Μαΐου 14, 2017

Η 14η Μαίου στην Ιστορία

1097. Κατά την πρώτη σταυροφορία οι Σταυροφόροι άρχισαν την πολιορκία της Νίκαιας που από το 1077 ήταν πρωτεύουσα του σουλτανάτου των Σελτζούκων.
Η πολιορκία έληξε μετά από σχεδόν ένα μήνα και η πόλη παραδόθηκε στους Βυζαντινούς.

1264. Στη μάχη του Λεβές αιχμαλωτίστηκε ο Ερρίκος Γ΄ της Αγγλίας και ο Σιμόν ντε Μονφόρ έγινε ντε φάκτο κυβερνήτης της Αγγλίας.

1509. Στην Μάχη του Ανιαντέλο στη βόρεια Ιταλία οι δυνάμεις του Λουδοβίκου ΙΒ΄ της Γαλλίας, που μετείχε στη Συμμαχία του Καμπρέ εναντίον της Βενετίας νίκησαν τα στρατεύματα της Δημοκρατίας της Βενετίας.

1560. Έληξε η πενθήμερη μάχη της Τζέρμπα στην Τύνιδα. Η χριστιανική συμμαχία υπό την ηγεσία του Αντρέα Ντόρια υπέστη συντριπτική ήττα χάνοντας 60 γαλέρες και περίπου 20.000 στρατιωτες.

1608. Ιδρύθηκε στο Αουχάουζεν ο συνασπισμός των προτεσταντικών γερμανικών κρατών, η «Προτεσταντική Ένωση», από τον Εκλέκτορα του Παλατινάτου Φρειδερίκος Δ΄.

1610 .Δολοφονήθηκε στο Παρίσι ο Ερρίκος Δ΄ της Γαλλίας. Τον διαδέχτηκε ο Λουδοβίκος ΙΓ'.

1643. Ο Λουδοβίκος ΙΓ΄ απέθανε και νέος βασιλιάς της Γαλλίας έγινε σε ηλικία 5 ετών, ο Λουδοβίκος ΙΔ'.

1692. Καθελκύστηκε στην λίμνη στην λίμνη Πλεσέγιεβο του Γιάροσλαβ το πρώτο
εκπαιδευτικό πλοίο της Ρωσίας, που ονομάστηκε «Αρης» και ναυπηγήθηκε από τον ίδιο τον εικοσάχρονοι Μεγάλο Πέτρο.

1706. το πλαίσιο του Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής άρχισε η πολιορκία του Τορίνο
1747. Στις 3/14 Μαΐου, κατά τη διάρκεια του πολέμου της αυστριακής διαδοχής έγινε η πρώτη ναυμαχία του Ακρωτήριου Φινιστέρε στη βορειοδυτική Ισπανία. 14 βρετανικά πλοία της γραμμής υπό τον Ναύαρχο Τζωρτζ Άνσον επιτέθηκαν σε 16 γαλλικά που συνόδευαν 30 εμπορικά πλοία. Οι Άγγλοι κατέλαβαν 4 πλοία της γραμμής, 2 φρεγάτες και τα εμπορικά.

1783. Η Αικατερίνη Β εξέδωσε ουκάζιο σχετικά με τους αγρότες στη Νοβορωσία. 

1801. Στη Λιβύη, ο σουλτάνος Γιουσούφ Καραμανλή υπέστειλε τη σημαία του αμερικανικού Προξενείου στην Τρίπολη

1811. Η Παραγουάη κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1900. Άρχισαν στο Παρίσι οι 2οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

1909. Στη Γαλλία, η Εθνοσυνέλευση απαγόρευσε στους δημοσίους υπαλλήλους να απεργούν.

1912. Το γερμανικό Ράιχσταγκ ενέκρινε το ναυτικό νομοσχέδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την κατασκευή 41 πολεμικών πλοίων.
1914. Με διαταγή της 14ης/27ης Μαΐου 1914, της Οθωμανικής Κυβέρνησης προς το νομάρχη Σμύρνης, που υπέγραφε ο Υπουργός Εσωτερικών Ταλαάτ Μπέης ξεκινήστε το ελληνικό Ολοκαύτωμα, και ο διωγμός 120.000 Ελλήνων από τα παράλια προς την Ανατολία.
1920. Στις 14/27 Μαΐου η μεραρχία Σερρών μετά από προέλαση μπήκε στις 09.00 το πρωί στην Κομοτηνή και παράλληλα το 15ο σύνταγμα πεζικού της μεραρχίας Ξάνθης αποβιβάστηκε στην Αλεξανδρούπολη, καταλαμβάνοντας τις πόλεις που κατείχε προσωρινώς ο γαλλικός στρατός

1928. Άρχισε τις εργασίες της η Τράπεζα της Ελλάδος, με πρώτο διοικητή τον Αλέξανδρο Διομήδη.

1931. Στη Βουλγαρία έληξε η μακρά κυβερνητική κρίση, με την προκηρυξη εκλογών. Πρωθυπουργός παράμεινε ο Αντρέι Λιάπτσεφ. Στο Παρίσι, ο Αριστείδης Μπριάν πρότεινε την τελωνειακή ένωση όλων των χωρών της Ευρώπης.

1935. Με απόφαση δικαστηρίου της Βέρνης τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών χαρακτηρίστηκαν «πλαστά» και προϊόν του «αντισημιτισμού».
1940. Στην Ολλανδία τα δύο τρίτα της πόλης του Ρότερνταμ καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς της Λουφτβάφε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν χίλιοι άνθρωποι και άλλοι 80.000 να μείνουν άστεγοι. Η Ολλανδία παραδόθηκε.

1944.Τρεις μέρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου του Λιβάνου, η επταμελής αντιπροσωπεία του ΕΑΜ αποκήρυξε το κίνημα του Ναυτικού που οργάνωσε το ΚΚΕ και από την Βηρυτό έστειλε τηλεγραφήματα προς τον Τσώρτσιλ και προς πρόεδρο των ΗΠΑ Φραγκλίνο Ρούζβελτ και τους διαβεβαίωνε για την προσήλωση του ΚΚΕ στο Κοινό αγώνα. Τα τηλεγραφήματα που υπέγραψαν οι Α. Σβώλος,
Μ. Πορφυρογένης και Π. Ρούσος μεταξύ άλλων διακήρυσσε ανέφεραν:
«..Η ανεύθυνη δράση αφρόνων προσώπων, που αν και πηγάζει από την επιθυμία της εθνικής ενότητας, οδήγησε σε αποδοκιμαστέα και καταστροφικά αποτελέσματα, που πρέπει να καταδικασθούν απ΄ όλους...».
Στο σχολείο του χωριού Κορυσχάδες ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις του Σοβιέτ των Βουνών, που είχε 184 κομισάριους και 22 «ρετάλια» της βουλής του 1936.

1946. Παραιτήθηκε από την Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη ο υπουργός Εσωτερικών Τζον Θεοτόκης και διορίστηκαν οι: Κωνσταντίνος Καλκάνης υπουργός Εσωτερικών, και Γεώργιος Τζηρίδης υφυπουργός Γενικός Διοικητής Κεντρικής Μακεδονίας.

1950. Στην Τουρκία το Δημοκρατικό Κόμμα του Τζελάλ Μπαγιάρ και του Μεντερές κέρδισε με 53,3% τις εκλογές , τερματίζοντας την 27ετή θητεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των «Κεμαλιστών» του Ισμέτ Ινονού.

1955. Στην Βαρσοβία από 8 χώρες του Ανατολικού Μπλοκ, η ΕΣΣΔ η Τσεχοσλοβακία, η Ανατολική Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Αλβανία και η Βουλγαρία υπέγραψαν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ως απάντηση στο ΝΑΤΟ.
1962. Στην Αθήνα έγιναν οι γάμοι της πριγκίπισσας Σοφίας και του διαδόχου του ισπανικού θρόνου, πρίγκιπα Χουάν Κάρλος. Στο Βελιγράδι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 χρόνων ο σ. Μίλοβαν Τζίλας.

1963 . Οι εφημερίδες αποκάλυψαν ότι μοίρα της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας είχε εκπαιδευτεί στη ρίψη πυρηνικών βομβών.
1964. O Πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ και ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ εγκαινίασαν την εκτροπή του Νείλου με την οποία ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο οικοδόμησης του φράγματος του Ασουάν που εγκαινιάστηκε επτά χρόνια μετά.

1968 . Η «Άνοιξη της Πράγας». Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας, υπό την ηγεσία του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ ανακοίνωσε την έναρξη ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεων.

1970. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της τρομοκρατικής RAF, (Φράξια Κόκκινος Στρατός) στη Γερμανία. Η Ουλρίκε Μάινχοφ και άλλοι απελευθέρωσαν με τη βία τον Αντρέας Μπάαντερ.

1989. Νικητής των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή αναδείχθηκε ο Κάρλος Σαούλ Μένεμ .Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο εκδικάστηκε η υπόθεση της διάθεσης γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού ως ελληνικό στην ΕΟΚ, μέσω της κρατικής εταιρίας ΙΤCΟ.

1990 . Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπέγραψε διάταγμα που ακύρωνε τη διακήρυξη ανεξαρτησίας από τη Λιθουανία και την Εσθονία.

1991. Μετά την αποφυλάκιση  της αυτοκτόνησε η Χήρα του Μάο και μέλος της συμμορίας των τεσσάρων.

1992 . Στο Βελιγράδι η κεντρική Λεωφόρος Τίτο μετονομάστηκε σε λεωφόρο «Σέρβων Ηγετών».

1998. Εγκρίθηκε από την ελληνική Βουλή η συμφωνία για διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή της Πολωνίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας.

1999.Τριμερής σύσκεψη στη Σόφια Βουλγαρίας, Ελλάδας, και Ρουμανίας για το Γιουγκοσλαβικό.Κατά την 52η ημέρα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ ο στόχος ήταν το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και χρησιμοποιήθηκαν και πάλι βόμβες Γραφίτη. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παρέμεινε όλη την περιοχή της νοτιοανατολικής Σερβίας, Πόλη της Νις, το Πίροτ, το Αλέξινατς, η Προκούπλιε και το Λέσκοβατς. Βόμβες γραφίτη έπεσαν και στον τομέα της Κόστολατς Kostolac και έγινε διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο Σάμπατς και σε περιοχές του Νόβι Σαντ. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν και μερικοί δήμοι και τα προάστια του Βελιγραδίου όπως η Τσουκαρίτσα, ένα τμήμα του Νέου Βελιγραδίου, και το Ομπρένοβατς.
Η διακοπή ρεύματος προκάλεσε και διακοπή της υδροδότησης στα υψηλά, και στους υψηλούς ορόφους διότι δεν λειτουργούσαν τα αντλιοστάσια.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε στρατιωτικές συγκρούσεις στη Γιουγκοσλαβία, και ότι υπάρχουν ακόμα πιθανότητες για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στην Ελλάδα Ντράγκομιρ Βουτσίτσεβιτς δήλωσε ότι να υπάρξει απόσυρση των δυνάμεων ασφαλείας από το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να διακοπούν οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ και να αποσυρθούν τα στρατεύματά του από τις γειτονικές χώρες


2005. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας υπέγραψε την πράξη έκπτωσης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου από το αξίωμά του.


2011. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι της Νέας Υόρκης, έπειτα από καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση .

2015 .Το Ανώτατο Δικαστήριο του Βελιγραδίου αποκατέστησε τον στρατηγό Ντράγκολιουμπ Μιχαΐλοβιτς και του επέστρεψε ,μετά θάνατον, τα πολιτικά του δικαιώματα που του είχαν αφαιρεθεί, από το στρατοδικείο  των Παρτιζάνων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου