Απριλίου 25, 2017

Αλβανία: Η Αντιπολίτευση παρέλυσε την συγκοινωνία

Χιλιάδες οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος και των συμμάχων του με επικεφαλής τον κ. Μπάσα απέκλεισαν χθες , 66η ημέρα διαμαρτυρίας, του δρόμους που οδηγούν στα Τίρανα, και παρέλυσαν την Αλβανία. Η διαμαρτυρία προκάλεσε μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα και ουρές, χωρίς όμως, επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και αστυνομίας. Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, ο κ. Λουλζίμ Μπάσα, κάθισε με τους διαδηλωτές στο μνημείο «Αετός», (sheshi Shqiponja), στην λεωφόρο προς το Ελβασάν λέγοντας ότι αυτή η πράξη ανυπακοής, «ήταν απλά μια προειδοποίηση», που δείχνει ότι «το λαϊκό κίνημα είναι αποφασισμένο για ελεύθερες και τίμιες εκλογές», και ότι «το εθνικό και ευρωπαϊκό κίνημα, είναι αποφασισμένο να μην παραδώσει την Αλβανία στα ναρκωτικά και το έγκλημα», και να μην, «αφήσει την ελευθερία μας στην τυραννία της διαφθαρμένης κυβέρνησης».
Ο κ. Μπάσα κάλεσε τον πρωθυπουργό Ράμα να παραιτηθεί για να ανοίξει ο δρόμος για μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, και ‘έκλυσε τις δηλώσεις του λέγοντας , «ο Θεός ευλογεί τους Αλβανούς», και τραγούδησε τον Εθνικό ύμνο.

Η Διαδήλωση της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψη των Ευρωπαίων Μεσολαβητών. Χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Λου, συναντήθηκε με τον Λουλζίμ Μπάσα, αμέσως μετά την διαμαρτυρία, σε « μια προσπάθεια να προετοιμάσει την επίσκεψη των ευρωπαίων μεσολαβητών , Νταβίντ ΜακΆλιστερ και Κνουτ Φλεκενστάιν ώστε να είναι επιτυχής».
Οι μεσολαβητές ευρωβουλευτές θα συναντηθούν σήμερα με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τον πρόεδρο της Βουλής Ιλίρ Μέτα και τον Λουλζίμ Μπάσα.
Ο Πρέσβης Λου έχει συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους και έχει συντάξει ένα έγγραφο που οι διαπραγματευτές θα συζητήσουν με τους πολιτικούς ηγέτες, σε μια προσπάθεια να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση.

-Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι υπέγραψε χθες το διάταγμα για την παραχώρηση της αλβανικής υπηκοότητας στον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου και η ηγέτη της Συμμαχίας για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου (ΑΑΚ), Ραμούς Χαραντινάι, και στη σύζυγο του Ανίτα Χαραντινάι, κατόπιν αίτησής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου