Μαρτίου 30, 2017

Ρουμανία: Δυο δικαστικές αποφάσεις

To Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας καταδίκασε τον Ίον Φισιόρ, 89 ετών, σε 20 χρόνια στη φυλακή για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας..
Ο Φισιόρ ήταν πρώην αρχιδεσμοφύλακας του στρατοπέδου καταναγκαστικής εργασίας στην Περίπραβα, στο βόρειο Δέλτα του Δούναβη, μεταξύ των ετών1958-1963, όταν πάνω από 100 πολιτικοί κρατούμενοι πέθαναν είτε λόγω των βασανιστηρίων που υπέστησαν, είτε από πείνα είτε από κακομεταχείριση.
Ο Φισιόρ δικάστηκε αρχικά το 2014 και βρέθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο πρώην αρχιφύλακας της «Σεκιουριτάτε» είναι ένα από τα πολύ λίγα άτομα που δικάστηκαν στη Ρουμανία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη δεκαετία 1954-1964, όταν το κομμουνιστικό καθεστώς στη Ρουμανία διεξήγαγε την λεγόμενη «ταξική πάλη» και προσπαθούσε είτε να αναμορφώσει είτε να εξοντώσει τους ταξικούς εχθρούς.

Η πρώην υπουργός τουρισμού της Ρουμανίας και πρώην προεδρική υποψήφια Έλενα Ουντρέα καταδικάστηκε σε έξι χρόνια στη φυλακή για κατάχρηση εξουσίας σχετικά με την χρηματοδότηση ενός αγώνα πυγμαχίας που έγινε στο Βουκουρέστι το 2011, μεταξύ του Ρουμανοκαναδού πυγμάχου Λουτσιάν Μπούτε και του Γάλλου Ζαν-Πωλ Μεντύ.
Οι Εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο αγώνας χρηματοδοτήθηκε παρανόμως από δημόσιους πόρους που διαχειριζόταν το Υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, (DNA), το Υπουργείο υπέγραψε συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2011 με μια εταιρεία που ανήκει στον πρώην Πρόεδρο της Ομοσπονδίας πυγμαχίας της Ρουμανίας για τη διοργάνωση του αγώνα, και το Κράτος κατέβαλε 8 εκατομμύρια λέι ,(περίπου 1,76 εκατ. ευρώ), για τη διαφημιστική εκστρατεία για τον αγώνα. Η Ουντρέα ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι είναι θύμα πλεκτάνης που οργάνωσαν η Υπηρεσία Πληροφοριών, (SRI) και η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, επειδή ανήκει στον κύκλο των συνεργατών του τέως προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου.
Η κ. Ουντρέα που είχε δικαστεί και το 2009, για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Τραϊάν Μπασέσκου, άσκησε έφεση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου