Μαρτίου 02, 2017

Μαυροβούνιο: Το Κάζο της Φεντερίκα

Η Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι βρέθηκε μπροστά στα άδεια καθίσματα της αντιπολίτευσης που απέρριψε την έκκληση της να διακόψουν το μποϋκοτάζ και να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου κατά την ομιλία της. Σε συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς την διαβεβαίωσε ότι η δίκη για την ποινική υπόθεση που αφορά στις τρομοκρατικές ενέργειες που είχαν προγραμματιστεί για την ημέρα των εκλογών θα είναι απολύτως διαφανείς και πρόσθεσε ότι η κρατική πολιτική του Μαυροβουνίου είναι απόλυτα αφοσιωμένη στη συνεχίση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι μια ευκαιρία για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση των θεσμών της Χώρας.

Ο Μίλο και οι «προδότες»

Ο Πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών Μίλο Τζουκάνοβιτς σε προεκλογική του ομιλία στο Κλίσεβο του Δήμου του Νίκσιτς, είπε ότι το «Δημοκρατικό Μέτωπο» χειραγωγείται από τη Ρωσία, αποκάλεσε την αντιπολίτευση «Προδότες», και ζήτησε από τους οπαδούς του να ρωτούν γιατί ο τέως συνοδοιπόρος του, (από την κομμουνιστική νεολαία), κ. Κριβοκάπιτς, που ήταν, «με την πλευρά των κρατικών συμφερόντων», «έχει συνταχθεί με τους προδότες». Το ίδιο ρητορικό ερώτημα απεύθυνε ο Μίλο και προς την κίνηση πολιτών URA.

Ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ

Μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών, ο Καναδάς επικύρωσε το πρωτόκολλο προσχώρησης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής, το πρωτόκολλο έχει κυρωθεί από την Τσεχική Δημοκρατία, την Κροατία, τη Λιθουανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Πολωνία, την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Λετονία, την Εσθονία, το Βέλγιο, η Δανία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Γερμανία , την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Νορβηγία.Οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Ισπανία δεν το έχουν επικυρώσει ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου