Ιανουαρίου 16, 2017

Βαλκανικες ειδήσεις

Σερβία
Άλλος για πρόεδρος

Αυξάνονται και πληθύνονται οι υποψήφιοι πρόεδροι. Μετά τον συνήγορο του πολίτη, που τον υποστήριξε ο κ. Σουτάνοβατς, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και Διευθυντής του Κέντρου για τη Διεθνή Συνεργασία και την Αειφόρο Ανάπτυξη Βουκ Γέρεμιτς ανακοίνωσε χθες ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Σερβίας, παρά την προτροπή του τεως κ. Τάντιτς για ενότητα της κεντροαριστεράς. Η συνεδρίαση του προεδρείου του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος που έγινε την Παρασκευή το πρωί, ασχολήθηκε με «τον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, και για μερικά άλλα πράγματα», αλλά μετά από δυο ώρες δεν ανακοινώθηκαν αποφάσεις. . Αφού πραγματοποιήθηκε μια συνεδρίαση του Προεδρείου του ΕΣΥ, μέλος του εν λόγω οργανισμού Το μέλος του προεδρείου και πρόεδρος της Βουλής Μάγια Γκοίκοβιτς δήλωσε ότι συζητήθηκε η πολιτική κατάσταση στη χώρα και η κατάσταση στο κόμμα, και ότι είναι σημαντικό για τη Σερβία, να κερδίσει ο υποψήφιος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος. Η επόμενη συνεδρίαση καθορίστηκε για το επόμενο σαββατοκύριακο.

Κοσσυφοπέδιο
Το τραίνο φεύγει στις οκτώ

Οι σερβικοί σιδηρόδρομοι αποφάσισαν να δρομολογήσουν μετά από 18 χρόνια ένα τρένο από το Βελιγράδι στη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου. Οι αλβανοί έστειλαν 17 τεθωρακισμένα οχήματα και ειδικές μονάδες στη συνοριακή διάβαση «Γιαρίνιε» για να συλλάβουν τον οδηγό του τρένου και τους επιβάτες. Μετά τις πληροφορίες για τα σχέδια των Αλβανών το Σάββατο έγινε στο Βελιγράδι έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Σερβίας και ο Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς, διέταξε το τρένο να σταματήσει στη Ράσκα. Ο Βούτσιτς, κατηγόρησε το Κοσσυφοπέδιο ότι στόχος τους ήταν να προκαλέσουν «μια μεγάλη σύγκρουση», ότι τα τεθωρακισμένα και οι ειδικές μονάδες κινήθηκαν προς τα βόρεια, χωρίς την έγκριση του ΝΑΤΟ με στόχο να προκαλέσουν ευρεία σύγκρουση. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες και δήλωσε ότι έγινε έλεγχος τψν σιδηρογραφιών μετά από πληροφορίες για ναρκοθέτηση τους αλλά δεν βρέθηκαν εκρηκτικά.
Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας έδωσε «μια σαφή προειδοποίηση» στο Κοσσυφοπέδιο «να μην σκεφτούν να κάνουν ένοπλες επιθέσεις στο σερβικό λαό στο Κοσσυφοπέδιο , διότι η Σερβία θα επέμβει. «Η ειρήνη είναι προς το συμφέρον όλων, δεν θα πρέπει να παίζουν και να καταστρέψουν ό, τι έχουμε χτίσει εδώ και καιρό. Ένα τρένο με επιβάτες δεν αποτελεί απειλή για κανέναν ... εμείς δεν απειλούμε κανέναν. Απλά τους προειδοποιώ να μην σκοτώνουν ούτε έναν Σέρβο, γιατί θα επέμβουμε για να περιττεύσουμε τους ανθρώπους μας », είπε ο Βούτσιτς. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, που συνεχίζει την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον Γερουσιαστή Μάικ Τέρνερ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Ο Θάτσι δήλωσε ότι είχε «μια εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ», τον οποίο ενημέρωσε , «για τις μεταρρυθμίσεις στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και για την ανάγκη δημιουργίας Στρατού του Κοσσυφοπεδίου και για την ανάγκη το Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέρος της Σύμπραξης για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ».
Ο κ. Τέρνερ τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να υποστηρίξουν το Κοσσυφοπέδιο για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.

Ο «εγκληματίας» και ο τόπος του εγκλήματος

Ο «βετεράνος» αμερικανός πρέσβης Γουίλιαμ Γουώκερ, (William Graham Walker) , που πριν από την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Σερβία είχε διοριστεί επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη , (την KVM/ ΟΑΣΕ), και ο οποίος αμέσως μετά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς κατά της Σερβίας τοποθετήθηκε επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, επέστεψε στον τόπο του «εγκλήματος» και παραβρέθηκε στην αποκάλυψη του ανδριάντα του στο χωριό Ράτσακ.
Ο Γουίλιαμ Γουώκερ, ήταν εκείνος που επιβεβαίωσε την «σφαγή του Ράτσακ», (με το μωρό-κούκλα) , που ήταν η αφορμή για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Τα τελευταία χρόνια ο Γουίλιαμ Γουώκερ έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του κινήματος «Αυτοδιάθεση» του Κοσσυφοπεδίου, και στον χαιρετισμό του, κατηγόρησε τον Χασίμ Θάτσι ότι, «το μόνο πράγμα που έχει κάνει αυτά τα χρόνια είναι να γίνεται αρεστός στη διεθνή κοινότητα», και τόνισε χειροκροτούμενος: «Ο χρόνος του έχει τελειώσει».

Κοσσοβάρικη Επιχειρηματικότητα

Η Κεντρική Τράπεζα του Κοσσυφοπεδίου, (BQK), ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που καταχωρήθηκαν πρώτο 9μηνο του 2016 ήταν 8173 . Στατιστικά άνοιξαν 10% περισσότερες (820) σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά την ίδια περίοδο έκλεισαν 606 επιχειρήσεις περισσότερες από ό, τι το προηγούμενο έτος. Η τριμηνιαία έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου έδειξε ότι πρώτο 9μηνο του 2016 το δημόσιο χρέος της χώρας ανήλθε σε 842.100.000 εκ., ευρώ ή 17% υψηλότερα από τον Σεπτέμβριο 2015. Σε σχέση με το ΑΕΠ , το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 14,3% από το 12,5% του ΑΕΠ. Το εμπορικό έλλειμμα σημείωσε αύξηση 8,7% σε δωδεκάμηνη βάση, ως ήταν 225.900.000 ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 9,9%. Η συνολική αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων αυξήθηκε κατά 6,3%.Οι άμεσες «ξένες επενδύσεις» ήταν 182.300.000 ευρώ ενώ το 2015 ήταν 268.500.000.

Μαυροβούνιο

Το Βελιγράδι συνέλαβε τους «τρομοκράτες».

Η σερβική αστυνομία συνέλαβε τελικά τους δυο Σέρβους πολίτες τους οποίους οι αρχές του Μαυροβουνίου θεωρούν ότι εμπλέκονται σε συνομωσία για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου την ημέρα των εκλογών του Οκτωβρίου. Η υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Νέλα Κουμπούροβιτς ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα ότι η σερβική αστυνομία συνέλαβε τον Νεμάνια Ρίστιτς, 43 ετών, και τον Πρέντραγκ Μπογκίσεβιτς, 47 ετών, ως υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργειες σύμφωνα με ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Μαυροβούνιο. Η υπουργός ανακοίνωσε ότι αναμένεται το επίσημο αίτημα έκδοσης από την Πόντγκόριτσα.
Οι εισαγγελία του Μαυροβουνίου εξέδωσε στις 27 Δεκεμβρίου ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί πέντε ατόμων , μεταξύ των οποίων οι Ρίστιτς και Μπογκίσεβιτς που σχεδίαζαν, «να δολοφονήσουν τον πρώην Πρωθυπουργό Μίλο Τζουκάνοβιτς την ημέρα των εκλογών», (16 Οκτωβρίου). Το ένταλμα αφορούσε και σε έναν τρίτο σέρβο του οποίου το όνομα δεν ανακοινώθηκε και δυο ρώσους. Η σερβική και η ρωσική κυβέρνηση έχουν αρνηθεί κάθε γνώση στην υποτιθέμενη αντι-ΝΑΤΟικη συνομωσία που αποκάλυψε η μυστική υπηρεσία του κ. Τζουκάνοβιτς και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης του Μαυροβούνιου. Ο Ειδικός Εισαγγελέας του Μαυροβουνίου Μιλοβόγιε Κάτνιτς από το Νοέμβριο έχει δηλώσει ότι δεν έχει καμία απόδειξη ότι το ρωσικό ή το σερβικό κράτος έχουν εμπλακεί στην υπόθεση. Ωστόσο ο νέος πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός της μυστικής υπηρεσία, Ντούσκο Μάρκοβιτς, (ο αρχιτέκτονας της εξιχνιάσεως), δήλωσε στην “Wall Street Journal” ότι «στρατιωτικές δομές που συνδέονται με τη Ρωσία είναι υπεύθυνες για το περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας των εκλογών».
«Η Υπόθεση του Μαυροβουνίου ήταν ένα είδος modus operandi για τους ρωσικούς παραστρατιωτικούς σχηματισμούς που δρουν σε άλλες χώρες», είπε
ο (έμπειρος) κ. Μάρκοβιτς και πρόσθεσε ότι, «η σερβική ηγεσία αφού αρχικά διέψευσε τους ισχυρισμούς του Μαυροβουνίου, ήρθε τώρα να συμφωνήσει μαζί τους, συμβάλλοντας ενεργά στην έρευνα».

-Το Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας του Μαυροβουνίου επέλεξε την Παρασκευή τον Αντιστράτηγο Λιούμπισα Γιόκιτς στη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Στρατού του Μαυροβουνίου.

Οι Δημοτικές εκλογές στο Νίκσιτς

To Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS) θα χάσει σίγουρα στις επαναληπτικές εκλογές στο Νίκσιτς και έτσι θα πληρώσει το τίμημα για την φτώχεια των ανθρώπων δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών , Μόμο Κοπρίβιτσα, που τόνισε ότι με δεδομένη την κλιμάκωση της βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, οι πολίτες της Νίκσιτς και του Μαυροβουνίου, «δεν έχουν πλέον μόνο αυτιά για να ακούνε την προπαγάνδα αλλά και στόμα».
«Οι άνθρωποι στο Νίκσιτς θα αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους», δήλωσε. Άλλο αντιπολιτευόμενο κίνημα το Demos αποκάλυψε ότι δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, υπογράφηκαν παράνομα 140 συμβάσεις για «προσωρινή περιστασιακή εργασία»,για να εξαγοραστούν ψήφοι υπέρ του DPS.
Το μποϋκοτάζ θα φέρει αποτελέσματα

«Η Δημοκρατική πίεση της αντιπολίτευσης δίνει κάθε ημέρα συγκεκριμένα αποτελέσματα» , δήλωσε ο ηγέτης των Δημοκρατικών, Αλέξα Μπέτσιτς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει την δύναμη αλλά και την πολιτική ανεξαρτησία για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα .Το γεγονός ότι οι 39 βουλευτές της αντιπολίτευσης, δεν συμμετέχουν στις εργασίες του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο εσωτερικο και το εξωτερικό», τόνισε. Η «Νόβα» που συμμετέχει στο Δημοκρατικό Μέτωπο παρουσίασε χθες έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο δήμαρχος της Ποντγκόριτσα Σλαβολιούμπ Στιέποβιτς, ως υπουργός Παιδείας το 2014, καταχράστηκε τη θέση του και διάθεσε κρατικα χρημάτα ως βοήθεια σε εύπορους ιδιώτες φίλους του, και τόνισαν ότι ο Στιέποβιτς, είναι , «ένα κλασικό παράδειγμα των διεφθαρμένων αξιωματούχων του καθεστώτος του Μίλο Τζουκάνοβιτς».

Αλβανία

Καβγάς «περί παπλώματος» στον χασισοβολώνα της Ευρώπης

Οι χασισοφυτείες αποτέλεσαν και επίσημα το σαββατοκύριακο ενδο- κυβερνητικό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να επιλύσουν σε ανώτατο επίπεδο οι ηγέτες του συνασπισμού, Εντι Ράμα και Ιλίρ Μετα. Η σύγκρουση μεταξύ των Σοσιαλιστών και του Σοσιαλιστικού Κίνηματος για την Ενσωμάτωση, εκδηλώθηκε ανοιχτά με τις διαφωνίες του σοσιαλιστή υπουργού Δικαιοσύνης Ίλι Μανιάνι με τον θεωρούμενο προστάτη των χασισο-παραγωγών υπουργό Εσωτερικών, Σαϊμίρ Ταχίρι που υποστηρίζεται από τον κ. Μετα. 
Οι δυο υπουργοί που τσακώθηκαν δήλωσαν: Ίλι Μανιάνι:«Συζητήσαμε αυτό το θέμα για τρίτη φορά του. Σχεδιάζουμε μια στρατηγική προκειμένου να εξαφανιστούν οι φυτείες κάνναβης. Χθες συζητήσαμε λίγο περισσότερο, με υψηλότερους τόνους». Σαϊμίρ Ταχίρι: «Δεν θέλω να μιλήσω για τα σχόλια, ενός παλαιού συνάδελφου μου, του οποίου καθήκον, όπως και δικό μου, είναι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για τη δουλειά μας, που κρίνεται από τον Πρωθυπουργό και τους πολίτες μας ». Οι χασισοφυτείες είναι κορυφαίο ζήτημα πολιτικής αλλά και των προεκλογικών συμμαχιών.

Ο Λουλζίμ πάει Ουάσιγκτον

Η αλβανική «Δημοκρατική αντιπολίτευση» αποφάσισε να συμμετάσχει στην ορκωμοσία Τραμπ. Θα ταξιδέψει ο ηγέτη της, Λουλζίμ Μπάσα και ο ηγέτης του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος του δεξιού συνασπισμού , Φατμίρ Μεντίου. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα δεν θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον .Ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι αν εκλεγεί ο Τραμπ πρόεδρος των ΗΠΑ, τότε οι σχέσεις μεταξύ των Αλβανών και των Αμερικανών θα επιδεινωθούν και ότι ο Τραμπ «αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ, αλλά και απειλή για τις Αλβανο-αμερικανικές σχέσεις».

Αλβανικές ιστορίες

Μετά την γενοκτονία των Αλβανών από τους Σέρβους ήρθε και η σειρά της Ελλάδας. Το κόμμα της Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας (PDIU), κατέθεσε πρόταση στο αλβανικό Κοινοβούλιο για τη συγκρότηση μιας ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής «για να αναδείξει τα γεγονότα και τις συνθήκες της σφαγής των Τσάμηδων που πραγματοποιήθηκε κατά το 1944».
Η πρόταση του PDIU κατατέθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2016, αλλά ανακοινώθηκε με συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα.

Βοσνία –Ερζεγοβίνη
Το πήρε πάνω του ο Ιβανιτς

- Ο Πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Β-Ε Μλάντεν Ίβανιτς δήλωσε ότι η εντολή του προς το τρίτο σύνταγμα Πεζικού της Σερβικής Δημοκρατίας για να παραστεί το άγημα και η μπάντα στις εκδηλώσεις στην πλατεία της Κράινα στην Μπάνια Λούκα στις 9 Ιανουαρίου, «ήταν απόλυτα νόμιμη και σύμφωνη με την πρακτική της Προεδρίας».

Ο Ντόντικ δεν πήρε βίζα

-Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε χθες ότι δεν του δόθηκε θεώρηση και δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την ενθρόνιση του νεοεκλεγέντος πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και υπογράμμισε ότι , «θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για μια επίσκεψη στις ΗΠΑ».

Βάζουν δύσκολα στο «Κράτος Δικαίου»

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κατά τη σύνοδο της ολομέλειας στις 19 και 20 Ιανουαρίου, θα εξεταστεί το αίτημα 30 βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με το σύνταγμα, «όλων των νόμων και των άλλων νομικών πράξεων που εγκρίνονται από το Κοινοβούλιο της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας από τις εκλογές του 2014 και μετά».

Βουλγαρία

«Δωρεάν» μαθήματα ευρω-ατλαντισμού από το… Κράτος Δικαίου

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ δήλωσε ότι ο εκλεγείς Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ θα πρέπει «να επανεξετάσει πολύ προσεκτικά τη θέση του για την Κριμαία και την ενσωμάτωσή της στη Ρωσία». Όπως δήλωσε, « την άποψη του κ. Ράντεφ ότι η Κριμαία είναι de jure Ουκρανική, αλλά de facto Ρωσική και ότι πρέπει να ρωτηθούν οι άνθρωποι για το μέλλον της Κριμαίας δεν τη συμμερίζεται ούτε ένας ευρωπαίος ηγέτης». Ο κ. Πλεβνέλιεφ δήλωσε πάνω από τους ηγέτες είναι ο νόμος. «Πάνω από εμάς είναι το κράτος δικαίου.
Αν θέλουμε να υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη, οι κανόνες που απαιτούνται και θα πρέπει να είναι σε ισχύ για όλους», είπε ο κ. Πλεβνέλιεφ.

Εσωκομματική δημοσκόπηση στο ΓΚΕΡΜΠ Το κύριο κόμμα της απερχόμενης κυβέρνησης της Βουλγαρίας το ΓΚΕΡΜΠ, θα απευθυνθεί στα 20 000 μέλη του και θα ζητήσει να απαντήσουν στο ερώτημα ποιους θεωρούν «φυσικούς εταίρους» του κόμματος , μετά το πρόωρες εκλογές της άνοιξης. Η δημοσκόπηση θα είναι ανώνυμη και το ερωτηματολόγιο θα κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα, και τα μελή θα μπορούν να δώσουν μέχρι 5 απαντήσεις. Τα αποτελέσματα αναμένεται να συγκεντρωθούν για να συζητηθούν στα όργανα του κόμματος μεχρι την ερχόμενη Κυριακή.

Θετικός ο ετήσιος πληθωρισμός το 2016

Η Στατιστική Υπηρεσία της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι το Δεκέμβριο
ο πληθωρισμός αυξήθηκε, σε σύγκριση με το Νοέμβριο, κατά 0,6%.
Σε δωδεκάμηνη βάση, σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2015, η αύξησή είναι 0,1%. Η Κεντρική Τράπεζα περιμένει ότι το 2017 η βουλγαρική οικονομία θα βγει από την κατάσταση του αποπληθωρισμού και την στασιμότητα των τιμών, στην οποία βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2013.

Ρουμανία

Ο διπλός πέλεκυς της κάθαρσης

Η διάσκεψη των προέδρων της Ρουμανικής Βουλής αποφάσισε την διεξαγωγή κοινοβουλευτικού έλεγχου από την επιτροπή προϋπολογισμού για τους όρους, υπό τους οποίους πραγματοποιήθηκαν οι αναπροσαρμογές του προϋπολογισμού στο διάστημα του προηγούμενου έτους από την προηγούμενη τεχνοκρατική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Λιβίου Ντραγκνέα, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2017 έχει «τρύπα» που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι ο πρώην πρωθυπουργός Ντάτσιαν Τσιόλος και η πρώην υπουργός Οικονομικών Άνκα Ντράγκου θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Σύμφωνα με το Ρουμανικό Ινστιτούτο Στατιστικής ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού έκλεισε στο -0,5% με ελαφρά απόκλιση από την εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας που ήταν -0,4%. σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε την Παρασκευή (INS). Σε σύγκριση με το Νοέμβριο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,24% το Δεκέμβριο. Τα αυγά κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση των τιμών το Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το Νοέμβριο. 6,89%. Σε δωδεκάμηνη βάση, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες είχαν την υψηλότερη αύξηση τιμής. 29.05%. Το Ρουμανικό Ινστιτούτο Στατιστικής αναθεώρησε την ανάπτυξη το 3ο τρίμηνο του 2016 από 4,9% σε 4,8%. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 το γενικό ποσοστό του ΦΠΑ μειώθηκε από 20% σε 19%.

- Ο στρατηγός Φλόριαν Γκολντέα της Ρουμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Έντουαρντ Χέλβινγκ μετά το ρεπορτάζ ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού σύμφωνα με το οποίο ο στρατηγός εκβίαζε τον πρώην πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα για να τοποθετήσει επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης κατά της Διαφθοράς την σημερινή προϊσταμένη Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι. Ο στρατηγός θα παραμείνει σε διαθεσιμότητα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διεξαγόμενη ΕΔΕ. Στην υπόθεση ενεπλάκη και ο πρόεδρος Γιοχάνις που κάλεσε στο προεδρικό Μέγαρο τον στρατηγό ,για να του δώσει «εξηγήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου