Ιανουαρίου 26, 2017

Εδω ειναι μπαλκάνια

πΓΔΜ-BJRM
Διπλωματικές σχέσεις με τη Μάλτα

Το υπουργείο Εξωτερικών της BJRM ανακοίνωσε χθες ότι στη συνέχεια «των εντατικών πολιτικών και διπλωματικών επαφών κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους», η BJRM και η Δημοκρατίας της Μάλτας αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις. «Αυτή η πράξη είναι εξαιρετικής σημασίας, διότι η Δημοκρατία της Μάλτας και η Δημοκρατία της Κύπρου ήταν τα μόνα κράτη-μέλη της ΕΕ με τας οποία δεν είχαμε διπλωματικές σχέσεις μετά από 26 χρόνια ανεξαρτησίας», ανέφερε η ανακοίνωση. Η Μάλτα ασκεί σήμερα την Προεδρία της Ένωσης.

Βράζει το παρασκήνιο

Καθώς οι ώρες περνούν πολλαπλασιάζονται οι πιέσεις του παρασκηνίου. Η αλβανική εφημερίδα των Σκοπίων, «Lajm» υποστήριζε χθες ότι 3 από τους δέκα βουλευτές του Αχμέτι Δεν δέχονται να ψηφίσουν την κυβέρνηση , VMRO-DPMNE-DUI, και ότι «αναζητούνται» τρείς ψήφοι από τα άλλα κόμματα. Οι τρεις ευρωβουλευτές που είναι εισηγητές για την πΓΔΜ , Έντουαρντ Κουκάν, Κνουτ Φλεκενστάιν και Ιβο Βάιγκλ σε κοινή τους δήλωση , μαζί με τον Επίτροπο Χαν ζήτησαν από τους πολιτικούς ηγέτες της BJRM , «να βρουν, με πλήρη σεβασμό όλων των νομικών προθεσμιών, κοινό έδαφος για τη διαμόρφωση μιας σταθερής, και υπεύθυνης κυβέρνησης», «που θα εφαρμόσει τη συμφωνία Pržino, τις επείγουσες μεταρρυθμίσεις και θα στηρίξει το Γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα, που θα πρέπει να έχει το χρόνο και τους πόρους για να κάνει τη δουλειά της». Η εκπρόσωπος του κ. Χαν, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, αναγκάστηκε να διευκρινίσει τις δηλώσεις του Επίτροπου για «συνταγματική πλειοψηφία» και είπε ότι ο Επίτροπος «καλέσετε για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνασπισμού στη Μακεδονία, και αναφέρθηκε στην ανάγκη για ευρεία πολιτική συναίνεση και για ευρεία συμμαχία, έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πολλές προκλήσεις».

Σερβία: Πρόεδρος και Πρωθυπουργός είναι εκτός

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, βρίσκεται στη Λισαβόνα για επίσημη επίσκεψή που «σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Πορτογαλίας», ενώ ο Πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς βρίσκεται στο Μινσκ για επίσημη επίσκεψη και συναντήσεις με τον πρόεδρο Λουκασένκο και τον πρωθυπουργό Αντρέι Κομπιάκοφ.

Μαυροβούνιο:Η υπόθεση «πραξικόπημα»

Η ομάδα των Σέρβων υπηκόων που συνελήφθησαν στις 16 Οκτωβρίου του περασμένου έτους μετά από διαπραγματεύσεις με το Γραφείο του Εισαγγελέα, ουσιαστικά παραδέχθηκαν ότι ήσαν ένοχοι για «την προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μαυροβούνιο το βράδυ των εκλογών», όπως γράφει η εφημερίδα «Pobjeda» και θα κάνουν 3 μήνες στη φυλακή. Το Γραφείο του Εισαγγελέα δεν επιθυμεί να υπογράψει συμφωνία συμβιβασμού με την πρώην διοικητή της Χωροφυλακής Μπράτισλαβ Ντίκιτς που ήταν «ο συντονιστής της επιδρομής στο κτίριο του Κοινοβουλίου» και ο οποίος θα οδηγηθεί στο ακροατήριο. Σύμφωνα με το Γραφείο του Εισαγγελέα, η εγκληματική ομάδα που υποτίθεται ότι θα προκαλούσε αιματοχυσία στις 16 Οκτωβρίου συγκροτήθηκε από δύο ρώσους πολίτες τον Eduard Shirokov (45) και τον Vladimir Popov (36).

-Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Σέρβων στο Μαυροβούνιο, Μομτσίλο Βουκσάβιτς κάλεσε για την Επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, Σούτσκα Μπάκοβιτς να αντιδράσει στη συνεχιζόμενη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης χρήσης του του κυριλλικού αλφαβήτου στη χώρα.

Βοσνία και Ερζεγοβίνη: Περιμένοντας το έμβασμα του ΔΝΤ

Η Πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς που συναντήθηκε χθες στην Μπάνια Λούκα με τον Πρωθυπουργό της Κροατομουσουλμανικης Ομοσπονδίας Φαντίλ Νόβαλιτς δήλωσε ότι η συμφωνία με το ΔΝΤ παραμένει εν ισχύ, αλλά ότι δεν έχει εκταμιευτεί η δόση γιατί η κυβέρνηση της Ομοσπονδίας δεν εκπλήρωσε όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί το Ταμείο. «Η Αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Νόβαλιτς ότι η RS έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις του ΔΝΤ από το Δεκέμβριο του περασμένου έτους και λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι στην Ομοσπονδία βρίσκονται στο τελικό στάδιο», δήλωσε η κ. Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου