Απριλίου 30, 2017

Η 30η Απριλίου στην ιστορία

311. Ο Γαλέριος εξέδωσε το διάταγμα της Σόφιας περί της θρησκευτικής ανεκτικότητας, που αναγνώριζε τον χριστιανισμό ως νόμιμη θρησκεία «religio licita».

313. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Λικίνιος μετά τη νίκη του στην Ηράκλεια στην Ανατολική Θράκη,  επί του συν-αυτοκράτορα στην Ανατολή Μαξιμίνου Β', έγινε ο μόνος κύριος στο ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1305. Ο ηγέτης της Καταλανικής Εταιρείας, Ροζέ ντε Φλορ αποκεφαλίστηκε στην Ανδριανούπολη από την φρουρά των Αλανών και των Τουρκοχριστιανών του Μιχαήλ Θ.

1315. Ο κουροπαλάτης του βασιλιά Φίλιππου Δ της Γαλλίας,(του Ωραίου) Ενγκεράδος του Μαρινί, (Enguerrand de Marigny), που κατηγορήθηκε για μαγεία, από τον Κάρολο του Βαλουά απαγχονίστηκε στο Παρίσι., και το σώμα του το άφησαν να κρέμεται για δύο χρόνια.

1337. Ο Φίλιππος ο Στ΄ Βαλουά της Γαλλίας κήρυξε έκπτωτο τον Εδουάρδο Γ Αγγλίας ' από την περιοχή της Ακουιτανίας και του κήρυξε τον πόλεμο. Έτσι ξεκίνησε ο Εκατονταετής Πόλεμος.

1397. Η Μάχη του Μαρίνο μεταξυ των μισθοφόρων του Ιταλού Πάπα Ουρβανού ΣΤ και των μισθοφόρων του Γάλλου αντιπάπα Κλήμη Ζ, που έληξε με νίκη του Ουρβανού. Ο Κλήμης κατέφυγε στην Αβινιόν.

1415. Στη Σύνοδος της Κωνσταντίας , ο βασιλιάς Σιγισμούνδος της Ουγγαρίας ως Αυτοκράτορας της Γερμανίας, υπέγραψε την παραχώρηση κληρονομικό δικαιώματι το Βρανδεμβούργο στον Φρειδερίκο Α Χοεντζόλερν. Έτσι δημιουργήθηκε ο βασιλικός οίκος των Χοεντζόλερν.

1472. Στη Μόσχα έγιναν τα θυρανοίξια του καθεδρικού ναού της Κοιμήσεως στο Κρεμλίνο.

1598 . Ο Ερρίκος Δ΄ της Γαλλίας υπέγραψε το διάταγμα της Νάντης, παραχωρώντας θρησκευτική ελευθερία την στους Ουγενότους.

1635. Ο σουηδός καγκελάριος κόμης Άξελ Οξενστιέρνα υπέγραψε με τον Ρισελιέ την Συνθήκη της Κομπιένης με την οποία η Γαλλία εισερχόταν στον πόλεμο με τη Γερμανία .

1671. Εκτελέστηκαν στη Βιέννη ως αρχηγοί κροατικό-ουγγρικής συνομωσίας κατά του Λεοπόλδου Α των Αψβούργων, ο Κροάτης Μπάνος Πέταρ Ζρίνσκι, και ο Ούγγρος Φραν Κρστο Φρανκοπαν που είχαν συλληφθεί στις 30 Μαρτίου.

1725. Ο Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας και ο Κάρολος ΣΤ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπέγραψαν τη Συνθήκη της Βιέννης με την οποία οι Βουρβώνοι συμμάχησαν με τους Αψβούργους. Ο Κάρολος εγκατέλειψε τις απαιτήσεις του στην Ισπανία και αρραβώνιασε την κόρη του Μαρία Θηρεσία με τον διάδοχο του ισπανικού Θρόνου Δον Κάρλος.

1800. Ο αυτοκράτορας Παύλος Α υπέγραψε διάταγμα με το οποία απαγόρευσε την εισαγωγή από το εξωτερικό  κάθε είδους βιβλίων, ανεξάρτητα από τη γλώσσα , και χωρίς εξαιρέσεις.
1803. Ο Ναπολέων πούλησε τη Λουιζιάνα στις Ηνωμένες Πολιτείες για 15.000.000 δολάρια. Το συμβόλαιο υπογράφηκε στο Παρίσι. Από τους αμερικανούς υπέγραψαν ο Ρόμπερτ Λίβινγκστον και ο Τζέιμς Μονρόε.


1815. Κατά τον Ναπολιτάνικο Πόλεμο, τα αυστριακά στρατεύματα υπό τις διαταγές του φον Κιλντέαρ κατέλαβαν  τη Ρώμη και αποκατέστησαν τον Πάπα Πίο Ζ.

1838. Η Νικαράγουα κήρυξε την ανεξαρτησία της από τις Ενωμένες Επαρχίες της Κεντρικής Αμερικής.

1900. Η πριγκίπισσα Μαρία της Ελλάδος, κόρη του Γεωργίου του Α΄ παντρεύτηκε στον μασονικό Ναό του Γεωργίου στο Φρούριο της Κέρκυρας, τον μεγάλο δούκα Γεώργιο Μιχαήλοβιτς της Ρωσίας, πρώτο ξάδερφο της μητέρας της βασίλισσας Όλγας και εγγονιού του τσάρου Νικολάου Ι. (Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο Facebook από τον συλλέκτη Χρήστο Πέτρου).

1918. Οι Γερμανοί που κατέλαβαν την Κριμαία ανακηρύξαν τη Δημοκρατία της Κριμαίας.

1939. Στη Γερμανία τέθηκε σε ισχύ ο «νόμος για τις μισθώσεις σε Εβραίους» , με τον οποίο καταργήθηκε η προστασία των μισθώσεων κατοικίας για τους Εβραίους, και εισήχθη η πολιτική της «Ghettoisierungsprozess», της συγκέτρωσης των Εβραίων σε Γκέτο.

1941. Το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας δημοσίευσε τον νόμο για τη φυλετική καταγωγή υπαγωγή βάσει των οποίων άρχισαν να καταδιώκουν τους Σέρβους, Εβραίους και Ρομά.

1943.Επιχείρηση Κιμάς. Βρετανικό υποβρύχιο «HMS Seraph» άφησε στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας ένα πτώμα ντυμένο ως Βρετανό στρατιωτικό που είχε στην τσέπη του ψεύτικα σχέδια εισβολής στη Σαρδηνία και στα Βαλκάνια.

1944.Εκλογές αλλά ΚΚΕ με εφορευτική επιτροπή την ΟΠΛΑ. Με την ψήφο του λαού επιλέχτηκαν 180 αντιπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης.

1945. Στο Βερολίνο ενώ οι σοβιετικοί υψώνουν τη Κόκκινη Σημαία στο Ράιχσταγκ αυτοκτόνησαν στο Καταφύγιο ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν.

1948.Υπογράφηκε στην Μποκοτά της Κολομβίας από 21 χώρες ο καταστατικός χάρτης του Οργανισμού των Αμερικανικών Κρατών (OAS)

1954.Καταστρεπτικός σεισμός 7 Ρίχτερ στους Σοφάδες τη Θεσσαλίας .25 νεκροί 117 τραυματίες.

1973. Ο Νίξον ανέλαβε την ευθυνη για το σκάνδαλο Γουότερ Γκέιτ. Παραιτηθηκαν οι προεδρικοί Συμβουλοι Χ. Χάλντεμαν και Τζ. Έρλιχμα.

1975. Κατάληψη της Σαϊγκόν από τους Κομμουνιστές. Ο Πόλεμος του Βιετνάμ έληξε και επίσημα με την άνευ όρων παράδοση του προέδρου του Νοτίου Βιετνάμ Ντουόνγκ Βαν Μινχ.

1982. Αποκλεισμός από θάλασσα και αέρα των Φόκλαντ από τη Βρετανία

1995 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον επέβαλε εμπάργκο στο Ιράν και απαγόρευσε τις επενδύσεις στη χώρα, κατηγορώντας την Τεχεράνη οτι υποστηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία.

1999 . Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τα κτίρια του υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στο κέντρο του Βελιγραδίου.

2002. Σε δημοψήφισμα που έγινε στο Πακιστάν, το 97,7 % του 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ενέκρινε την παραμονή του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ στο αξίωμα του Προέδρου για άλλα 5 έτη.

2004. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επέβαλε την ποινή της ακοινωνησίας μέχρι «τη συμμόρφωσή του προς την εκκλησιαστική τάξη» στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και θεωρεί, άκυρη την εκλογή μητροπολιτών των Νέων Χωρών από την Εκκλησία της Ελλάδος.

2011. Ο Μοαμάρ Καντάφι κατά την ομιλία του στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις .Κατά τον βομβαρδισμό της Τρίπολης σκοτώθηκαν ο νεότερος γιος του και τρία εγγόνια του Καντάφι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου