Μαρτίου 30, 2017

Κοσσυφοπέδιο: Πήγαν οι αντ’ αυτού και έγινε της «Κακομοίρας»

Ο Σέρβος πρωθυπουργός και προεδρικός υποψήφιος του κυβερνώντος Προοδευτικού Κόμματος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν θα παραστεί στην κομματική συγκέντρωση στην πόλη Λεποσάβιτς στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου επειδή δεν δέχεται τους εκβιασμούς των Αλβανών. Αντ΄ αυτού έστειλε να μιλήσουν τον γραμματέα Κοσσυφοπεδίου Μάρκο Τζούριτς, τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Νίκολα Σελάκοβιτς και τον τέως υπουργό Άμυνας Μπράτισλαβ Γκάσιτς που είναι μέλος του προεδρείου των «Προοδευτικών». Η προεκλογική συγκέντρωση στο Λεποσάβιτς, ήταν να γίνει στις 1 μ.μ..
Οι αλβανοί κάτοικοι των χωριών και η αστυνομία έκλεισαν τους δρόμους και εμπόδισαν τα πούλμαν και τα αυτοκίνητα των Σερβων να πάνε στη συγκέντρωση. Όπως μετέδωσε το «Tanjug» περίπου 3.000 άτομα εμποδίστηκαν να φθάσουν στο Λεποσάβιτς.
Οι δρόμοι έκλεισαν κοντά στο Νόβο Μπρντο, τη Βελίκα Χότσα , τη Στίρπτσκε και το Γκοράζντεβατς. Δημοσιογράφος του Β92 στην Γκρατσάνιτσα μετέδωσε ότι όλα τα λεωφορεία με Σερβους υποχρεώθηκαν από την αστυνομία να επιστέψουν.
Στα οδοφράγματα των «πολιτών» υπήρχαν αστυνομικοί και μέλη της ειδικής αστυνομικής μονάδας «Rosu». Το πρακτορείο ειδήσεων Srna, μετέδωσε ότι 30 λεωφορεία που μεταφέραν τους Σέρβους από την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου Πομοράλιε γύρισαν πίσω μετά την επίθεση με πέτρες μελών της «Αυτοδιάθεσης», επί της οδού Γκνιλάνε-Γκρατσάνιτσα.
Ο βουλευτής της Σερβικής Λίστας του Κοσσυφοπεδίου Μπόγιαν Μίτιτς, δήλωσε ότι η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου σταμάτησε λεωφορεία σε δύο τοποθεσίες, κοντά στο Μιλόσεβο και το Βουστρίν. Είπε ακόμα ότι τα μέλη της μονάδας Rosu σταμάτησαν και ερεύνησαν τρία λεωφορεία που μετέφεραν τους Σέρβους από τη Στίρπτσκε.
Ο «Ευρωπαϊστής» Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι χαρακτήρισε τα οδοφράγματα «εντελώς απαράδεκτα» και έδωσε ένα ευρωπαϊκό μάθημα από το Facebook στους υπηκόους του. «Η προσέγγιση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη γιατί η ελεύθερη κυκλοφορία, η ελευθερία της συγκέντρωσης, και η ελευθερία της πολιτικής σκέψης και της ομιλίας είναι εγγυημένα από το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου και τους νόμους», έγραψε ο Θάτσιμ και τόνισε: «Κανείς δεν επιτρέπεται να παραβιάζει τα δικαιώματα αυτά».
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσιγιανιτς δήλωσε χθες ότι η ΕΕ ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές στο Κοσσυφοπέδιο «να διασφαλίσουν τις πρέπουσες συνθήκες για τους ανθρώπους που επιθυμούν, να παρίστανται στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των Σέρβων πολιτικών εν όψει των σερβικών προεδρικών εκλογών. «Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο που σχετίζονται με τις επισκέψεις Σέρβων πολιτικών», είπε η εκπρόσωπος, και πρόσθεσε: «Έχουμε λάβει αναφορές σχετικά με οδοφράγματα, που εμπόδιζαν τους ανθρώπους να συμμετέχουν στη σημερινή συγκέντρωση .
Η ΕΕ ζητά από τις αρμόδιες αρχές στο Κοσσυφοπέδιο να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για τους ανθρώπους που επιθυμούν να παρακολουθήσουν αυτές τις συναθροίσεις», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου της ΕΕ. Για την οργάνωση των Σερβικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο, είπε ότι ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί για να διευκολυνθεί η συλλογή των ψήφων για τις σερβικές προεδρικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο βάσει της πρακτικής που καθορίστηκε κατά τις προηγούμενες εκλογές».

Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος στρατηγικός εταίρος για το Κοσσυφοπέδιο

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, συναντήθηκε χθες με τον αμερικανό υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Χόιτ Μπράιαν Γι , και μετά τη συνάντηση έγραψε στο Facebook, ότι «οι ΗΠΑ είναι ο κύριος στρατηγικός εταίρος για το Κοσσυφοπέδιο» και πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένες δράσεις για την επίτευξη των βασικών προτεραιοτήτων για το Κοσσυφοπέδιο, που σχετίζονται με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, την κύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο, να αρχίσουν οι εργασίες για την σύνταξη του καταστατικού του Συνδέσμου Σερβικών Δήμων και ότι η διαδικασία μετασχηματισμού της KSF Κοσσυφοπεδίου σε στρατό θα γίνει μέσα από μια διαφανή και ολοκληρωμένη διαδικασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου