Μαρτίου 09, 2017

Κοσσυφοπέδιο:ΝΑΤΟ και ΗΠΑ αντέδρασαν για τον στρατό του Θάτσι

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε χθες ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και το πρωθυπουργό Ίσα Μουσταφά για να τους μεταφέρει τις «σοβαρές ανησυχίες των συμμάχων του ΝΑΤΟ», σχετικά με τις πρόσφατες προτάσεις τους για μετατροπή της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, (KSF), σε στρατό χωρίς προηγούμενες συνταγματικές αλλαγές και συναίνεση σε όλες τις κοινότητες».
«Τους έκανα σαφές ότι μονομερείς ενέργειες, όπως αυτές είναι άχρηστες, και κάλεσα τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου να παραμείνουν σε στενή επαφή με το Βελιγράδι», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την αναγγελθείσα πρόθεση να αλλάξει και να διευρυνθεί η εντολή της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου χωρίς συνταγματική τροποποίηση. «Υποστηρίζουμε το σταδιακό, και διαφανή μετασχηματισμό της Δύναμης Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου σε μια πολυεθνική δύναμη, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αυτή η μεταμόρφωση πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου και μέσα από μια περιεκτική και αντιπροσωπευτική πολιτική διαδικασία που αντανακλά την πολυεθνική δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου», ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ.

To Κοσσυφοπέδιο έγινε μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων

Το Κοσσυφοπέδιο έγινε επίσημα μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ισά Μουσταφά. Ο υπουργός Εξωτερικών Ενβέρ Χοτζάι ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Βελγίου και τον βέλγο ομόλογό του Ντιντιέ Ρέιντερ για την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής της αίτησης. Το Κοσσυφοπέδιο είναι μέλος σε περισσότερους από 50 διεθνείς οργανισμούς, περιφερειακού και παγκόσμιου επίπεδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου