνα της EVN», η εφημερίδα «Standard» αλλά και όλος ο τύπος αναγγέλλουν την άσκηση δίωξης κατά του βούλγαρου «Ολιγάρχη», ως συνεργού του πρώην υπουργού Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ στην κατάχρησης εξουσίας, για την πώληση των μετοχών της Κρατικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού.

-Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ με δήλωσή του τόνισε οτι θα τηρήσει αυστηρά τις διατάξεις του Συντάγματος και μετά την ορκωμοσία του, την 22α Ιανουαρίου, θα διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα διαλύσει το Κοινοβούλιο και θα προκηρύξει εκλογές. «Οποιεσδήποτε προσπάθειες παράτασης της διάρκειας της λειτουργίας της 43ης Βουλής, υπό το πρόσχημα διαφόρων εκκρεμοτήτων, είναι αντίθετες προς το Σύνταγμα», δήλωσε ο Ρούμεν Ράντεφ.

Μαυροβούνιο: Σήμερα κληρώνει

Η Αμερικανική Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει σήμερα για την επικύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, η οποία θα σηματοδοτήσει το τελικό βήμα στη διαδικασία ένταξης της χώρας στη Συμμαχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου