Απριλίου 21, 2017

πΓΔΜ-BJRM : Μια μέρα σαν όλες τις άλλες

Το Υπουργείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Παγκόσμιο Μακεδονικό Συμβούλιο (WMC) έχουν καταθέσει στο συνταγματικό δικαστήριο έχουν καταθέσει ξεχωριστές αιτήσει στο συνταγματικό δικαστήριο αιτήσεις για την αναστολή ισχύος των άρθρων του νόμου περί τοπικής αυτοδιοίκησης και του εκλογικό κώδικα, για τις δημοτικές εκλογές ώστε να παραταθεί η θητεία των δημοτικών Αρχών.
Σύμφωνα με τον εκλογικό κώδικα, οι τοπικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και το αργότερο εντός του Μαΐου , αλλά λόγω της πολιτικής κρίσης και του «μπλοκαρίσματος» του Κοινοβουλίου, όλες οι προθεσμίες έχουν περάσει για την έκδοσή των διαταγμάτων που προβλέπει ο νόμος και το συνταγμα.
Ο Πρόεδρος του το WMC, Τοντόρ Πετρόφ, είπε ότι η προσφυγή αποφασίστηκε «προς το συμφέρον των πολιτών» «Η προσφυγή που κατατέθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο στις 4 Απριλίου, ζητάει την κατάργηση του άρθρου 35, παράγραφος 1, του νόμου περί τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία προβλέπει ότι τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων εκλέγονται για τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Πετρόφ.

Ο ηγέτης του DUI, Αλί Αχμέτι συναντήθηκε στο Τέτοβο, με τον πρέσβη της Γαλλίας, και όπως ανακοινωθηκε , συζητήθηκε η πολιτική κατάσταση στην πΓΔΜ, οι γεωπολιτικές συνθήκες και οι δυνατότητες επίλυσης τόσο της πολιτικής όσο και της θεσμικής κρίσης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αχμέτι είπε στο Γάλλο ότι « το DUI έκανε σύμφωνα με τις προσδοκίες των πολιτών και της διεθνούς κοινότητας, όλα τα αναγκαία εποικοδομητικά βήματα για την επίλυση της κρίσης» και ως νικητής από την πλευρά των Αλβανών έδωσε την υποστήριξή του για μια νέα κυβέρνηση, που θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, την εφαρμογή της συμφωνίας πλαίσιο της Αχρίδας και την ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση», είπε ο Αχμέτι, και κάλεσε το VMRO και τους Σοσιαλδημοκράτες να τα βρουν μεταξύ τους.

(Αντιλαμβάνομαι ότι το «γεωπολιτικό» ζήτημα που του έθεσε ο Γάλλος, είναι η ιδέα των Βρυξελλών για την «επαναστατική κυβέρνηση», την οποία απέρριψε ο κ. Αχμέτι).

Πάντως ο Αχμέτι είπε ότι , «κάθε καθυστέρηση , (των άλλων), δίνει την ευκαιρία στους αντιπάλους της ένταξης μας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, (τους Ρώσους), να διαδώσουν την επιρροή τους και να εμβαθύνουν το χάσμα μεταξύ των πολιτών της χώρας μας».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος επισκέπτεται την Ουάσιγκτον, αρνήθηκε ότι υπάρχει «πλατφόρμα Τίρανων» και ότι η Αλβανία παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της «Μακεδονίας».
«Ποτέ δεν έχουμε παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Μακεδονίας και είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν συμβουλεύουμε με ένα φιλικό τρόπο», είπε.
Ο Μπουσάτι, είπε ακόμα ότι οι αλβανοί έκαναν «συμφωνία με τον Γκρουέφσκι, που αργότερα απορρίφθηκε για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την Αλβανία».

Ο τηλεοπτικός σταθμός «Telma TV» που υποστηρίζει τον Ζάεφ και η οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, «Μακεδονικό Κέντρο Διεθνούς Συνεργασίας», (MCMS), ρώτησαν το δικό τους δείγμα και βρήκαν ότι το 39,2% του πληθυσμού της πΓΔΜ εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη χώρα. Οι νεολαία των Σοσιαλδημοκρατών και των αλβανών τα άτομα ηλικίας 15-24 ετών, σκέφτονται σε ποσοστό 61% να εγκατασταθούν στο εξωτερικό. Οι λόγοι για τους οποίους επιθυμούν να φύγουν είναι το κακό βιοτικό επίπεδο και οι καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης στο εξωτερικό. Μόνο το 15% του δείγματος ανέφερε την τρέχουσα πολιτική κρίση ως τον λόγο για τον οποίο επιθυμεί να φύγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου