Ιανουαρίου 17, 2017

Ειδήσεις από τα Βαλκάνια

Σερβία: Άσε τον πόλεμο και κάνε επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, άφησε τον πόλεμο για το Κοσσυφοπέδιο και «πετάχτηκε» στο Νταβός για να συμμετάσχει στο φόρουμ, και «να έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κίνας , τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν και το νέο Πρόεδρο της Ελβετίας.
Ο κ.Βούτσιτς σε διευκρινιστικές δηλώσεις του είπε ότι προκειμένου «οι ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου, (δηλαδή η ROSU), να πάνε στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, είναι απαραίτητη η άδεια της σερβικής τοπικής κοινότητας και του ΝΑΤΟ», και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν είχαν την άδεια του ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχουν εκείνη των Σέρβων».
Ο κ. Βούτσιτς είπε επίσης ότι «οι σχέσεις με τη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, ( KFOR), είναι καλές διότι «φυλάνε τους Σέρβους και τα μοναστήρια νότια του ποταμού Ίμπαρ», και ότι δεν ήξερε την εμφάνιση του τραίνου που το είδε στην τηλεόραση για πρώτη φορά, όταν ο διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο Μάρκο Ντζούριτς το παρουσίασε.
Ο κ.Βούτσιτς που επαίνεσε τη δουλειά του Μάρκο Ντζούριτς, είπε ότι « είναι ακόμα νέος και έχει πάθος, και ότι συχνά του λέει να σταματήσει, και κατέληξε: «Κανείς δεν θα με πείσει ότι ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ ήταν υπεύθυνος για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και το ίδιο ισχύει και για το τρένο ».

Οι αμερικανόφρονες της αντιπολίτευσης

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος που ως υπουργός άμυνας επί Τάντιτς διέλυσε τις σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις με δηλώσεις του επιτέθηκε στον πρόεδρο Νίκολιτς για τις δηλώσεις του για σερβική επέμβαση στο Κόσσοβο. Ο Σουτάνοβατς είπε ότι η Σερβία χρειάζεται έναν που θα είναι «ο φάρος ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος», και κατήγγειλε τον Νίκολιτς ότι «με τις φιλοπόλεμες δηλώσεις του ,θέλει να στείλει τα παιδιά των άλλων ανθρώπων σε έναν άλλο πόλεμο που είναι χαμένος εκ των προτέρων». Οι ηγέτες πρέπει να ηρεμούν τα πάθη, είπε ο κ. Σουτάνοβατς.

Κοσσυφοπέδιο: Η πρεσβεία του Κράτους Δικαίου
ανέλαβε την ευθύνη

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος το 2008. Σεβόμαστε το δικαίωμα του Κοσσυφοπεδίου να αποφασίσει το ποιος και τι διασχίζει τα σύνορά του».
Τη δήλωση αυτή έκανε χθες η πρεσβεία του Κράτους Δικαίου στην Πρίστινα.
Ο εκπρόσωπος της δήλωσε ακόμα ότι « όλοι είναι ευτυχείς διότι δεν υπήρξαν συγκρούσεις στα σύνορα», και ότι , «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την προσπάθεια της ΕΕ να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ως τον καλύτερο τρόπο για να βελτιωθούν οι σχέσεις.
Το τρένο του κ. Ντζούριτς ήταν διακοσμημένο με εικόνες από τα σερβικά μοναστήρια στο Κόσσοβο, που είναι υπό την προστασία της UNESCO, και στο εξωτερικό του είχε γραμμένο σε πολλές γλώσσες το μήνυμα « το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβικό».
Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι η άφιξη του τρένου «ήταν αντίθετη προς το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου» και «διέταξε να αποτραπεί πάση θυσία η είσοδος του στο Κοσσυφοπεδίου». Ο πρωθυπουργός Ίσα Μουσταφά ευχαρίστησε «τη διεθνή κοινότητα και τις Η.Π.Α», για την υποστήριξή τους, και η υπουργός «διαλόγου» Εντίτα Ταχίρι, ζήτησε από την ΕΕ να «απαγορεύσει την είσοδο του τρένου στο Κοσσυφοπέδιο, διότι «το Βελιγράδι ήταν με αυτό τον τρόπο προσπαθούσε να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση» Από το «Εθνικό Κέντρο», ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αφού έμεινε σιωπηλός για 24 ώρες ξεσπάθωσε. «Οι Σέρβοι θα μπορούν να εισέλθουν στο Κοσσυφοπέδιο μόνο ως τουρίστες» δήλωσε στην εφημερίδα «Zeri» και πρόσθεσε ότι « το Κοσσυφοπέδιο, έχει πετύχει ως ανεξάρτητο κράτος, ενώ το Βελιγράδι εξακολουθεί να υποφέρει από τον εφιάλτη του παρελθόντος», και ότι αυτοί οι «εφιάλτες» θα συνεχιστούν, «μέχρι το Βελιγράδι αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο».
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Μπουσάτι αντέδρασε πιο ευρωπαϊκά και έγραψε στο Facebook, ότι «οι δηλώσεις που προέρχονται από το Βελιγράδι δεν συμβάλλουν στο κλίμα της περιφερειακής συνεργασίας» και ότι το τρένο ήταν μια «αποσταθεροποιητική προκλήση».

Τα σοφά λόγια του Κομισάριου
«Όσοι κοιτάζουν πίσω δεν βλέπουν μπροστά», δήλωσε ο Καλός Γείτων αυστριακός επίτροπος της ΕΕ. Θα μπορούσε να προσθέσει ότι «αναμφιβόλως την νύκτα επικρατεί σκότος», η ότι «μετά τη βροχή υπάρχει υγρασία».
Είπε πάντως ότι «δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο ότι έχει επιτευχθεί στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας μέχρι στιγμής». Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πάντως δεν ανησύχησαν για τα Δυτικά Βαλκάνια, και επικεντρώθηκαν στην κρίση στη Συρία και στη Μέση Ανατολή.

Μετά το τρένο ο τοίχος

Ο πρόεδρος του «Κοινοβουλίου» της Πρίστινα και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσόβου Κάντρι Βέσελι έθεσε προθεσμία μέχρι την ημέρα της Ανεξαρτησίας, (17 Φεβρουαρίου) για την καταστροφή του τοίχου στη γέφτρα του Ίμπαρ στη Μητροβίτσα. «Ο τείχος θα πέσει έτσι κι αλλιώς. Δεν ξέρω αν αυτό θα συμβεί την 1η Φεβρουαρίου ή στις 17 Φεβρουαρίου. Αλλά θα πέσει κάτω» είπε ο Βέσελι στη διάσκεψη των προέδρων του «Κοινοβουλίου».

Το Κράτος Δικαίου βρήκε ένα εγκληματία

Η Ειδική Εισαγγελική του Κοσσυφοπεδίου άσκησε δίωξη για «Εγκλήματα Πολέμου» εναντίον του πρώην αντάρτη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου Ρεμίζ Σάλα, διότι απήγε και σκότωσε έναν άμαχο αλβανό που ήταν ύποπτος για συνεργασία με τους Σερβους. Το θύμα το πήραν από το σπίτι του τη νύχτα της 26ης Ιουνίου1998, και βρέθηκε νεκρός την 1η Ιουλίου 1998, στο χωριό Ντούλις στη Σούβα Ρεκα.(Ξεροπόταμο). Η δίωξη ασκήθηκε μετά από μήνυση του υιού του αείμνηστου Χατζί Περτέση, Αργκόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου