Μαρτίου 10, 2017

πΓΔΜ-BJRM : Διαδηλώσεις και δηλώσεις στα «ξένα» ΜΜΕ

Το «λαϊκό χάπενιγκ» συνεχίστηκε χθες για 11η ημέρα. Στα Σκόπια, μαζί με την «Πρωτοβουλία Πολιτών» διαδήλωσε για μια «ενωμένη, πολυεθνική Μακεδονία» ο πρόεδρος της «Μακεδονικής-Τουρκικής Ένωσης Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ», Σενόλ Μεμίς. Ο «γκέστσταρ» των δελτίων ειδήσεων, ήταν ο επισκέπτης ΓΓ του ΟΑΣΕ Λαμπέρτο Ζανιέρ, που τους είδε όλους και τον Ιβάνοφ.
Το μήνυμα Ζανιέρ ήταν ότι « οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να αρθούν πάνω από τα κομματικά συμφέροντα για την επίλυση της πολιτικής κρίσης η οποία δεν πρέπει να επεκταθεί σε ενδο-εθνοτική». Το μήνυμα Ιβάνοφ ήταν ότι «η πλατφόρμα των Τιράνων θα πρέπει να καταδικαστεί και να απορριφθεί».
Η Γερμανία επίσης δήλωσε πως «αναμένει ο Πρόεδρος και όλα τα πολιτικά κόμματα να σεβαστούν τα αποτελέσματα των εκλογών» και πως, «είναι πεπεισμένη ότι θα σχηματίσουν γρήγορα κυβέρνηση».

Ο Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του στους «Ιrish Times» είπε ότι μπορεί να ζητήσει από το Κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης, παρακάμπτοντας τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος δημιούργησε το αδιέξοδο με το να μην του δώσει την εντολή. «Θέλαμε να έχουμε μια επίσημη έγκριση από τον Πρόεδρο, αλλά αυτό δεν έχει σημασία τώρα», είπε και εξήγησε: «Κάθε κανονική χώρα έχει έναν πρόεδρο με τελετουργικές αρμοδιότητες . Είναι υποχρεωμένος να δώσει την εντολή στην πλειοψηφία των βουλευτών αλλά βρήκε τον πιο γελοίο λόγο για να την αρνηθεί. Η παράδοση λέει ότι θα πρέπει μα ζητήσεις από τον πατέρα το χέρι της κόρης του, αλλά μπορείς να την παντρευτείς, ακόμη και αν ο ίδιος το αρνείται», είπε ο Ζάεφ που φρόντισε να αναμίξει και τον «ρωσικό παράγοντα», καθώς « η πρόσφατη δήλωση της Μόσχας, αποδεικνύει την ρωσική υποστήριξη», προς τον Ιβάνοφ.

Σε συνέντευξή του στο «Reuters» ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση», (DUI ή BDI ) κ. Αλί Αχμέτι είπε ότι η συμφωνία με τον Ζάεφ προβλέπεται ότι η αλβανική γλώσσα θα χρησιμοποιείται ισότιμα στους κρατικούς θεσμούς ότι τα χαρτονομίσματα θα είναι στις δύο γλώσσες και ότι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου θα είναι αλβανός. Για την πολιτική κρίση, ο Αχμέτι είπε ότι υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, και ότι δεν πρέπει να μετατραπεί σε εθνοτική σύγκρουση για κομματικά οφέλη. «Το πρόβλημα στην πολιτική στη χώρα θα πρέπει να επιλυθεί με πολιτικό τρόπο. Αυτή η πολιτική κρίση δεν πρέπει να εξελιχτεί σε εθνοτικές συγκρούσεις για πολιτικό κέρδος από οποιαδήποτε κόμμα στη χώρα», είπε.

Η ειδική εισαγγελία διέταξε την σύλληψη του επιχειρηματία Σεαντ Κοτσάν ιδιοκτήτη της τηλεόρασης «NOVA», την οποία ο Ζάεφ έχει κατηγορήσει ως «πολύ φιλική» προς το VMRO-DPMNE. Την κράτυηση του επιχειρηματία ενέκρινε η δικαστής Γκορντάνα Ντίμοβα σύζυγος του φυγόδικου τεως υπουργού των Σοσιαλδημοκρατών Βλάντο Ντίμοβ ο οποίος κρύβεται στη Βουλγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου