Μαρτίου 30, 2017

Σερβία: Εφθασε το γράμμα του Τραμπ

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε χθες ότι το πετροβόλημα των λεωφορείων που μετέφερε τους Σέρβους οπαδούς του στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, από τους Αλβανούς προφανώς προοριζόταν για εκείνον.
Χθες πάντως ανακοινώθηκε στο Βελιγράδι η λήψη της επιστολής Τραμπ προς το πρωθυπουργό της Σερβίας στην οποία αναφέρει ότι επιθυμεί «την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σερβίας» και ότι «εκτιμά πάρα πολύ τις στενές σχέσεις με το Βελιγράδι».
Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας «Demostat» ενόψει των εκλογών της 2ας Απριλίου που ανακοινώθηκε χθες, έδειξε ότι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει την υποστήριξη του 56,2% των ψηφοφόρων. Περίπου το 18% των ερωτηθέντων ήταν ακόμα αναποφάσιστοι.

O υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου στο Βελιγράδι

«Η Σερβία θα ανοίξει σύντομα το κεφάλαιο 29 που αφορά στην τελωνειακή ένωση, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και άλλα τέσσερα κεφάλαια είναι έτοιμα, να ανοίξουν», δήλωσε χθες στο Βελιγράδι ο υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν , μετά τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στη συνέντευξη τύπου με το Σέρβο ομόλογο του Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο Άσελμπορν δήλωσε ότι το Brexit είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, που δεν μπορεί να καταστρέψει τη διαδικασία της διεύρυνσης. Ο κ. Άσελμπορν ,είπε ακόμα ότι «η ΕΕ δεν είναι μόνο μια κοινή αγορά, αλλά ένα σχέδιο ειρήνης», ενώ υπενθυμίζοντας τη δήλωση της Θεσσαλονίκης του 2003, είπε ότι «κάθε βαλκανική χώρα μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ».
Ο Λουξεμβούργιος υπουργός είπε ακόμα ότι το πρόβλημα μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας δεν είναι ούτε το μεγαλύτερο ούτε το μοναδικό «δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα στην περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου