Μαρτίου 22, 2017

Σερβία: Ο Βούτσιτς παίρνει (προεκλογικά) τους S-300

H καθημερινή εφημερίδα «Informer» του Βελιγραδίου αποκάλυψε σήμερα ότι τις επόμενες εβδομάδες, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ως Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πούτιν στη Μόσχα, και θα υπογράψει τη συμφωνία για «το πολυπόθητο αντιαεροπορικό σύστημα S-300».
Όπως γράφει η εφημερίδα οι Σέρβοι και οι Ρώσοι έχουν ήδη συμφωνήσει τους όρους τις συμφωνίας .
Το Βελιγράδι δεν θα αγοράσει το σύστημα που κοστίζει 120 εκ δολάρια για κάθε μονάδα αλλά θα το πάρει με μια ειδική συμφωνία λίζινγκ.
Η Ρωσία έχει παρόμοια συμφωνία με την Ινδία για τα υποβρύχια .Το σύστημα S-300 θα ανήκουν defacto στη Ρωσία, ωστόσο η Σερβία θα καταβάλλει μια «συνδρομή» και να χρησιμοποιήσει το σύστημα.
Σύμφωνα με την «Informer», η συμφωνία έχει ήδη κλείσει και αυτό που απομένει τώρα είναι η επίσημη συνάντηση μεταξύ του Βούτσιτς και του Πούτιν.

Ο υποψήφιος Γέρεμιτς επιτίθεται στα έργα της ΕΕ

Ως υπουργός εξωτερικών του Τάντιτς είχε ευρωπαϊκό προσανατολισμό . Τωρα ως υποψήφιος κατήγγειλε ότι ο αυτοκινητόδρομος Νις-Τίρανα, η κατασκευή του οποίου έχει προγραμματιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να γίνει «η σπονδυλική στήλη της Μεγάλης Αλβανίας».
Ο Βουκ Γέρεμιτς, δήλωσε ότι Αλβανοί «αγοράζουν όλο και περισσότερα σπίτια και διαμερίσματα στο νότιο τμήμα της Σερβίας» και τόνισε ότι «το λιμάνι του Δυρραχίου δεν είναι στρατηγικής σημασίας για τη Σερβία αλλά είναι στρατηγικό λιμάνι του ΝΑΤΟ». «Η Σερβία, επειδή δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα είναι ήδη συνδεδεμένη με σιδηροδρόμους και αυτοκινητοδρόμους με τα λιμάνια του Μπαρ και της Θεσσαλονίκης και δεν χρειάζεται το Δυρράχιο», υποστήριξε. Ο Αλεξάνταρ Πόποβιτς, πρώην υπουργός και προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας, (του κόμματος του κ. Κοστούνιτσα) έχει επίσης επικρίνει το έργο της εθνικής οδού «Νις-Δυρράχιο-Τίρανα» λέγοντας ότι η Άγκελα Μέρκελ απαιτεί από τη Σερβία να κατασκευάσει τον αυτοκινητόδρομο και ο Βούτσιτς την ακολουθεί». «Η Σερβία δεν χρειάζεται αυτή την εθνική οδό, αλλά η Μεγάλη Αλβανία» είπε ο Πόποβιτς.

Κοσσυφοπέδιο:Συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ ως παρατηρητές

Αντιπροσωπεία της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου υπό την ηγεσία των αντιπροέδρων του Σώματος , Τζαβίτ Χαλίτι, και Σλόμπονταν Πέτροβιτς, συμμετέχει στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, στο Σεράγεβο. Στην Πρίστινα η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα επιτρέψει να στηθούν Κάλπες για τις σερβικές προεδρικές εκλογές στην επικράτειά της ή όχι, ενώ η αντιπολίτευση δηλώνει απόλυτα αντίθετη θεωρώντας μια τέτοια διαδικασία παράνομη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου