Απριλίου 22, 2017

Η 22α Απριλίου στην Ιστορία

238. Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος καθαίρεσε τον αυτοκράτορα Μαξιμίνο τον Θράκα και διόρισε  στο θρόνο δύο μέλη της ως συναυτοκράτορες τον Πουπιένο και τον Βαλβίνο.

960. Στην Κωνσταντινούπολη, ο Βασίλειος Β', σε ηλικία 2 ετών, στέφθηκε από τον πατέρα του Ρωμανό Β, συναυτοκράτορας.

1401.Ένας στόλος της Χανσεατικής Ένωσης, υπό τις διαταγές του Σιμόν της Ουτρέχτης νίκησε τους πειρατές στη ναυμαχία  της Ελιγολάνδης και συνέλαβαν τον αρχηγό τους,  Κλάους Στορτεμπέκερ, που εκτελέστηκε αργότερα στο Αμβούργο.

1418. Έληξε η Σύνοδος της Κωνσταντίας που  συγκλήθηκε το 1414 με πρωτοβουλία του Σιγισμούνδου του Λουξεμβούργου, βασιλιά της Βοημίας και της Ουγγαρίας και Γερμανού αυτοκράτορα , με βασικό σκοπό να δώσει τέλος στο σχίσμα στην Καθολική Εκκλησία, εκλέγοντας πάπα κοινής αποδοχής. Ο σκοπός αυτός επιτεύχθηκε με την επιλογή του Ρωμαίου Οντόνε Κολόννα, ο οποίος εξελέγη πάπας με το όνομα Μαρτίνος Ε΄. Παρεμπιπτόντως, η Σύνοδος εξέτασε και το ζήτημα των διαφορών μεταξύ του Τάγματος των Τευτόνων και του βασιλείου της Πολωνίας-Λιθουανίας και καταδίκασε ως αιρετικό τον Ιωάννη Χους.

1516.Δημοσιευτηκε για πρώτη φορά ο Ορλάνδος Μαινόμενος ή Orlando Furioso του Λοντοβίκο Αριόστο.

1529 . Η συνθήκη της Σαραγόσα χώρισε  το δυτικό ημισφαίριο ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Η Ισπανία έλαβε και χρηματική αποζημίωση γιατί με τη  συνθήκη παραχώρησε   εδάφη στην Πορτογαλία.

1622 .Συνδυασμένες δυνάμεις της Περσίας και της Αγγλικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας νησί του Ορμούζ και αποκατέστησαν τον έλεγχο πάνω από τον Περσικό Κόλπο, τον οποίο διεκδικούσαν Ολλανδοι και Πορτογάλοι. 

1676. Η ναυμαχία της Αγκόστα κατά τον Γαλλο-Ολανδικό πόλεμο. Η μάχη ήταν σύντομη αλλά πολύνεκρη. Οι ολλανδοί υποχώρησαν όταν ο ολλανδός ναύαρχος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά. (πέθανε επτά ημέρες αργότερα).
1745. Κατά τον πόλεμο της Αυστριακής διαδοχής υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Βαυαρίας και της Αυστρίας . Ο εκλέκτορας Μαξιμιλιανός ΙΙΙ παραιτήθηκε από την αξίωση του στον θρόνο της Βιέννη και έμεινε Δούκας της Βαυαρίας.

1796. Η μάχη του Μοντοβί στο Πιεμόντε. Η νίκη του Βοναπάρτη ήταν αποφασιστικής σημασίας. Υποχρέωσε το Βασιλεα της Σαρδηνίας Βίκτωρα Αμαδαίο να ζητήσει ειρήνη, αποσύροντας το βασίλειό του από τον πρώτο συνασπισμό. Η ήττα της Σαρδηνίας ανέτρεψε τη στρατηγική των Αψβούργων και οδήγησε στην απώλεια της βορειοδυτικής Ιταλίας που πέρασε στον έλεγχο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

1809. Κατά τον πέμπτο πόλεμο συνασπισμό, κατά του Ναπολέοντα, η δεύτερη ημέρα της μάχης του Έγκμουλ. Οι  Γάλλοι με επικεφαλής τον Αυτοκράτορα νίκησαν του Αυστριακούς που  υποχώρησαν πέρα από τον Δούναβη στο Ρέγκενσμπουργκ.

1821. Στην Κωνσταντινούπολη  οι Τούρκοι απαγχόνισαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Γρηγόριος Ε.  

1875. Στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον της επιρροής της Καθολικής Εκκλησίας, που έμεινε γνωστή ως «Kulturkampf», ο Αυτοκράτορας υπόγραψε το διάταγμα του Μπίσμαρκ B(rotkorbgesetz), που εξαιρούσε από τα κρατικά ωφελήματα τις ενορίες που δεν αναγνώριζαν εγγράφως τις αυτοκρατορικές αρχές.

1897. 22 Απριλίου /4 Μαΐου. Κατά τον «ατυχή  ελληνοτουρκικό πόλεμο» άρχισε  η Μάχη των Φαρσάλων, που έληξε με υποχώρηση του ελληνικού Στρατού στο Δομοκό, και κατάληψη των Φαρσάλων από τους Τούρκους . Ο Ιταλός «αναρχικός» Pietro Acciarito προσπάθησε να μαχαιρώσει στη Ρώμη
τον Ουμπέρτο Α.

1913. 22 Απριλίου/5 Μαΐου . Υπογράφηκε στην Αθήνα το πρωτόκολλο Κορομηλά – Μπόσκοβιτς, με στόχο τη Βουλγαρία. Με το πρωτόκολλο συμφωνήθηκε ότι σε περίπτωση που δεν θα είναι εφικτή η συμφωνία με τη Βουλγαρία για την Ελληνοβουλγαρική και Σερβοβουλγαρική οριοθετική γραμμή , η Σερβία και η Ελλάδα θα προτείνουν τη προσφυγή σε διαιτησία, και εάν η Βουλγαρία εκδηλώσει επιθετική στάση προς επιβολή των αξιώσεών της δια των όπλων, τότε η Σερβία και η Ελλάδα , προκειμένου να εξασφαλίσουν την ακεραιότητα των κτήσεών τους θα παρείχαν αμοιβαία στρατιωτική βοήθεια και δεν θα συνήπταν ειρήνη με τη Βουλγαρία, παρά μόνο μετά από κοινή συμφωνία.
1913. Μετά από μια μακρά μάχη οι συνδυασμένες δυνάμεις του Βασιλείου του Μαυροβουνίου και της Σερβίας κατέλαβαν τη Σκόδρα, και έληξαν οι επιχειρήσεις του Α 'Βαλκανικού Πολέμου.

1915. Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ο γερμανικός στρατός στη δεύτερη μάχη του Υπρ, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά δηλητηριώδη αέρια με μείγμα θείου και χλωρίου, που αργότερα ονομάστηκε ,«αέριο μουστάρδας». Οι 5.000 Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν αμέσως . 10000 τραυματίστηκαν σοβαρά.
1915. Ο Γιάνε Σαντάνσκι σκοτώθηκε σε ενέδρα κοντά στο Μελένικο.

1928. Σεισμός 6,3 Ρίχτερ έπληξε την Κόρινθο και το Λουτράκι . Καταστράφηκαν 3.000 σπίτια. 20 νεκροί.

1930. Βρετανία, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν τη «Ναυτική Συνθήκη του Λονδίνου», που διευθετούσε τον υποβρυχιακό πόλεμο και πρόβλεπε τη μείωση των ναυτικών εξοπλισμών .

1941. Οι Γερμανοί συγκρούονται  με τις Βρετανικές δυνάμεις στις Θερμοπύλες. Καταλαμβάνουν το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Στην Ήπειρο, το 9ο Σύνταγμα πεζικού υπό τον συνταγματάρχη Κετσέα, που βρίσκεται σε συντεταγμένη υποχώρηση απέκρουσε επίθεση των Ιταλών που προσπάθησαν να αιχμαλωτίσουν το Β' Σώμα Στρατού. Ήταν η τελευταία μάχη της Στρατιάς της Ηπείρου. Έξω από τις Λαγούσες πλησίον της Αίνινας, γερμανικά βομβαρδιστικά βύθισαν  το αντιτορπιλικό Ύδρα. Φονεύθηκε ο Κυβερνήτης Θ. ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ και 38 Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Ναυτοδίοποι. Στον όρμο Αντικύρων στον Κορινθιακό γερμανικά βομβαρδιστικά βύθισαν το πλωτό νοσοκομείο «Σωκράτης» με κυβερνήτη τον πλοίαρχο Κ.Αρβανίτη. Η Λουφτβάφε βομβάρδισε τον Πειραιά , την Ελευσίνα, και τα Μέγαρα.

1942. Έληξε η Πανυπαλληλική Απεργία του Εργατικού ΕΑΜ  που ξεκίνησε από τους «Τριατατικούς».


1944. Στο αεροδρόμιο της  Βεγγάζης στη Λιβύη σχηματίστηκες η πρώτη μοίρα του Γιουγκοσλαβικού Στρατού  (NOVJ) που είχε  16 «Spitfire».


1945. Οι Γιουγκοσλάβοι  Παρτιζάνοι  απελευθέρωσαν τη Μπάνια Λούκα.

1947. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε το «δόγμα Τρούμαν»

1961. Στις 22 Απριλίου, μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο στο Αλγέρι το διάγγελμα του στρατηγού Μορίς Σαλ, ψπου καλούσε το Στρατό και το λαό σε εξέγερση κατά της κυβέρνησης στο Παρίσι .« Η γαλλική Αλγερία δεν είναι νεκρή». «Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει καμία ανεξάρτητη Αλγερία», «είμαι στο Αλγέρι, με τους στρατηγούς Τσελέρ, και Ζουό Zeller και σε συνεργασία με το στρατηγό θα κρατήσουμε τον όρκο μας», « η κυβέρνηση ….σήμερα είναι έτοιμη να παραδώσει τελικά την Αλγερία , ο στρατός δεν θα αποτύχει στην αποστολή του και οι διαταγές που θα σας δώσω, ποτέ δεν θα έχουν άλλους σκοπούς ». Οι αλεξιπτωτιστές από το 1ο Σύνταγμα κατελβαν τα κύρια σημεία και οι αξιωματικοί που αντιτάχθηκαν στο πραξικόπημα τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

1963. Στο Λονδίνο συνεχίζονται τα επεισόδια έξω από το ξενοδοχείο  Κλάριτζες, όπου διέμενε  η Φρειδερίκη. Αναγκάστηκε να βγει από πλαϊνή πόρτα και πήξε φιλοξενούμενη της βασιλικής οικογενείας στον πύργο του Ουίνδσορ. Η ελληνικη κυβέρνηση έκανε  διάβημαδιαμαρτυρίας προς την αγγλική.

1964 . Η Τανγκανίκα και η Ζανζιβάρη ανακοίνωσαν τη συγχώνευσή τους σε ένα ενιαίο κράτος .


1990 . Οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην Κροατία. Νίκησε ο Φράνιο Τούτζμαν με την Κροατική Δημοκρατική Ένωση.




1992. Από  μια σειρά εκρήξεων στο σύστημα αποχέτευσης στη μεξικανική πόλη της Γκουανταλαχάρα, σκοτώθηκαν περίπου 200 άτομα.

1993. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που ζήτησε από την ελληνική Κυβέρνηση να καταργηθεί κάθε μνεία, του θρησκεύματος των Ελλήνων στις νέες ταυτότητες.

1994. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο  και συζήτησε  με τον Μπιλ Κλίντον, το Μακεδονικό, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.


1996 . Ο ΟΥΤΣΕΚΑ  ξεκίνησε αθόρυβα τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.

Με επιθέσεις στις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ασφαλείας

1997. Τερματίστηκε , με επέμβαση του στρατού, έπειτα από 126 ημέρες, η μακρόχρονη κατάληψη  της ιαπωνικής πρεσβείας στη Λίμα από τους  αριστεριστές Τουπάκ Αμάρου .Σκοτώθηκαν 14 Αντάρτες και 2 στρατιώτες.  Απελευθερώθηκαν  72 όμηροι ενώ ένας όμηρος πέθανε από καρδιακή προσβολή.

1999. Το ΝΑΤΟ έστειλε «μήνυμα» Θανάτου στον Μιλόσεβιτς. Στις 4 το πρωί   με τέσσερις πυραύλους βομβάρδισαν  την κατοικία του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας - Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι στην οδό Ούζιτσε 15 που καταστράφηκε εντελώς. Το σπίτι  είχε  εγκαταλειφτεί από την αρχή των βομβαρδισμών και δεν υπήρχε ούτε καν φρουρός. Γύρω στις 15:00  με τέσσερεις πύραυλους  βομβάρδισαν  και κατέστρεψαν τη Γέφυρα «Zezelj» στο Νόβι Σαντ, η οποία είχε γλυτώσει την προηγουμένη. Επίσης έγιναν βομβαρδισμοί γύρω από την Πρίστινα και στο αεροδρόμιο «Σλάτινα».


2001. Βουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο. Ο συνασπισμός του Τζουκάνοβις πήρε 42% και 36 από τις 77 έδρες στο Κοινοβούλιο, ενώ ο συνασπισμός «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία» με  40,6% πήρε  33 έδρες. Η  Φιλελεύθερη Συμμαχία με 7,9% έβγαλε 6 έδρες.

2003.Η KFOR συνέλαβε  τον ηγέτη του Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, και Μπουγιάνοβατς, Σεφκέτ Μουσλιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου