Μαρτίου 10, 2017

Κοσσυφοπέδιο: Aναστολή του διαλόγου με το Βελιγράδι (λόγω Ιντερπόλ;)

Η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου, σε μια πρόκληση τον διεθνή παράγοντα, ενέκρινε χθες ψήφισμα για την αναστολή των διαπραγματεύσεων με το Βελιγράδι, «μέχρι να απελευθερωθεί ο Ραμούς Χαραντινάι». Το ψήφισμα, που υποβλήθηκε από τη «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπ
εδίου», (ΑΑΚ), δηλαδή το κόμμα του Χαραντινάι, υποστηρίχθηκε από όλες τις αλβανικές κοινοβουλευτικές ομάδες και έλαβε 78 ψήφους.
Η απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου σχετικά με την αίτηση έκδοσης του Ραμούς Χαραντινάι στη Σερβία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 6 Απριλίου.

Εκτός από την προτροπή για την αναστολή του διαλόγου, το ψήφισμα, απευθύνει έκκληση για «την ακύρωση όλων των ενταλμάτων της Ιντερπόλ για πολιτικά πρόσωπα από το Κοσσυφοπέδιο, με αίτημα της Σερβίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δήλωση της τόνισε ότι «το ψήφισμα Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου και η έκκληση για αναστολή του διάλογου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας δεν συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων και δεν είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Κοσσυφοπέδιο».

Παράλληλα ο πρόεδρος Θάτσι με συνεντεύξεις του στη « Φωνή της Αμερικής» στο «Radio Free Europe» είπε ότι θα «συνεχίσει να εργάζεται για να αλλάξει την εντολή της KSF», «ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ».
Ο Θάτσι τόνισε ότι, «δεν θα κάνει πίσω», για το Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, «παρά τις προειδοποιήσεις από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες», ότι, «η προτεινόμενη αλλαγή δεν είναι μονομερές βήμα», και ότι «το Βελιγράδι δεν μπορεί να αποφασίσει για το Κοσσυφοπέδιο. Το Κοσσυφοπέδιο έχει το δικό τους θεσμούς της, είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητη χώρα».
Ο Θάτσι είπε ακόμα ότι,«οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα υποστηρίζουν τη μετατροπή της εντολής της Δύναμης Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου (KSF) μέσω συνταγματικών τροποποιήσεων», και πρόσθεσε: «Έχω δουλέψει, τρία χρόνια τώρα, για να λύσω αυτό το ζήτημα μέσα από συνταγματικές τροποποιήσεις . Είχαμε την υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά τώρα έχει γίνει αδύνατη , ειδικά μετά την ανοιχτή και σαφή δήλωση των Σέρβων ότι δεν το επιτρέπουν».

Ο Θάτσι είπε επίσης ότι η απόφαση για την ίδρυση στρατού εμπίπτει στην αρμοδιότητα των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου, και ότι «όλοι οι διεθνείς φορείς ενημερώνονται για τη διαδικασία».«Όλοι θέλουμε τις συνταγματικές αλλαγές και θα εργαστούμε για να συμβεί κάτι τέτοιο», εξήγησε και τόνισε: «Η διαδικασία του μετασχηματισμού είναι θεσμική, και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η διεθνής κοινότητα θα δείξει κατανόηση».

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς μετά το ψήφισμα για τον τερματισμό του διαλόγου στις Βρυξέλλες και τις δηλώσεις Θάτσι για τη δημιουργία «στρατού του Κοσσυφοπεδίου», με τις οποίες «υπονομεύει σκόπιμα και συνειδητά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» , συγκάλεσε για τη Δευτέρα, (13 Μαρτίου), συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Σερβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου