Απριλίου 26, 2017

Αλβανία: Αυξάνονται οι (νόμιμες) αλβανικές εξαγωγές αγροτικών προιόντων

Πηγές του Υπουργείου Γεωργίας ανακοίνωσαν ότι η γεωργία συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομία της χώρας και ότι οι γεωργικές εξαγωγές αυξάνονται σημαντικά. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών έχουν διπλασιαστεί κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ οι εξαγωγές νωπών αυγών ήδη έχουν τριπλασιαστεί, φθάνοντας για πρώτη φορά στη γερμανική και την ελληνική αγορά.
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι εξαγωγές του ψαριών , και θαλασσινών αυξήθηκαν κατά 35%, και σε λίγο θα αρχίσουν εξαγωγές μυδιών.
Ο Υπουργός Γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης Εντι Παναρίτι από το Φόρουμ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ασφάλεια των τροφίμων, που διοργάνωσε ο ΟΗΕ στη Γενεύη, είπε ότι, «χρειάζεται μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από διεθνείς οργανισμούς για μια ενιαία απάντηση στις προκλήσεις όπως η διαχείριση των ζωικών νόσων, η κλιματική αλλαγή, οι πλημμύρες, η αύξηση της εγχώριας παραγωγής, και η αύξηση των εξαγωγών.
Ο κ. Παναρίτι τόνισε την ανάγκη για επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα και την βιώσιμη ανάπτυξη της αλβανικής αγροτικής οικονομίας.

-Η Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας ανακοινώνει ότι ο δανεισμός σε αλλοδαπές εταιρείες αυξήθηκε κατά 11,3% το Δεκέμβριο του 2016 σε σχέση με προηγούμενο έτος. Σε απόλυτους αριθμούς, τα δάνεια προς μη μόνιμους κατοίκους ανήλθαν σε 67,8 δις λεκ. ή περίπου 500 ευρώ εκατ. Η αύξηση προήρθε κυρίως από τη δανειοδότηση επιχειρήσεων. Η Χορήγηση δανείων σε μη μόνιμους κατοίκους άρχισε μετά το 2014, και γίνεται από κυρίως τράπεζες, που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στην περιοχή, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την χαμηλή ζήτηση δανεισμού από τις επιχειρήσεις στην Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου