Απριλίου 20, 2017

Αλβανία: Άκαρπη η πρώτη Σύνοδος του Κοινοβουλίου για Πρόεδρο

Η ειδική σύνοδος του αλβανικού Κοινοβουλίου για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας έληξε χωρίς να εμφανιστεί κανένας υποψήφιος .
Ο πρόεδρος του Σώματος Ιλίρ Μέτα αφού ανέγνωσε προς το Σώμα τα άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού που αναφέρονται στην εκλογή του Προέδρου , έδωσε το λόγο στην Πρόεδρο της αρμοδίας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Βασίλικα Χούση που ενημέρωσε το Σώμα ότι δεν υπήρχε κανένας υποψήφιος για την Προεδρία. «Η Επιτροπή συνεδρίασε σήμερα σύμφωνα με το Κανονισμό του Κοινοβουλίου και διαπίστωσε ότι υπήρχε κανένας υποψήφιος. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Επιτροπή, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ενημερώνει την Ολομέλεια και κλείνει ο πρώτος γύρος για την εκλογή του Προέδρου», είπε η Χούση.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Σώματος Ιλίρ Μέτα είπε ότι ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε και κάλεσε τη Διάσκεψη των προέδρων να ορίσει την ημερομηνία για το δεύτερο γύρο. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα στη συνέχεια είπε ότι   ο συνασπισμός SP-SMI αποφάσισε να δώσει μια ευκαιρία ακόμα στην αντιπολίτευση να λογικευτεί και να πάρει μέρος στη διαδικασία.
Όσον αφορά την εκλογή του νέου Προέδρου, ο Ιλίρ Μέτα δήλωσε ότι, «δεν υπάρχει ακόμα ο κατάλληλος υποψήφιος γιατί έχουμε εκφράσει την θέληση μας για διάλογο και για να υπάρξει συνεργασία και συναίνεση με την αντιπολίτευση . Αυτή είναι μια άλλη ένδειξη της προσπάθειας για να επαναφέρουμε την ομαλότητα και ειδικά στην εκλογική διαδικασία».
Μιλώντας για ένα τον συνασπισμό του SMI με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις γενικές εκλογές της 18ης Ιουνίου, ο κ. Μέτα είπε, «Αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Οι ίδιες οι εκλογές και μια εκλογική διαδικασία αποδεκτή από όλους είναι ο αποφασιστικός παράγοντας. Οι προσπάθειες μου για να συμμετάσχει η αντιπολίτευση δεν θα σταματήσουν». Στη συνεχεία τόνισε: «Επιμένω ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει να συμμετάσχει σε διάλογο και δεν θα ήθελα να σκεφτεί ή να φανταστώ καν εκλογές χωρίς την αντιπολίτευση. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να δεχτώ ότι η αντιπολίτευση δεν θα καταβάλει προσπάθειες για να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία μέσω του διαλόγου».

«Εθνική πολιτική συμφωνία» προτείνει το Δημοκρατικό Κόμμα

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, (SP) και το Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ενσωμάτωση (SMI) ζήτησαν χθες το πρωί από την Κεντρικη Εκλογική Επιτροπή, να παρατείνει την προθεσμία υποβολής δήλωσης συμμετοχής στις εκλογές από τους Συνασπισμούς. Ο Ράμα είπε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα «κάνει υπομονή» και ότι , ο συνασπισμός SP-SMI «κινείται στα όρια της νομιμότητας», για να δώσει μια ευκαιρία στην αντιπολίτευση «να ακούσει τη φωνή της λογικής», αλλά τόνισε ότι, «δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναβολής των εκλογών της 18ης Ιουνίου».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πόλη Φίερ , ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση Ιλίρ Μέτα, δήλωσε ότι κάθε προσπάθεια για να δοθεί η ευκαιρία στην αντιπολίτευση να επανέλθει στην εκλογική διαδικασία, θα πρέπει να θεωρείται θετική και εποικοδομητική. «Αυτή είναι μια προσπάθεια να δοθεί περισσότερος χρόνος σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για την επιλογή του συνασπισμού στον οποίο θέλουν να ανήκουν »,είπε.
Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, με επιστολή που υπέγραψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Εντυ Παλόκα κάλεσε την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να μην μετατραπεί από θεσμός σε κομματικό όργανο του Ράμα τονίζοντας ότι «οι προθεσμίες που προβλέπονται στα άρθρα 64 και 65 του εκλογικού κώδικα σχετικά με την καταχώριση των πολιτικών κομμάτων και των εκλογικών συνασπισμών είναι ι αποκλειστικές και δεν μπορούν να επεκταθούν». Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε από τη «Σκηνή της Ελευθερίας» που λειτουργεί για 61η ήμερα ότι «η μόνη διέξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο είναι ένα Εθνικό Πολιτικό Σύμφωνο .Ελεύθερες και δίκαιες εκλογές συνεπάγονται μόνον μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, και υπάρχει μόνο μία διέξοδος.
Και αυτή είναι μια εθνική πολιτική συμφωνία», είπε.

Έρχονται καλύτερες μέρες

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μαζί με την Υπουργό Υγείας, Ογκέρτα Μαναστηρλίου συμμετείχε στα (προεκλογικά) εγκαίνια του τρίτου αμερικανικού νοσοκομείου στην Αλβανία, που κατασκευάστηκε μέσω Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), και μίλησε σχετικά με τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και για την Ανάπτυξη, Ο αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι στην πρόσφατη έκθεση για την παγκόσμια οικονομική προοπτική, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την πρόβλεψη ότι η Αλβανική οικονομία θα αυξηθεί φέτος κατά 3,7% σε σύγκριση με το 3,5% πέρυσι, και τόνισε ότι «αυτό θα είναι το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης στα δυτικά Βαλκάνια, που θα ακολουθηθεί από ένα άλλο αλβανικό κράτος, τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, που αναμένεται να αυξηθεί κατά 3.5%. Μια άλλη καλή είδηση για την Αλβανία είπε είναι η έξοδος από την κρίση των δύο γειτονικών της χωρών, «με σημαντικό αντίκτυπο στην αλβανική οικονομία». Μετά από χρόνια ύφεσης και στασιμότητας, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,2% και η Ιταλική με 0,8%, ενώ το Μαυροβούνιο και η Μακεδονία θα αναπτυχθούν αντίστοιχα με 3.3%και 3.2% είπε ο Ράμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου