Απριλίου 26, 2017

Η 26η Απριλίου στην Ιστορία

1478. Στη Φλωρεντία οι τραπεζίτες Πάτσι δολοφόνησαν τον Τζουλιάνο Μέντιτσι αλλά ο Λορέντσο διέφυγε.

1859. Η Αυστρία κήρυξε τον πόλεμο στο Βασίλειο της Σαρδηνίας. Έναρξη του δεύτερου ιταλικού πόλεμου της ανεξαρτησίας.

1915. Ο υπουργός εξωτερικών του βασιλείου της Ιταλίας Βαρόνος Σίντει Σοννίνο υπέγραψε στο Λονδίνο μυστική Συνθήκη για να βγει η Ιταλία στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Η Βρετανία, η Ρωσία και η Γαλλία της υποσχέθηκαν την παραχώρηση του Τιρόλου, της Τεργέστης, της Γκορίτσια, της Ίστριας,τμήματα της Δαλματίας η Αλβανία. Αναγνωριζόταν η ιταλική κυριαρχία στον Αυλώνα και στην Βόρειο Ήπειρο,

1925. Ο 78χρονος στρατάρχης Πάουλ φον Χίντεμπουργκ, με 14,7 εκατομμύρια ψήφων, εκλέχτηκε Πρόεδρος στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, επικρατώντας του Γουλιέλμου Μαρξ των σοσιαλδημοκρατών που έλαβε 13,7 εκ.

1933. Στη Γερμανία με διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών Χέρμαν Γκαίρινγκ ιδρύθηκε η Γκεστάπο.

1937. Η Luftwaffe αλλά και 3 ιταλικά αεροπλάνα που επιχειρούσαν στον Ισπανικό Εμφύλιο στο πλευρό του Φράνκο βομβάρδισαν τη μικρή αγροτική κωμόπολη, (6000 κατοίκων) , Γκερνίκα,(Γκουέρνικα), στη χώρα των Βάσκων. Ήταν η πρεμιέρα του «ολοκληρωτικού πολέμου», στην Ευρώπη. Περισσότερα από το 70% των σπιτιών στην Γκερνίκα, κάηκαν από τις εμπρηστικές βόμβες. Σκοτώθηκαν 1654 άμαχοι.

1941. Οι Γερμανοί κατέλαβαν τον Μαραθώνα και την Πάτρα. Οι κομμουνιστές του Άη-Στράτη επιτέθηκαν στην φρουρά που αμυνόμενη σκότωσε τρείς. Οι υπόλοιποι παραδόθηκαν στους Γερμανούς, μετά από δυο μέρες, όταν έφθασαν στο νησί.

1944. Ενώ ο Γεώργιος Παπανδρέου ορκιζόταν πρωθυπουργός της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο, Κρητικοί και Βρετανοί πράκτορες της SOE, απήγαγαν από το Ηράκλειο το διοικητή της γερμανικής φρουράς του νησιού, υποστράτηγου Χάινριχ Κράιπε, και τον μετάφεραν στη Μέση Ανατολή. Σαν αντίποινα οι Γερμανοί κατέστρεψαν τα Ανώγεια, και τα χωριά από όπου τον πέρασαν.

1945. Η Ελεύθερη Γαλλία συνέλαβε τον στρατάρχης Ανρί Φιλίπ Πεταίν, ως δοσίλογο, για την κυβέρνηση του Βισύ. Ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε την πόλη του Στετίνου, και τα βρετανικά στρατεύματα τη Βρέμη.

1954. Οι Βιετναμέζοι δεν προσήλθαν στη Διάσκεψη της Γενεύης για την Ινδοκίνα και συνέχισαν την πολιορκία του Ντιέν Μπιέν Φου.

1960. Στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών που συνεδρίαζε στα δικαστήρια της οδού Αρσάκη, ξεκίνησε η δίκη του Χαρίλαου Φλωράκη και άλλων 41 στελεχών του ΚΚΕ , που δικάστηκαν με την κατηγορία της «κατασκοπίας υπέρ ξένης δύναμης». Τέθηκε σε εφαρμογή σε ολόκληρη την Ελλάδα το νέο δασμολόγιο πλην της Δωδεκανήσου και καθορίστηκε η ισοτιμία της μεταλλικής δραχμής σε 12 χάρτινες.

1961. Στην Αλγερία, οι πραξικοπηματίες και ο στρατηγός Μορίς Σαλ παραδόθηκαν στον Ντε Γκώλ.

1963. Τη νύχτα της Παρασκευής 26/4 προς Σάββατο, η Μπέτυ Αμπατιέλου οργάνωσε «αγρύπνια διαμαρτυρίας» έξω από το ξενοδοχείο Κλάριτζες, μαζί με τα μέλη του ΑΚΕΛ του Λονδίνου. Η Φρειδερίκη αναγκάσθηκε να χρησιμοποιήσει πλαϊνή είσοδο για να τους αποφύγει. Επειδή ο αγγλικός νόμος απαγόρευε την κατάληψη του οδοστρώματος, οι διαδηλωτές περασαν τη νύχτα βηματίζοντας συνεχώς πάνω-κάτω.

1967. Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών ταξίαρχου Παττακού ήρθησαν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτώμ, που είχε τελείως απαγορευθεί την ημέρα του κινήματος.

1986 . Η καταστροφή του Τσερνόμπιλ

1999. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την είσοδο στα κράτη της Ένωσης, τα μέλη στα μέλη της οικογένειάς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε υπουργούς της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας και επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου. Πάνω-κάτω τις ίδιες κυρώσεις επέβαλε και στη Ρωσία το 2014. Το ΝΑΤΟ κατέστρεψε τη Γέφυρα Ζέζελι στο Νόβι Σανττ.
Στην Κουρσούμλια που βομβαρδίστηκε ξανά, σκοτώθηκαν 17 άμαχοι. Καταστράφηκε η βιομηχανία μετάλλου «Metalac» .Περίπου 2.000 εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι.
Η ηρωική Κουρσούμλια, στις 78 ημέρες των νατοϊκών βομβαρδισμών, βομβαρδίστηκε 33 φορές. Χτυπήθηκαν 21 στόχοι με 432 βόμβες, επτά πυραύλους κρουζ, και 10 βόμβες Ναπάλμ. Ο συναγερμός της πολιτικής αεράμυνας χτύπησε 72 φορές και οι κάτοικοι πέρασαν 1.359 ώρες στα καταφύγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου