Απριλίου 29, 2017

Η 29 η Απριλίου στη Ιστορία

711. Άρχισε η μουσουλμανική κατάκτηση της Ιβηρικής Χερσονήσου. Τα στρατεύματα των Αράβων υπό τον διοικητή της Ταγγέρης Ταρίκ ιμπν Ζιγιάντ αποβιβάστηκαν στο Γιβραλτάρ.

998. Απαγχονίστηκε με διαταγή από τα τείχη του Καστέλ Σαιν Άντζελο με διαταγή του Αυτοκράτορα Όθωνα ΙΙΙ ο Ρωμαίος Πατρίκιος Κρεσκέντιος που είχε ηγηθεί της εκλογής Αντι-Πάπα, αντιδρώντας στη εκλογή του εξάδελφου του αυτοκράτορα ως Πάπα Γρηγόριου Ε΄ , που ήταν ο πρώτος Γερμανός Πάπας.

1091. Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός συνετριψε στη μάχη του Λεβούνιου στη Θράκης Κουμάνους και Πατσινάκες (ή Πετσενέγους).

1386 .Το πριγκιπάτο του Σμολένσκ έγινε υποτελές του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας.

1429. Στον Εκατονταετή Πόλεμο, η Ζαν ντ’ Αρκ οδήγησε το γαλλικό στρατό σε νίκη κατά των Άγγλων και διέλυσε την πολιορκία της.

1521. Οι Σουηδοί υπό τον Γουσταύο Βάσα νίκησαν τους Δανούς στο Βεστερός.

1624. Ο καρδινάλιος Ρισελιέ έγινε υπουργός του Λουδοβίκου ΙΓ. Louis XIII.

1627. Ο Ρισελιέ ίδρυσε την Εταιρεία των Εκατό μετόχων για την εξερεύνηση και τον αποικισμό της νέας Γαλλίας. (του Καναδά).

1672. Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ εισβάλλε στην Ολλανδία.

1707. Τα κοινοβούλια Αγγλίας και Σκωτίας αποφάσισαν την Ένωση , σχηματίζοντας τη Μεγάλη Βρετανία.

1800. Στην Αγία Πετρούπολη άνοιξε πανηγυρικά παρεκκλήσι των Ιπποτών της Μάλτας.
1848. O Πάπας Πίος ΙΧ, με μια διάσημη ομιλία στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, στην Ρώμη, καταδίκασε τον απελευθερωτικό Πόλεμο των Πατριωτών.
1872. Στο Βουκουρέστι ξεκίνησε το πρώτο συνέδριο της IRO (Вътрешна революционна организация) του Βασίλ Λέφσκι.

1877. Δημιουργήθηκε ο Βουλγαρικός στρατός.

1879 . Ο Αλέξανδρος φον Μπάττενμπεργκ ανακηρύχθηκε, ( με την έγκριση των μεγάλων δυνάμεων), από τη βουλγαρική Εθνοσυνέλευση πρίγκιπας του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας.

1916. Στην Ιρλανδία τερματίστηκε η Επανάσταση του Πάσχα με την παράδοση των Ιρλανδών εθνικιστών στις βρετανικές αρχές στο Δουβλίνο. Τα θύματα των Ιρλανδών ξεπέρασαν τους 1.000.

1919. Η Διάσκεψη ειρήνης στο Παρίσι επικύρωσε την απόφαση βάσει της οποίας ανατέθηκε στην Ελλάδα η αποστολή στη Σμύρνη.

1923. Στη Μόσχα, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος η ΓΚΕ-ΠΕ-ΟΥ συγκάλεσε πανρωσική Σύνοδο που ενέκρινε ένα ψήφισμα που δήλωσε πίστη στον σοβιετικό καθεστώς, καθαίρεσε «τον πρώην πατριάρχη» Τύχωνα και κατάργησε το Πατριαρχείο Μόσχας.

1941. Ορκίστηκε η κυβέρνηση Τσολάκογλου. Οι Ιταλοί αποβιβάστηκαν στην Κεφαλλονιά. Οι αρχές κατοχής στην Ελλάδα έθεσαν σε υποχρεωτική κυκλοφορία, το μάρκο κατοχής (Reichs Kredit Kassenscheine), τη λιρέτα κατοχής, τη μεσογειακή δραχμή, τα βουλγαρικά λέβα και το αλβανικό φράγκο, νομίσματα χωρίς αντίκρυσμα.

1945. Οι αμερικανοί φθάνουν στο Νταχάου και αναζητούν τον Ζαχαριάδη. Στο Royal Palace της Καζέρτας, υπογράφηκε άνευ όρων συνθηκολόγηση του γερμανικού στρατού στην Ιταλία. Στο Μιλάνο κρεμάστηκαν από τα πόδια σε ένα βενζινάδικο στην πλατεία Λορέτο τα πτώματα του Μουσολίνι και της Κλάρα Πετάτσι. Ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύτηκε την Εύα Μπράουν και όρισε διάδοχό του τον ναύαρχο Καρλ Ντένιτς. Η Γιουγκοσλαβική Συντακτική Συνέλευση ψήφισε την καθαίρεση του Βασιλιά Πέτρου.

1955. Ο Τζοβάνι Γκρόνκι εξελέγη από την Εθνοσυνέλευση Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας με 658 ψήφους από τους 833.

1970. Πόλεμος του Βιετνάμ: Οι αμερικανικές και οι νοτιοβιετναμέζικες δυνάμεις εισέβαλαν στην Καμπότζη στην Καμπότζη.

1975. Τα τελευταίο αμερικανικό ελικόπτερο έφυγε από την ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαιγκόν.

1991. Η Κροατία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία.

1992 . Οι μουσουλμάνοι άρχισαν την πολιορκία του στρατοπέδου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού JNA στο Σεράγεβο.

1999. Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε και κατέστρεψε τον τηλεπικοινωνιακό πύργο στα Αβαλα. Κατεσταφησαν ακόμα οι γέφυρες στην κλεισούρα της Γκρντέλιτσα και οι γεφυρες στον ποταμό Ίμπαρ και τον Δούναβη στην Μπάτσκα.

2005. Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση της Συριακής Ειρηνευτικής Δύναμης από το Λίβανο, μετά από 29 χρόνια.

2008. Υπογράφηκε στη Μόσχα η διακρατική συμφωνία την για κατασκευή και και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Συνομιλίες του Βλαντιμίρ , με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή.

2010. Το κοινοβούλιο του Βελγίου ψήφισε την απαγόρευση της μπούρκας και άλλων καλυμμάτων για το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους.

2011. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλλαν κυρώσεις κατά της Συρίας, επειδή συνέχιζε την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Σε μία ακόμη «ημέρα οργής», σκοτωθήκαν τουλάχιστον 62 σουνίτες τζιχαντιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου