Απριλίου 28, 2017

Η 28η Απριλίου στην Ιστορία

1192 . Δολοφονήθηκε από Ασασίνο στην Τύρο , ο βασιλιάς της Ιερουσαλήμ, Κορράδος του Μομφερράτου.

1299. Έληξε η εξέγερση της Κρητικής αριστοκρατίας κατά των Βενετών, η λεγόμενη «Επανάσταση του Αλέξη Καλλέργη», με την παραχώρηση προνομίων.

1503. Η Μάχη της Τσερινιόλα στην Ιταλία μεταξύ Ισπανών και Γάλλων στην οποία για πρώτη φόρα έγινε χρήση πυρίτιδας στην Ευρώπη. Οι ισπανικές δυνάμεις νικησαν τις γαλλικές.

1794 . Ο Εσπερινός Σάρδων. Η εξέγερση στη Σαρδηνία, εναντίον του Πεδεμόντιου. Έβαλαν με τη βία τον αντιβασιλέα Μπαμπιάνο στο πλοίο και τον έστειλαν στην Ιταλία.

1804 . Κατά τη διάρκεια της πρώτης Σερβικής Επανάστασης οι Αυστριακοί κανονίζουν συνάντηση στο Ζέμουν του Καραγιώργη με τους Γιανιτσάρους του Βελιγραδίου χωρίς να επιτύχουν τη λύση της πολιορκίας.

1814. Ο Ναπολέων αποβιβάστηκε στην Έλβα.


1896. Κατά τη διάρκεια εργασιών στα απομεινάρια ενός σπιτιού, βρέθηκε ο Ηνίοχος των Δελφών.

1918. Πέθανε στη φυλακή Τερεζίν στην Τσεχία ο πάσχων από φυματίωση Γκαβρίλο Πρίνσιπ. Ο εκτελεστής του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου στο Σεράγιεβο.

1919. Άρχισε η μεταφορά των ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη από το λιμένα της Καβάλας, υπό την γενική εποπτεία Άγγλου ναυάρχου. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με 18 πλοία.

1920 .Το Αζερμπαϊτζάν προσαρτήθηκε στη Σοβιετική Ένωση.

1939. Ο Αδόλφος Χίτλερ κατήγγειλε το Γερμανο-Πολωνικό Σύμφωνο Μη Επίθεσης που είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο του 1934 και τη γερμανο-βρετανική συμφωνία του Ιουνίου του 1935.

1941. Η μάχη της Καλαμάτας, μεταξύ των Γερμανών και των βρετανικών δυνάμεων που είχαν υποχωρήσει ελπίζοντας να φύγουν με τα πλοία. Οι Γερμανοί αιχμαλώτισαν περίπου 7 με 8.000 στρατιώτες από την Κοινοπολιτεία καθώς και κάποιους  Γιουγκοσλάβους. Οι Ιταλοί αποβιβάστηκαν  στην Κέρκυρα.

1945. Ο Μπενίτο Μουσολίνι και η ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι εκτελέστηκαν μαζί με 16 ακόμη άτομα, τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης του Σαλό ενώ τα πτώματά τους μεταφέρθηκαν και κρεμάστηκαν στην Πιατσάλε Λορέτο (Piazzale Loreto) του Μιλάνου. Τα αμερικανικά στρατεύματα χωρίς μάχη κατέλαβαν το Άουγκσμπουργκ.

1947.Ύψωση της Ελληνικής Σημαίας στο αρματαγωγό Αξιός στη Σκωτία.





1951. Στο Ιράν, ο Μοχάμεντ Μοσαντέκ εκλέχτηκε Πρόεδρος.

1953. Στην ΕΣΣΔ συνελήφθη ο αντιπτέραρχος Βασίλι Στάλιν επειδή επισκέφτηκε την κινέζικη πρεσβεία και κατήγγειλε ότι ο πατέρας του δολοφονήθηκε, και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλακή για «αντισοβιετική προπαγάνδα».


1963. Ο βουλευτής της ΕΔΑ  Γρηγόρης Λαμπράκης επισκέφτηκε μαζί με την Μπέτυ Αμπατιέλου το ξενοδοχείο Κλάριτζες, και ζήτησε ακρόαση από τη βασίλισσα η οποία δεν γίνεται δεκτή, όπως του ανακοινώσε  ο υπασπιστής του διαδόχου, ταγματάρχης Αρναούτης. Ο Λαμπράκης έδωσε  συνέντευξη στις βρετανικές εφημερίδες, λέγοντάς ότι στην Ελλάδα δεν κυβερνά η κυβέρνηση ή ο βασιλεύς, αλλά η βασίλισσα.

1965. Επέμβαση Αμερικανικών δυνάμεων στη Δομινικανή Δημοκρατία για την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου Χουάν Εμίλιο Μπος.

1969. Παραιτήθηκε ο Σαρλ ντε Γκολ από την προεδρία της Γαλλίας.

28 Απριλίου 1971. Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 3-0. Ανέτρεψαν το 4-1 του Βελιγραδίου. Δυο γκολ ο Αντώνης και το τρίτο ο Καμάρας, που έπαιξε στα χαφ,στο 63.
Η ενδεκάδα: Κωνσταντίνου, Τομαράς, Σούρπης, Καψής, Βλάχος, Καμάρας, Δομάζος, Φυλακούρης, Χατζηανδρέου (90'), Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης, Αθανασόπουλος (54').

1978. Στο Αφγανιστάν εκδηλώθηκε το αιματηρό πραξικόπημα των φιλοσοβιετικών αξιωματικών Νουρ Μωχάμαντ Ταράκι και Μπαμπράκ Καρμάλ που είχε ως αποτέλεσμα την εξόντωση του προέδρου κόκκινου πρίγκιπα Μοχάμεντ Νταούντ Χαν Νταούντ και της οικογένειάς του μαζί με περίπου 7.000 χιλιάδες μέλη του στρατού και πολίτες. Από τότε ο πόλεμος δεν σταμάτησε.

1986. Η Σοβιετική Ένωση ανακοίνωσε με καθυστέρηση δυο ημερών   την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.

1991. Στη Σοβιετική Ένωση πραγματοποιήθηκε η πρώτη νόμιμη συνεδρίαση της Τεκτονικής Στοάς «Βόρειος Αστέρας».

1998.Ενθρονίστηκε ο Μακαριστός Χριστόδουλος ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

1999. Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης κατά των χωρών του ΝΑΤΟ.Ο Βουκ Ντράσκοβιτς, απολύθηκε από τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας . Η Βουλγαρία και το ΝΑΤΟ υπέγραψαν συμφωνία για τη διέλευση μέσω του εναέριου χώρου της χώρας αεροσκαφών του ΝΑΤΟ για να βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία.

2002.Σκοτώθηκε μετά από τη συντριβή του ελικοπτέρου του ο κυβερνήτης του Κρασνογιάρσκ, στρατηγός ε.α Αλέξανδρος Λέμπεντ

2004. Ο «κομμουνιστής» Μπράνκο Τσερβένκοφσκι εκλέχτηκε πρόεδρος της πΓΔΜ στο δεύτερο γύρο με ποσοστό 62,7%, έναντι 37,3% για τον αντίπαλό του Σάσκο Κέντεφ. Ο νικητής απέρριψε τις κατηγορίες του αντιπάλου του περί νοθείας, λέγοντας : «Περάσαμε ένα τεράστιο τεστ δημοκρατίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου