Απριλίου 12, 2017

12 Απριλίου στην Ιστορία

467.Ο Ανθέμιος έγινε αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

627.Ο βασιλιάς Έντουιν της Νορθουμβρίας βαπτίστηκε  χριστιανός από τον Παυλίνο, επίσκοπο του Γιορκ.

971. Τη Μ. Τετάρτη του 971  Ιωάννης Τσιμικσκής μπήκε στα βουλγαρικά εδάφη, αιφνιδιάζοντας πλήρως τους Ρως, που είχαν αφήσει αφύλακτα τα περάσματα.
 Ο βυζαντινός στρατός, 30.000 ανδρες, υπό την ηγεσία του Τσιμισκή, βάδισε ταχέως και έφθασε στην  Πρεσλάβα χωρίς να συναντήσει αντίσταση . Η πόλη κατελήφθη την επομένη 13 Απριλίου. Ο Μπόρις Β΄ και η οικογένειά του πιάστηκαν αιχμάλωτοι και εστάλησαν στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με τα σύμβολα της βουλγαρικής αυτοκρατορικής εξουσίας.

1167. Δολοφονήθηκε στο Βίσινγκσο, ο βασιλιάς Κάρολος Ζ´ της Σουηδίας.

1175. Με την ήττα του Γουλιέλμου Β΄ της Σικελίας έληξε η  πολιορκία της Αλεξάνδρειας, που διήρκεσε πάνω από πέντε μήνες.

1204. Οι σταυροφόροι της Δ' Σταυροφορίας κατέλαβαν  τα τείχη της Κωνσταντινούπολης και μπήκαν στην πόλη, οποία καταλήφθηκε πλήρως την επόμενη ημέρα.

1606. Ο Ιάκωβος Α΄ της Αγγλίας  με διάταγμα εισήγαγε μια νέα σημαία, του Βασιλείου   Αγγλίας και  Σκωτίας που αργότερα ονομάστηκε «Union Jack».. 1654. Το διάταγμα της Ένωσης μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας υιοθετήθηκε  από το Συμβούλιο του κράτους.

1820. 31 Μαρτίου/ 12 Απριλίου. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ανέλαβε Γενικός Έφορος της Φιλομούσου  Γραικικής Εταιρείας.

1897. Κατά τον ατυχή  Ελληνοτουρκικό πόλεμο, ο τουρκικός στρατός κατέλαβε τον Τύρναβο στις 12/24 Απριλίου. Οι Τυρναβίτες ακολούθησαν τον υποχωρούντα ελληνικό στρατό. Η ανάμειξη του άμαχου πληθυσμού με τα υποχωρούντα στρατεύματα επέφερε μεγάλη σύγχυση. Οι πρόσφυγες  από τη Λάρισα, τα Φάρσαλα, το Δομοκό, και τη Λαμία έφθασαν στην Χαλκίδα, στη Λειβαδιά και στην Αθήνα όπου έμειναν για έναν περίπου χρόνο ως πρόσφυγες. Οι Τούρκοι στην προέλασή τους προέβησαν σε εμπρησμούς και λεηλασίες. Τότε κάηκε  και το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου.

1927.Ο Τσιανγκ Κάι Σεκ διέταξε την εκτέλεση των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στη Σαγκάη.

1931. Mετά την κατάρρευση της δικτατορίας του στρατηγού Ριβέρα στις πρώτες  εκλογές στην Ισπανία, για την τοπική αυτοδιοίκηση , αποδείχθηκε η μικρή υποστήριξη για τα φιλο-μοναρχία κόμματα στις μεγάλες πόλεις. Δυο μέρες μετά ο βασιλιάς Αλφόνσος ο 8ος παραιτήθηκε και εγκατέλειψε την Ισπανία ανοίγοντας το δρόμο για τη Δεύτερη Ισπανική Δημοκρατία. Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας ανέλαβε  ο Νιθέτο Αλκαλά Θαμόρα.  

1940. Η  Ιταλία προσάρτησε την  Αλβανία.Εναρξη της βρετανικής κατοχής των Νήσων Φερόε.

1941. Το Βελιγράδι παραδόθηκε  στον 26χρονο λοχαγό των Βάφεν Ες-Ες, Φριτς Κλίγκενμπεργκ που μπήκε στη Σερβική πρωτευουσα με 6 άνδρεςτου. Σε αυτούς παραδόθηκε η φρουρά της πόλης . 1300 άνδρες. Στο Κάβο Ντόρο Βυθίστηκε από την Λουφτβάφε,  το επίτακτο πλωτό νοσοκομείο Αττική. Συνολικά πνίγηκαν και σκοτώθηκαν, 50 άτομα.

1944. Ο βασιλιάς  Βίκτωρ Εμμανουήλ της Ιταλίας ανακοίνωσε από το ραδιόφωνο την παραίτηση του, υπέρ του υιού του.

1945. Μετά το θάνατο του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ο  Χάρι Τρούμαν ορκίστηκε ως 33ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός  Στρατός διέσπασε το Μέτωπο του Σρεμ.

1946. Η Συρία ανεξαρτητοποιήθηκε  από τη Γαλλία 1960. Η Ελλάς του Καραμανλή, στη διάσκεψη του Ο.Η.Ε. για το δίκαιο της θάλασσας,  τάχθηκε υπέρ της κοινής πρότασης των Η.Π.Α. και του Καναδά για τον καθορισμό σε έξι μίλια του πλάτους της ζώνης χωρικών υδάτων και της ζώνης αλιείας. Η Γιουγκοσλαβία, η Γκάνα, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες υποστηρίζουν την πρόταση περί 12 μιλίων.

1961. Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν με το διαστημόπλοιο Βοστόκ 1, έγινε  ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και έκανε  την πρώτη επανδρωμένη  πτήση, σε τροχιά γύρω από τη Γη για 108 λεπτά.

1965. Στη Βουλγαρία άρχισαν οι συλλήψεις των συμμετεχόντων στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον Τοντόρ Ζίβκοφ.  

1966 .  Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πραγματοποίησε  τις πρώτες αεροπορικές επιθέσεις κατά της Βορείου Βιετνάμ.

1967. Εννέα ημέρες πριν τη δικτατορία  συμπλοκές των οικοδόμων του ΚΚΕ με την αστυνομία έξω από το θέατρο «Περοκέ», επεκτάθηκαν σε όλη την Αθήνα. 

1970 .Το σοβιετικό υποβρύχιο K-8, βυθίστηκε στον Βισκαϊκό Κόλπο, ενώ το ρυμουλκούσαν.

1975. Οι Χμερ περικύκλωσαν την Πνομ Πενχ, στην Καμπότζη.  

1990. Ο  πρωθυπουργός της Βουλγαρίας  Αντρέι Λουκάνοφ κήρυξε μορατόριουμ σχετικά με την εξυπηρέτηση  του εξωτερικού χρέους της Βουλγαρίας.  

1993 . Οι Σέρβοι στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατέρριψαν ένα γαλλικό Μιράζ  που έπεσε στην Αδριατική Θάλασσα.

1999. Στη Σερβία αεροπλάνα  του ΝΑΤΟ έπληξαν μια επιβατική αμαξοστοιχία στη γέφυρα στο φαράγγι Γκρντέλιτσα, σκοτώνοντας 55 επιβάτες και τραυματίζοντας δεκάδες

2003. Δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για την ένταξη στην ΕΕ. Η Συμμετοχή ήταν 45% και  το 84%  ψήφισε  υπέρ.

2014. Άρχισε η μάχη του Σλαβιάνσκ  ένα στασιμότητας στην slavyansk, η πρώτη μάχη του πολέμου στην περιοχή Donbass.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου