Απριλίου 27, 2017

πΓΔΜ-BJRM : Ο Μπράιαν και το Πραξικόπημα

Το Γραφείο του Προέδρου Ιβάνοφ ενημέρωσε χθες τους ενδιαφερόμενους δημοσιογράφους, ότι ο αμερικανός Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Χόιτ Μπράιαν Γι υπέβαλε αίτημα για μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της πΓΔΜ , «αλλά λόγω των αναλυμένων υποχρεώσεων , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει χρόνο για μια τέτοια συνάντηση».
Η τρίτη «πόρτα» που έριξε ο κ. Ιβάνοφ, μετά την άρνηση του να συναντηθεί με τον Επίτροπο Χαν και τον Καρλ Μπίλτ, τον μετατρέπει σε «εθνικό ηγέτη» των διαδηλωτών της «πρωτοβουλίας πολιτών», οι οποίο επικρίνουν τον κ. Γκρουέφσκι για το πνεύμα συνεργασίας που έδειξε στις προτάσεις των «αμερικανών φίλων» και οι οποίες οδήγησαν στο σημερινή κρίση.
Ο κ. Ιβάνοφ θεωρεί ότι ο κ. Γί που ανήκε στο επιτελείο της κ. Νούλαντ που εδιώχθητε κακήν κακώς από την ομάδα Τραμπ, εκφράζει τις πολιτικές Ομπάμα και όχι την κυβέρνηση Τραμπ, όπως άλλωστε και ο πρέσβης κ. Μπέιλυ του οποίου την απομάκρυνση αναμένουν εναγωνίως στο VMRO-DPMNE, όπου θεωρούν τον κ. Γι ως «περσόνα νον γκράτα» αφού «είναι ανακατεμένος στο πραξικόπημα Σόρος», στην πΓΔΜ , «από την 1η ημέρα».
Ο κ. Γι άλλωστε έχει κάνει δήλωση στην οποία ανέφερε : «Ελπίζουμε ειλικρινά ότι ο Πρόεδρος της πΓΔΜ θα επιτρέψει στους βουλευτές που το επιθυμούν και στα κόμματα που εκπροσωπούν να σχηματίσουν κυβέρνηση».
Ο αμερικανός υφυπουργός πηγαίνει στα Σκόπια με στόχο να «αναγνωρίσει» το νέο πρόεδρο της Βουλής τον οποίο επρόκειτο να ανακηρύξουν χθες στις 18.00 «επαναστατικώ δικαίω» οι 67 των συμμαχίας των Σοσιαλδημοκρατών με τους Αλβανούς.
Επειδή όμως το γνώριζαν «όλοι», ο κ. Ιβάνοφ που ενημερώθηκε, σαν εγγυητής του πολιτεύματος, αποφάσισε, αφού ρώτησε τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να δώσει εντολή να συλληφθεί ο νέος πρόεδρος ως «πραξικοπηματίας».
Για το λόγο αυτό αναβλήθηκε η «ανακήρυξη» του προέδρου για σήμερα.

Ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρουέφσκι , δέχθηκε το κουαρτέτο των πρέσβεων της Γερμανίας, της Μεγάλη Βρετανία, της Σουηδία και της Ολλανδίας, τους οποίους ενημέρωσε για τις απόψεις του Κόμματος. Ο κ. Γκρουέφσκι , ανακοίνωσε στους πρεσβευτές ότι , «ο πιο γρήγορος και καλύτερος τρόπος για την επίλυση της πολιτικής κρίσης είναι η διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών μαζί με τις τακτικές τοπικές εκλογές». Όσον αφορά την «μακρά» συζήτηση στο Κοινοβούλιο επί της διαδικασίας, είπε ότι, «δεν υπάρχει τίποτα παράνομο και δεν γίνεται τίποτα που δεν έχει συμβεί ήδη κατά το παρελθόν στη Μακεδονία, την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Το κόμμα αξιοποιεί τις δυνατότητες που του δίνει ο κανονισμός για να εκφράσει την λαϊκή εξέγερση στην αποδοχή και την επιβολή της πλατφόρμας των Τίρανων».
Ο Γκρουέφσκι τόνισε ότι «ένας διάλογος είναι αναγκαίος και μια συζήτηση εντός των θεσμικών οργάνων για την κατάσταση για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και για τη διοργάνωση εκλογών για να βγούμε από την κρίση».

Σε μια προσπάθεια τεχνητής κλιμάκωσης της κρίσης τα αλβανικά ηλεκτρονικά μέσα διαδίδουν πληροφορίες για πραξικόπημα που θα κάνει ο πρόεδρος Ιβάνωφ, ως αρχηγός των ενόπλων Δυνάμεων, και τις πληροφορίες αυτές τις ανακυκλώνουν τα υποστηριζόμενα από την USAID και το OPEN SOCIETY μέσα ενημέρωσης. Ο σταθμός «Telma TV» που ανήκει σε αυτή την κατηγορία υποστήριξε ότι γίνονται «περίεργες κινήσεις» στο παλιό στρατόπεδο του Γιουγκοσλαβικού Στρατού «Γιάσεν» κοντά στον Περλεπέ όπου βρισκόταν το «ΚΕΠΙΧ» του Γιουγκοσλαβικού Στρατού και το οποίο εγκαταλείφθηκε και απογυμνώθηκε το 1992. «κάτι ετοιμάζεται εκεί σε σχέση με κάποιο είδος του πραξικοπήματος», μετέδωσε η Telma TV.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου