Απριλίου 11, 2017

Η 11η Απριλίου στην ιστορία

11 Απριλίου κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο, είναι η 101η ημέρα του έτους Υπολείπονται 264 ημέρες.


217μΧ. Ο Έπαρχος των Πραιτωρίων του Καρακάλλα, Μακρίνος, έγινε Αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μετά τον θάνατο του Καρακάλα. Με τη σειρά του δολοφονήθηκε στις 8 Ιουνίου 218 μ.Χ από τον Ηλιογάβαλο.

491. Ο Φλάβιος Αναστάσιος έγινε Βυζαντινός αυτοκράτορας με το όνομα Αναστάσιος Α´.

1079. Με εντολή του πολωνού βασιλιά Βόλεσλαβ Β εκτελέστηκε ο επίσκοπος της Κρακοβίας Στάνισλάς Stanislas, που αργότερα αγιοποιήθηκε και γίνεται ο προστάτης Άγιος της Πολωνίας.

1241 . Ο Μπατού Χαν νίκησε τον Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας στη μάχη του Μόχι

1512. Στην πολύνεκρη μάχη της Ραβέννας ο διοικητής του γαλλικού στρατού Γκαστόν ντι Φουά νίκησε μεν τους Ισπανούς και τον στρατό του Παπά αλλά σκοτώθηκε στη μάχη. Τον διαδέχτηκε ο Ζακ ντε Λα Παλίς. Οι Ισπανοί είχαν 9000 νεκρούς και οι Γάλλοι 3,000.

1713 . Η Συνθήκη της Ουτρέχτης κατά τον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής.

1775. Η τελευταία εκτέλεση μάγισσας στη Γερμανία.

1796. Ο Ναπολέων νίκησε τους Αυστριακούς στη διήμερη μάχη του Μοντενότε. (11-12 Απριλίου). Οι αυστριακοί έχασαν 2500 άνδρες και οι Γάλλοι 800.

1801. Ο Τσάρος Αλέξανδρος Α! σχημάτισε τη «Μυστική Επιτροπή Δημόσιας Σωτηρίας») από τους φίλους και συμμαθητές του , τον Κόμη Στρογκανόφ, τον πρίγκιπα Κοτσούμπεη, τον Κόμη Νοβοσίλτσεβ και τον πρίγκηπα Τσαρτορούσκι ως συμβουλευτικό όργανο για να τον βοηθήσει «στη συστηματική εργασία για τη μεταρρύθμιση της κρατικής διοίκησης». Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής έγινε στις 24 Ιουνίου/6 Ιουλίου 1801 παρουσία του Αλεξάνδρου του Α , και λειτούργησε για δύο χρόνια.

1803. Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, ο μαρκήσιος Μπαρμπέ ντε Μαρμπουά, (ο πατέρας της «Δούκισσας της Πλακεντίας», και ο Ταλεϋράνδος, πρότειναν επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσουν τη Λουιζιάνα

1805. Στην Αγία Πετρούπολη, η Ρωσία και τη Βρετανία υπέγραψαν τη Συνθήκη για τον Πανευρωπαϊκό Συνασπισμό εναντίον του Ναπολέοντα, στον οποίο αργότερα μπήκε και η Αυστρία.

1809 . H ναυμαχία της νήσου Αιξ μεταξύ της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου

1814.Υπογράφηκε από τους πληρεξούσιους των Συμμάχων και της Γαλλίας η συνθήκη του Φοντενεμπλώ (Fontainebleau). Την πογράψαν ο δούκας της Βιτσέντζα , ο στρατάρχης Μακ Ντόναλντ, ο Δούκας του Τάραντα, ο στρατάρχης Νέυ, ο πρίγκιπας Μέτερνιχ, ο Κόμης φον Νέσελροντ, και ο Βαρώνος φον Χάρντενμπερχ. Ο Ναπολέων την επικύρωσε στις 13 Απριλίου. Η Συνθήκη του Φονταινεμπλώ, προέβλεπε την άνευ όρων παραίτηση του Ναπολέοντα από το γαλλικό θρόνο. Στην συνέχεια τον εξόρισαν στην Έλβα.

1822. 30 Μαρτίου/11 Απριλίου . Η καταστροφή της Χίου. Δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους, ως αντίποινα για την κήρυξη της επανάστασης από τον Σαμιώτη Λυκούργο Λογοθέτη.

1847. Η πρώτη συνεδρίαση της Πρωσικής Βουλής. (Landtag).

1848. Κατά τον πρώτο πόλεμο της ιταλικής ανεξαρτησίας 3000 Αυστριακοί αντιμετώπισαν 400 εθελοντές του «Corpo Volontari της Λομβαρδίας, στο χωριό Castelnuovo του Βενετο. Οι αυστριακοί έκαψαν ολοσχερώς το χωριό και εκτέλεσαν σε αντίποινα 89 κατοίκους. (46 γυναίκες και παιδιά).

1856. Η μάχη του Ρίβας στην Κόστα Ρίκα μεταξύ των αμερικανών πειρατών του τυχοδιώκτη Γουώκερ και Ισπανών εθελοντών, υπό τον Σάντα Μαρία, έληξε με την πυρπόληση του σπιτιού που ειχαν καταφύγει οι αμερικανοί.

1857 Ο Τσάρος Αλέξανδρος Β ενέκρινε ως εθνόσημο της Ρωσίας το δικέφαλο αετό.

1868. Στην Ιαπωνία, ο τελευταίος Σ'όουγκουν , ο ανώτατος αρχηγός των σαμουράι. Τοκουγκάβα Γιοσινόμπου, παρέδωσε το Φρούριο Έντο στον Αυτοκρατορικό Στρατό και παραιτήθηκε από το αξίωμα , που επαψε πια να υπάρχει.

1879. Στη Βουλγαρία ξεκίνησε η οργανωμένη ταχυδρομική Υπηρεσία

1894. Το Ηνωμένο Βασίλειο έθεσε την Ουγκάντα, υπό την προστασία της (προτεκτοράτο).

1899.Η Ισπανία παραχώρησε το Πουέρτο Ρίκο στις Ηνωμένες Πολιτείες

1912.Ο Τιτανικός κατέπλευσε στο Κουίνσταουν (σήμερα Κοβ) στην Ιρλανδία, πριν ξεκινήσει για τη Νέα Υόρκη.

1919. Ιδρύθηκε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, ( ILO), ως παράρτημα της ΚΤΕ

1921. Δημιουργήθηκε το Εμιράτο της Υπεριορδανίας με τον Εμίρη Αμπντουλάχ.

1941. Σφοδρός βομβαρδισμός του Κόβεντρυ από την Λουφτβάφε.

1944. Η βρετανική Αεροπορία κατέστρεψε το αρχηγείο της Γκεστάπο στη Χάγη. 1944. Οι Σοβιετικοί απελευθέρωσαν το Κερτς.

1945. Οι Αμερικανοί μπήκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ. 1945. Στη Μόσχα υπογράφηκε η Συνθήκη Φιλίας, αμοιβαίας συνδρομής και συνεργασίας Γιουγκοσλαβίας –Σοβιετικής Ένωσης που θα είχε διάρκεια 20 ετών. Αυτή η Συνθήκη καταγγέλθηκε από τη Σοβιετική πλευρά το Σεπτεμβρίου 1949.

1948. Στη Γιουγκοσλαβία άρχισαν οι εργασίες οικοδόμησης στην αριστερή όχθη του Σάβα, του νέου Βελιγραδίου .

1951 .Ο Αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν απάλλαξε από τη διοίκηση των στρατευμάτων στην Κορέα τον στρατηγό Ντάγκλας Μακάρθουρ

1952. Πραξικόπημα στη Βολιβία

1961. Άρχισε   η δίκη του Άντολφ Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ.

1966 . Παραιτήθηκε υπουργός Εξωτερικών Ηλίας Τσιριμώκος λόγω της σύγκρουσης Μακάριου-Γρίβα, στην Κύπρο. Το υπουργείο Εξωτερικών ανάλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Στέφανος Χ. Στεφανόπουλος.

1968 . Απόπειρα δολοφονίας του Κόκκινου Ρούντι (Ντούτσκε) , του ηγέτη της εξέγερσης των φοιτητών στο Βερολίνο.

1973. Ο Μάρτιν Μπόρμαν ανακηρύχθηκε επίσημα νεκρός.

1979 . Ο δικτάτορας της Ουγκάντα, Ιντί Αμίν Νταντά καθώς πλησίαζε στην πρωτεύουσα ο στρατός της Τανζανίας, δραπέτευσε και βρηκε καταφύγιο στη Λιβύη.

1984. Ο Κονσταντίν Τσερνιένκο εξελέγη Πρόεδρος του Προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

1990. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέλαβε πρωθυπουργός.

1997. Στο Βελιγράδι, στο εστιατόριο «mamma mia», δολοφονήθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ράντοβαν Στόισιτς (Μπάτζα). Η δολοφονία δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.

1999. Την Κυριακή του Πάσχα στο Βελιγράδι οι μυστικές υπηρεσίες εκτέλεσαν το δημοσιογράφο Σλαβκο Τσουρούβια ιδιοκτήτη της καθημερινής εφημερίδας «Ντνέβνι Τέλεγκραφ» και συνιδιοκτήτη του «Ευρωπαίου».Η δίκη των πολιτικά υπεύθυνων συνεχίζεται αυτές τις ημέρες στο βελιγράδι.

2002. Πραξικόπημα κατά του Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα.
2002. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Βλάικο Στοϊλίκοβιτς αυτοκτόνησε στην είσοδο του Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου