Απριλίου 26, 2017

Αλβανία: Η πρόταση των «ευρω-μεσολαβητών» δεν έφτανε

Οι ευρώ-μεσολαβητές, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ ΜακΆλιστερ, και ο εισηγητής του Κοινοβουλίου για την Αλβανία, Κνουτ Φλέκενστάιν έφυγαν άπρακτοι.

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα κυκλοφόρησε χθες το βράδυ μια δήλωση τύπου εκ μέρους των δύο , μετα την ολοκλήρωση των επαφών τους, στην οποία αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές η πρόταση τους, και επισημάνθηκε ότι οι δύο πλευρές, έθεσαν όρους και προϋποθέσεις για να αποδεχτούν τις προτάσεις.

Ο κ. Ράμα έθεσε ως προϋπόθεση να ψηφιστούν οι νόμοι για τη μεταρρύθμιση της, ενώ ο κ. Μπάσα απαίτησε την παραίτηση του κ. Ράμα. Οι μεσολαβητές, πρότειναν να παραιτηθούν οι υπουργοί αλλά όχι ο Ράμα και να υπάρξουν τεχνοκράτες, υπηρεσιακοί υπουργοί στα «κρίσιμα υπουργεία».
Ο Ράμα το δέχτηκε υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφιστούν οι νόμοι της μεταρρύθμισης ενώ ο κ. Μπάσα απαίτησε υπηρεσιακή κυβέρνηση και όχι υπηρεσιακούς υπουργούς, και επίσης την εφαρμογή ενός «αδιάβλητου ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας».

Οι μεσολαβητές πρότειναν επίσης αναβολή των εκλογών, και σειρά μέτρων για την «από-εγκληματοποίηση» , την καταπολέμηση των ναρκωτικών, και «τεχνικά μέτρα που σχεδιάστηκαν για να βελτιώσουν τη διεξαγωγή των εκλογών και την αμοιβαία εμπιστοσύνη». Αστυνομία ηγέτες έχουν αντικατασταθεί μετά από φυτείες κάνναβης Η κυβέρνηση πάντως πιεζόμενη από το εξωτερικό και το εσωτερικό για «έλλειψη αποτελεσματικότητας» στη μάχη με τους χασισοπαραγωγούς και τους χασισεμπόρους απομάκρυνε τον υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Σοβαρών εγκλημάτων της Κρατικής Αστυνομίας κ. Άντριαν Τσίπα στο πλαίσιο «αναδιάρθρωσης».
Κυβερνητικές «πηγές» διέρρευσαν ότι θα γίνουν μεγάλες αλλαγές στις περιφερειακές υπηρεσίες στον Αυλώνα, το Αργυρόκαστρο, τη Σκόδρα, το Δυρράχιο και τη Λέζχε, με στόχο να περιοριστεί η καλλιέργεια της κάνναβης σε αυτές τις περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου