Ιανουαρίου 30, 2017

Εδω ειναι Μπαλκάνια


Ρουμανία

Διάλογος για το συγχωροχάρτι της …διαφθοράς



Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουμανίας Φλορίν Γιορντάτσε   ανακοίνωσε ότι σήμερα θα ξεκινήσει  δημόσια συζήτηση με τους φορείς  για τα δύο αμφιλεγόμενα κυβερνητικά διατάγματα  με τα οποία αποφυλακίζονται όσοι είναι στη φυλακή με ποινές μικρότερες από πέντε χρόνια και  «για ήσσονος σημασίας εγκλήματα», συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς, και για την τροποποίηση  του  ποινικού κώδικα για να παύση η ποινική δίωξη για «κατάχρηση εξουσίας» και «εμπορίας της  επιρροής», που γίνονται πλημμελήματα . Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν θα παρακολουθήσουν τη συζήτηση λόγω στενότητας του χώρου.

Ο διάλογος θα γίνει σε αίθουσα του κοινοβουλίου όπου χωράνε μέχρι 50 άτομα.



Ο κ. Γιορντάτσε  επιμένει ότι τα δύο διατάγματα έχουν στόχο μόνο τη μείωση του  πληθυσμού των φυλακών στη Ρουμανία και τη βελτίωση των κακών συνθηκών κράτησης. Υπάρχουν 28.000 κρατούμενοι στις ρουμανικές φυλακές, οι οποίες μπορούν να «φιλοξενήσουν» μέχρι 17.000, είπε , επικαλούμενος την  έκθεση της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα «APADORCH».

Στις 26 Ιανουαρίου δημοσιεύτηκε  από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, έκθεση για τις καταγγελίες σχετικά με  τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές της διαφόρων χωρών. Ο πρόεδρος του ΕΣΔΑ, Guido Raimondi, δήλωσε στο Στρασβούργο ότι πρώτη ήταν η Ρωσία με 228 αποφάσεις, και ακολουθούσαν  η Τουρκία με 88, η Ρουμανία με 86, η Ουκρανία  με 73, η Ελλάδα με 45, και η Ουγγαρία με 41.

Σε όλες τις  φυλακές της Ρουμανίας ξέσπασαν διαμαρτυρίες των κρατουμένων τον περασμένο Ιούλιο.



Βουλγαρία

Ανέλαβαν οι υπηρεσιακοί





Ο πρόεδρος Ράντεφ μετά την ορκωμοσία  της υπηρεσιακής κυβέρνησης δήλωσε ότι βασικό της καθήκον θα είναι η διοργάνωση των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στις 26 Μαρτίου. Ο πρόεδρος είπε ακόμα ότι θα πρέπει να γίνει   προετοιμασία της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική και κοινωνική και σταθερότητα της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεβ ανέθεσε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και τον καθήκον του απολογισμού, και τόνισε  ότι «αν αποκαλυφθούν  διεφθαρμένες πρακτικές στην διοίκηση θα πρέπει να παταχθούν» . Ο απερχόμενος  Μπόικο Μπορίσοβ δήλωσε πως δεν έχει καμία αντίρρηση η υπηρεσιακή κυβέρνηση να ελέγξει την διοίκηση της κυβέρνησής ενώ ο νέος πρωθυπουργός Ογκνιάν Γκερτζίκοβ δήλωσε πως «η επιθεώρηση  δεν είναι μέτρο αντεκδίκησης αλλά επαγρύπνηση για τη διαφθορά κατά την ανάθεση των δημόσιων παραγγελιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου