Μαρτίου 27, 2017

Σερβία: Ο λαοφιλής Βούτσιτς και οι άλλοι

Επτά ημέρες πριν τις εκλογές η έρευνα της εταιρείας «Faktor Plus» για τη «Blic» έδειξε ότι ο κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξακολουθεί να προηγείται με 53% και ότι τον ακολουθούν ο κ. Γιάνκοβιτς με 15,1% και ο κ. Γέρεμιτς με 8,6%.Η δημοσκόπηση δίνει 7,5% στον υποψήφιο της πλάκας «Πρελετάσεβιτς» και μόνο 5,5% στον κ. Σέσελι.
Την Παρασκευή, επέτειο της έναρξης των νατοϊκών βομβαρδισμών το 1999, ο κ. Βούτσιτς έχοντας στο πλευρό του τον Σερβοβόσνιο ηγέτη Μίλοραντ Ντόντικ πήγε στην Κλεισούρα της Γκριντέλιτσα, και κατέθεσε στεφάνι στην γέφυρα όπου τα νατοικά αεροσκάφη χτύπησαν στις 12 Απριλίου, την αμαξοστοιχία Νο 393 που έκανε το δρομολόγιο Βελιγράδι- Ρίστοβατς (στη Βράνιε), και σκότωσαν 14 άμαχους, (συμπεριλαμβανομένων παιδιών και μιας εγκύου), ενώ 16 άλλοι επιβάτες τραυματίστηκαν βαριά.
Ο Βούτσιτς είπε στην τελετή ότι αυτή ήταν «μία από τις πιο άγριες επιθέσεις στην ιστορία του πολέμου», ότι «η Σερβία είναι τώρα ισχυρότερη από ό, τι ήταν τα τελευταία χρόνια και δεκαετίες», ότι, «ποτέ δεν θα υποστεί και πάλι επίθεση από την οποία δεν θα βγει νικητής», και τόνισε «ότι η Σερβία έχει επιλέξει να έχει σχέσεις αμοιβαίου «σεβασμού» με το ΝΑΤΟ, «αλλά ποτέ δεν θα επιδιώξει την ένταξη στην Συμμαχία».
Το Σάββατο είχε την προεκλογική του συγκέντρωση στην «Kombank Arena» στο Βελιγράδι στην οποία δεσμεύτηκε ενώπιον κάθε Σέρβου πολίτη – (κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιών), ότι ποτέ δεν θα βάλει τον εαυτό του πάνω από τη Σερβία ότι «είναι έτοιμος να δώσει τα πάντα στο λαό και τη χώρα», ότι «θα είναι πρόεδρος Όλων» .
Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρόεδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ , επιβεβαίωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα δεχθεί σήμερα στο Κρεμλίνο τον κ. Βούτσιτς.
Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος,(SPS) ,Ίβιτσα Ντάτσιτς με συνέντευξη του κάλεσε όλους όσους τον ψηφίζουν να ψηφίσουν για τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, γιατί είναι και ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και απεκάλυψε ότι το ενδιαφέρει η πρωθυπουργία αλλά διευκρίνισε ότι μεχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμιά συζήτηση σχετική με τον Βούτσιτς και ότι η απόφαση θα ληφθεί βασικά από τους «Προοδευτικούς». 
Ο κ.Σέσελι σε δική του συνέντευξη είπε πως είναι ο μόνος υποψήφιος με διαφορετικό πρόγραμμα και πολιτική, και ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με την υπόλοιπη αντιπολίτευση, που ακολουθεί τον «ευρω-μονόδρομο» και η οποία έλκει την καταγωγή της "από το δημιούργημα του ξένου παράγοντα , το φιλοδυτικό DOS".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου