Μαρτίου 27, 2017

Κοσσυφοπέδιο :Οι αγορές δανείζουν το «Κράτος Δικαίου» με 1,46%

.Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε τον οικονομικό απολογισμό  του 2016  και τον διαβίβασε στο κοινοβούλιο. Κατά την παρουσίαση της  έκθεσης πεπραγμενων, ο υπουργός Οικονομικών Αβντουλάχ Χότι είπε ότι  η οικονομική ανάπτυξη ήταν 4% και ότι εισπράχθηκε το 96% των προβλεπόμενων εσόδων. Τα έσοδα του προϋπολογισμού, ανήλθαν  σε 1.779 εκ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 12% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9,5%.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πάντως  που ενέκρινε νωρίτερα τη δεύτερη και την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος του Κοσσυφοπέδιου, προσφέροντας πρόσβαση σε πιστώσεις επιπλέον 100 εκ.ευρώ, παράλληλα με τους επαίνους  των επιδόσεων  του Κοσσυφοπεδίου,  αναφέρθηκε  στις διαφωνίες μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού.«Έχουν υπάρξει πολλές διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος συνασπισμού», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ, που προσθέτει.« Η πολιτική ένταση εντός και εκτός της χώρας μπορεί να κλιμακωθεί στους επόμενους μήνες και αυτό επηρεάζει την εμπιστοσύνη».
Το Κοσσυφοπέδιο στις 30 Μαρτίου θα προσφέρει σε δημοπρασία πενταετή ομόλογα 20 εκ. ευρώ. Η σταθμισμένη μέση απόδοση αναμένεται να πέσει  στο 1,46%, από 3,51% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία του Φεβρουάριου, που υπερκαλύφθηκε δύο φορές.  

Περιμένουν την Επιστροφή των Σέρβων
Ο αναπληρωτής υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μπαϊράμ  Γκετσάι δήλωσε ότι ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να επιστρέψει  στα έδρανα του κοινοβουλίου η Σερβική Λίστα και ότι με τις ψήφους των Σέρβων θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες 80 ψήφοι για να περάσει η συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο. «Ελπίζουμε οτι αυτό το πολιτικό κόμμα θα επιστρέψει, και υπάρχουν θετικές ενδείξεις. Είμαι βέβαιος ότι αν η Λίστα  των Σέρβων επιστρέψει στο κοινοβούλιο, θα καταφέρουμε να επικυρώσουμε τη συμφωνία», δήλωσε ο Γκετσάι. Η επικύρωση αυτής της συμφωνίας έχει τεθεί  ως όρος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων.

Άρχισε η νέα δίκη του Ιβάνοβιτς  
Η νέα  δίκη του Σέρβου ηγέτη της Πρωτοβουλίας Πολιτων  (SDP) Όλιβερ Ιβάνοβιτς, που καταδικάστηκες αρχικά  για εγκλήματα πολέμου και στη συνεχεία ακυρώθηκε η διαδικασία, ξεκίνησε στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα  την Παρασκευή και στη συνέχεια διακόπηκε  για τις 27 Απριλίου όταν θα ακουστούν οι  καταθέσεις των μαρτύρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου