Μαρτίου 30, 2017

πΓΔΜ-BJRM: Το Βερολίνο δίνει διαταγές στον Ιβάνοφ

«Η Γερμανία πιστεύει ότι ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργε Ιβάνοφ πρέπει να δώσει αμέσως την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο -για μια ακόμη φορά- να ζητήσω από τον πρόεδρο των Σκοπίων να επιτρέψει στα κοινοβουλευτικά κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση και να τερματισθεί ο αποκλεισμός. Υπάρχει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, η οποία σχηματίσθηκε με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών. Η αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα ξυπνά παλιά συναισθήματα και ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι. Θέλουμε να δεσμευθούμε για το σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικότερα για την τρέχουσα κατάσταση στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία των Σκοπίων.Θα φροντίσουμε να υπάρξει μια δημιουργική ειρηνική και δημοκρατική συνύπαρξη», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Η αλβανική πλατφόρμα στο Κοινοβούλιο

Το «Μακεδονικό Κοινοβούλιο» συνέχισε χθες τις ατέρμονες συζητήσεις με τις τοποθετήσεις των βουλευτών επί «παντός επιστητού». Είναι πασιφανές ότι το VMRO-DPMNE χρησιμοποιεί την ίδια τακτική που ακολουθούσε η αντιπολίτευση το 2012 για να καθυστερήσει την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.
Οι βουλευτές του μπορούν έτσι να αναβάλουν την εκλογή του Προέδρου του Κοινοβουλίου τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Χθες ο βουλευτής του DUI Χαλίμι διάβασε την λεγόμενη «πλατφόρμα των Τιράνων» και είπε ότι «το έγγραφο είναι η πλατφόρμα όλων των κομμάτων που αντιπροσωπεύουν τους Αλβανούς στη Μακεδονία συμπεριλαμβανομένων των Σοσιαλδημοκρατών», οι οποίο μέχρι χθες επέμεναν ότι η «πλατφόρμα των Τιράνων» δεν θα είναι μέρος του κυβερνητικού προγράμματος της κυβέρνησης που θέλουν να σχηματίσουν με τους Αλβανούς.
Ο Χαλίμι είπε ότι η πλατφόρμα δίνει λύση στα υπάρχοντα προβλήματα και ότι «θα οδηγήσει σε εκδημοκρατισμό της κοινωνίας». Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE που απάντησαν έκαναν έκκληση για επείγουσα διάλυση του Κοινοβουλίου και πρόωρες γενικές εκλογές. Το έγγραφο που ανέγνωσε ο Χαλίμι ζητεί «πλήρη διγλωσσία» , (την επίσημη χρήση της αλβανικής σε ολόκληρη τη χώρα), ζητεί να αλλάξουν η σημαία, ο εθνικός ύμνος και το εθνόσημο της Μακεδονίας ώστε να αντικατοπτρίζουν τον πολυεθνικό της χαρακτήρα, και να εκδοθεί ένα ψήφισμα που θα καταδικάζει τη γενοκτονία σε βάρος των Αλβανών την περίοδο 1912 -1956. Η πλατφόρμα ζητεί επίσης να περιλαμβάνονται οι Αλβανοί στην διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα και ζητεί επίσης τη μεταρρύθμιση επειγόντως του δικαστικού συστήματος.

Έρχεται ο Πρόεδρος για να δει τον Πρόεδρο

Ο (Συμβολικός) Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Ντόναλντ Τούσκ θα επισκεφθεί την πΓΔΜ στο πλαίσιο της Βαλκανικής του περιοδείας που θα στοχεύει στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και στην επανεξέταση της γενικότερης πολιτικής κατάστασης στην περιοχή. Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρόεδρου , 
«ο Πρόεδρος Τουσκ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ, και θα του μεταφέρει μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική για ολόκληρη την περιοχή. Αναπόφευκτα, θα συζητήσουν επίσης και για την εσωτερική κατάσταση της πΓΔΜ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου