Φεβρουαρίου 21, 2017

Σερβία:Τα βρήκαν Βούτσιτς και Νίκολιτς

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκαν χθες το βράδυ και αποφάσισαν να συνεργαστούν για τις επικείμενες εκλογές αλλά και στο μέλλον.
Ο Νίκολιτς μετά το «τετ-α-τετ»,δήλωσε στην εφημερίδα «Kurir»: «Έχουμε συμφωνήσει να συνεχίσουμε να οδηγούμε την Σερβία μαζί. Θα συζητήσουμε για το ρόλο μετά τη νίκη μας στις εκλογές ».
Στην κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε μετά τη συνάντηση τονίστηκε η στενή συνεργασία τους στο παρελθόν και ότι συμφωνήσαν να συνεργαστούν στενά και στο μέλλον για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής. «Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συμφωνούν απόλυτα ότι η Σερβία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και απειλές που απαιτούν μια κοινή και ολοκληρωμένη απάντηση από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία», ανέφερε η δήλωση, που τόνιζε: «Η ενότητα όλων των κρατικών αξιωματούχων στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων και την αποφυγή μιας κρίσης μεγάλης κλίμακας είναι τα πρωταρχικά καθήκοντα του προέδρου Νίκολιτς και του πρωθυπουργού Βούτσιτς».
Οι Προοδευτικοί άρχισαν την προεκλογική εκστρατεία με ένα βίντεο που δείχνει τους πιλότους και τους επιβάτες ενός αεροσκάφους σε κατάσταση πανικού μετά από έντονες αναταράξεις. που συνοδεύεται από το κείμενο «Η Σερβία το 2017». Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε ο Βούτσιτς που πήρε τον έλεγχο του αεροσκάφους και είπε στους θεατές πως δεν θα αφήσει τη χώρα να ζήσει τέτοιο «εφιάλτη».

Έρχονται οι Κινέζοι

Ο Υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας Ρασίμ Λιάιτς συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Πρέσβη της Κίνας στη Σερβία και συζήτησαν για την προσέλκυση Κινέζων τουριστών στη Σερβία, μετά την κατάργηση των θεωρήσεων για τους Κινεζους . Ο Λιάιτς και ο Πρέσβης της Κίνας κ. Λί, «συμφώνησαν να οργανώσουν μια συνάντηση στο Βελιγράδι με τους αρμόδιους υπουργούς του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της πΓΔΜ σχετικά με μια κοινή εμφάνιση της περιοχής στην τουριστική αγορά της Κίνας», ενώ ο κ. Λι ανακοίνωσε ότι εντός του 2017 θα αρχίσει η άμεση αεροπορική σύνδεση του Βελιγραδίου με την Κίνα, και ότι συνεργείο της κινέζικης κρατικής τηλεόρασης θα επισκεφθεί σύντομα τη Σερβία για να κινηματογραφήσει τους τουριστικούς προορισμούς και να προβάλει τις τουριστικές δυνατότητες της χώρας. τηλεόρασης Κοσσυφοπέδιο
Ο Θάτσι ζήτησε αναγνώριση από την Ισπανία
Ο πρόεδρος του Κοσσόβου κ. Θάτσι με συνέντευξή του στο Ισπανικό Πρακτορείο «EFE», κάλεσε την Ισπανία να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, που «δεν είναι η Καταλονία ή η χώρα των Βάσκων», και επειδή , «η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου δεν θα πρέπει να δημιουργήσει πρόσθετες εθνικιστικές εντάσεις στην Ισπανία, διότι δεν μπορεί να γίνει παραλληλισμός μεταξύ των δύο περιπτώσεων»." Ο πρόεδρος του Κοσσόβου κ. Θάτσι απάντησε έτσι στον πρεσβευτή της Ισπανίας στο Βελιγράδι που δήλωσε πρόσφατα ότι «η χώρα του δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τους Αλβανούς». Ο κ. Θάτσι είπε ακόμα ότι το Κόσσοβο και η Ισπανία είναι «φίλες χώρες», που «μοιράζονται τις ίδιες αξίες», και ότι «η Ισπανία δεν έχει τίποτα εναντίον του Κοσσυφοπεδίου». Ο πρόεδρος του Κοσσόβου κ. Θάτσι δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τη Σερβία ότι «διέπραξε γενοκτονία στο Κοσσυφοπέδιο».

Εγγυήσεις για τον Όλιβερ Ιβάνοβιτς

Το Γραφείο της σερβικης κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, ανακοίνωσε χθες ότι στάλθηκε επιστολή στην επικεφαλής της αποστολής EULEX στο Κόσσοβο Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου με την οποία η σερβική κυβέρνηση της ζήτησε την αποφυλάκιση του Όλιβερ Ιβάνοβιτς εγγυώμενη ότι ο Σέρβος πολιτικός από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο «θα είναι στη διάθεση των δικαστικών αρχών σε περίπτωση επανάληψης της δίκης εναντίον του». Η πρώτη ακρόαση που ζήτησε η υπεράσπιση του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, του ηγέτη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών » ώστε να αποφυλακιστεί, θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου