Φεβρουαρίου 24, 2017

Εδω ειναι Μπαλκάνια

Αλβανία
Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν ακούει τις συμβουλές

Η αντιπολίτευση της Αλβανίας συνεχίζει για έβδομη ημέρα τις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ράμα, την παραίτηση της και τον σχηματισμό υπηρεσιακής που θα οδηγήσει τη χώρα σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
Ο Αυστριακός Κομισάριος Χαν , έστειλε «μήνυμα» ότι οι Βρυξέλλες δεν υποστηρίζουν την «πολιτική του πεζοδρομίου». Ο Επίτροπος δήλωσε ότι «λυπάται για το μποϊκοτάζ του Κοινοβουλίου από την αντιπολίτευση», και ότι «το θέμα των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών θα πρέπει να επιλυθεί στο κοινοβούλιο» και ότι, «σε μια εποχή που εξελίσσεται η κορυφαία δικαστική μεταρρύθμιση στην Αλβανία, η αντιπολίτευση έχει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην εφαρμογή της».
Ο εισηγητής για την Αλβανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κνουτ Φλεκενστάιν είπε τα ίδια «Ζητώ από τους συναδέλφους και τους φίλους μου στο Δημοκρατικό Κόμμα να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι σημαντικό, αλλά τους καλώ να επιστρέψουν στην εργασία τους. Αυτό δεν είναι μόνο δική μου άποψη αλλά όλων μας. Το ελάχιστο που τους ζητώ είναι να επιστρέψουν και να εργαστούν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές σχετικά με τη μεταρρύθμιση», είπε.
Παρά τις εκκλήσεις της ΕΕ, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα συγκεντρωθούν στη «σκηνή» μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης. Στη «Σκηνή» πήγαν και μαθητές σχολείων στους οποίους μίλησε ο «διδάσκαλος» Λουλζίμ, που απάντησε και στις συμβουλές των Βρυξελλών. 
  «Σας ζητώ να μην συμβιβαστείτε με τίποτα λιγότερο από το ευρωπαϊκό μοντέλο. Ότι είναι καλό για την Ευρώπη είναι επίσης καλό για τους Αλβανούς. Οτι δεν είναι καλό για την Ευρώπη, θα πρέπει να μην είναι καλό και εδώ», είπε στους μαθητές.
Ο κ. Λουλζίμ Μπάσα ανακοίνωσε επίσης ότι δέχθηκε επιστολή υποστήριξης από τον επικεφαλής του Κόμματος των ρεπουμπλικάνων της πολιτείας του Τέξας, στην οποία τονίζεται: «οι Αλβανοί θέλουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Εμείς υποστηρίζουμε τους Αλβανούς στις προσπάθειές τους για την ελευθερία».
- Ο Ιταλός Γενικός Εισαγγελέας στα Τίρανα Ο επικεφαλής της δίωξης της Μαφίας εισαγγελέας Φράνκο Ρομπέρτι, έφτασε στα Τίρανα για να ζητήσει από την αλβανική να καταστρέψει με κάθε κόστος τις φυτείες κάνναβης. Σε συνέντευξη του στα Τίρανα είπε ότι «μετά την επιχείρηση στο Λαζαράτι δεν έγινε τίποτα», ότι όλες οι προσπάθειες είναι λάθος δήλωσε την ανησυχία του επειδή τα χρήματα των ναρκωτικών μπορεί να ξεπλυθούν και να χρησιμοποιηθούν για πολλούς άλλους σκοπούς.

Προσφυγή κατά του Δήμαρχου του Χειμμάρας

\ Οι Έλληνες κάτοικοι της Χειμμάρας που αντιστάθηκαν με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα στην παράνομη κατεδάφιση των 19 κατοικιών και επιχειρήσεων από τον δήμαρχο Χιμάρας Γιώργο Γκόρο και δικαιώθηκαν για την στάση τους από τον Συνήγορο του Πολίτη, που δέχτηκε ότι οι κατεδαφίσεις ήταν παράνομες και καταχρηστικές , προχώρησαν στην κατάθεση μήνυσης στο δικαστήριο στον Αυλώνα κατά του Δήμου της Χειμμάρας. Οι Χειμαρριώτες ζητούν από το δικαστήριο να κηρυχθούν παράνομα και καταχρηστικά τα σχέδια «Για την πολεοδομική ανάπλαση της πόλης της Χιμάρας» και «Για την ανακατασκευή της οδού 1ης Μαΐου» στα οποία προβλέπονται οι κατεδαφίσεις και η καταπάτηση πολλών περιουσιών.
Βουλγαρία
Χωρίς κυρώσεις η αποχή

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα χθες τα άρθρα του νέου Εκλογικού Κώδικα, σύμφωνα την οποία θα διαγράφονται από τους εκλογικούς κατάλογους όσοι, χωρίς βάσιμους λόγους, δεν ψήφισαν σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του ίδιου είδους. Σύμφωνα με το δικαστήριο η κύρωση αυτή είναι αντισυνταγματική. Η υποχρεωτική ψηφοφορία, η οποία ρυθμίζεται στο άρθρο 3 του εκλογικού κώδικα, παραμένει τυπικά, αλλά δεν θα υπάρχουν συνέπειες σε περίπτωση που κάποιος ψηφοφόρος δεν ψηφίσει. Αυξάνονται οι καταθέσεις των νοικοκυριών

Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις των βουλγαρικών νοικοκυριών αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 6,1% και έφτασαν στα 23,3 δις ευρώ (47,7% του βουλγάρικου ΑΕΠ). Στα τέλη Ιανουαρίου, οι καταθέσεις του μη κυβερνητικού τομέα της Οικονομίας ανήλθαν στο ποσό των 34,8 δις Ευρώ (71,2% του ΑΕΠ), με ετήσια αύξησή 6,7%.

Μαυροβούνιο
Στο τέλος του Μαΐου μετατίθεται η ένταξη

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Σργιαν Νταρμάνομπιτς , δήλωσε ότι η χώρα του έλαβε εγγύησεις ότι η Γερουσία των ΗΠΑ θα επικυρώσει την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, και πρόσθεσε πως αναμένει «το Μαυροβούνιο να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ από το τέλος του Μαΐου», και διέψευσε τις «εικασίες», ότι η επικύρωση θα μπορούσε «να πέσει θύμα της βελτίωσης των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου