Απριλίου 18, 2017

Σερβία: Οι S-300 Κι ο Ναός του Αγίου Σάββα

-Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε σε πασχαλινές δηλώσεις του ότι έχει μειωθεί ο κατάλογος των υποψηφίων για την πρωθυπουργία της Σερβίας και ότι θα είναι έτοιμος να αναγγείλει το όνομα του διαδόχου του μέσα στον επόμενο μήνα. Ο κ.Βούτσιτς συναντήθηκε λόγω του Πάσχα με τον Πατριάρχη των Σέρβων, κ.Ειρηναίο, στον οποίο είπε ότι ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Σάββα θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας.

-Στη Μόσχα ο εκπρόσωπος του πρόεδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως το αίτημα της Σερβίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-300 συζητείται στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Προηγουμένως, ο Σέρβος Υπουργός εργασίας, Αλεξάνταρ Βούλιν είχε δηλώσει στο Βελιγράδι ότι οι ισχυρισμοί των μέσων ενημέρωσης του Ζάγκρεμπ, ότι η Κροατία έχει αγοράσει τους S-300, είναι ψευδείς και αποτελούν μια άτσαλη προσπάθεια να χαλάσουν τις σχέσεις Σερβίας και Ρωσίας.

-Η επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης της Σερβίας με την ΕΕ Τάνια Μίτσεβιτς, σε δηλώσεις της χθες είπε ότι τα «Κεφάλαια» των διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν να ανοίξουν το επόμενο διάστημα είναι το 29, (Τελωνειακή Ένωση), το 7 (Πνευματική Ιδιοκτησία), το 6 ( Εταιρικό Δίκαιο ) και το 30, (Εξωτερικές Σχέσεις). Η κα Μίτσεβιτς είπε ότι δεν έχει πληροφορίες από τις Βρυξέλλες σχετικά με τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, η αναστολή του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας μετά τη σύλληψη του Ραμούς Χαραντινάι. «Η Σερβία έχει κάνει όλα όσα ήταν δυνατόν να κάνει για να εξασφαλιστεί η συνέχιση του διαλόγου και η εφαρμογή των συμφωνιών», είπε η Μίτσεβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου