Μαΐου 12, 2017

Η 12η Μαίου στην Ιστορία

1497. Μετά την «Πυρά της ματαιοδοξίας», ο Ισπανός Πάπας Αλέξανδρος 6ος Βοργίας, αφόρισε τον Δομινικανό μοναχό Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα που ήταν κυβερνήτης της Φλωρεντίας και «μεταρρυθμιστής» . Ο Πάπας Αλέξανδρος το 1498 ζήτησε την σύλληψη και θανάτωσή του. Ένα εξαγριωμένο πλήθος τον συνέλαβε στις 8 Απριλίου. Τον έκαψαν στις 23 Μαΐου 1498.

1525. Κατά την επανάσταση των Αγροτών στη Γερμανία διεξήχθη η πολύνεκρη και καταστροφική για τους αγρότες μάχη του Μπέμπλινγκεν , όπου σκοτώθηκαν πάνω από 3000 χωρικοί ενώ από τους μισθοφόρους της Σουηβικής Ένωσης λιγότεροι από 50.

1588. Ο ηγέτης της καθολικής Ιεράς Συμμαχίας, ο δούκας του Γκιζ, ή Ερρίκος της Λωραίνης εισήλθε στο Παρίσι και εξηγέρθησαν οι καθολικοί κατά του βασιλιά Ερρίκου Γ΄ (γνωστός και ως Ερρίκος της Πολωνίας), λόγω της συνθήκης ειρήνης που υπέργαψε μα τους Ουγενότους. Ο Ερρίκος δραπέτευσε από το Παρίσι.

1776.Παραιτήθηκε  ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Τυργκό επειδή ήθελε να φορολογήσει τους αφορολόγητους και ήταν αντίθετος με τον υπέρμετρο δανεισμό της αμερικανικής επανάστασης.

1797. Παραιτήθηκε ο τελευταίος Δόγης της Βενετίας, ο Λουδοβίκος Μανίν , και το Μεγάλο Συμβούλιο της Βενετίας έκανε την τελευταία του συνεδρίαση, ενώ τα στρατεύματα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη βρίσκονταν στις πύλες της Βενετίας. Στις 12 Μαίου 1797 σήμανε το τέλος της Γαληνοτάτης.



1804. Κατά την πρώτη Σερβική Επανάσταση  απελευθερώθηκε το Ποζάρεβατς.

1821. Τη νύχτα της 12//24 Μαΐου ισχυρή δύναμη των Τούρκων από την Τρίπολη επιτέθηκε στους οχυρωμένους έλληνες επαναστάτες στο Βαλτέτσι. Η μάχη κράτησε 23 ώρες και οι Έλληνες κέρδισαν μία από τις λαμπρότερες νίκες της Επαναστάσεως. Οι Τούρκοι άφησαν στο πεδίο της μάχης 300 νεκρούς και 500 τραυματίες.

1854. Γαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται και καταλαμβάνουν τον Πειραιά και την Αθήνα και μεταδίδουν τη χολέρα που θέρισε το 10% των Αθηναίων.

1912. Ιταλικά αγήματα αποβιβάστηκαν και κατέλαβαν την Κάλυμνο, την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Λέρο, τους Λειψούς, τη Νίσυρο, την Πάτμο και την Τήλο.

1919. Η Εθνοσυνέλευση του Βερολίνου απέρριψε τους όρους των Συμμάχων

1925. Ο Πολ φον Χίντενμπουργκ ορκίστηκε ως ο δεύτερος Πρόεδρος της Γερμανίας . Το Ανώτατο Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης ενέκρινε το πρώτο σοβιετικό Σύνταγμα.

1926. Στην Πολωνία εκδηλώθηκε το πραξικόπημα του Στρατάρχη Iωσήφ Πιλσούντσκι εναντίον του πρωθυπουργού Βίτος.

1928. Με διάταγμα καταργήθηκε η διπλή νομισματική βάση Η χρυσή δραχμή έπαψε να κυκλοφορεί επίσημα ως μεταλλικό νόμισμα. Στην Τράπεζα της Ελλάδος, εκχωρήθηκε το δικαίωμα να κόβει και να εκδίδει μεταλλικά νομίσματα άξιας μέχρι 20 δραχμών

1932. Κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο περί Τύπου. Στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ βρέθηκε νεκρός ο μικρός γιος του Τσαρλς Λίντμπεργκ, δέκα εβδομάδες μετά την απαγωγή του.

1940. Η ΡΑΦ με 35 αεροσκάφη βομβάρδισε το Μενχενγκλάντμπαχ στη Βόρεια Ρηνανίας-Βεστφαλίας στοχεύοντας το εργοστάσιο όπλων Κρουπ.

1942. Στην ανατολική Ουκρανία ξεκινησε η μάχη του Χάρκοβο που διήρκεσε μεχρι τις 28 Μαΐου .

1943. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έφθασε στις ΗΠΑ για τη δεύτερη συνδιάσκεψη της Ουάσιγκτον.

1944. Ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις επιχειρούν εκκαθάριση της περιοχής βορείως της γέφυρας Παππάδων Δράμας.

1947.Εγκαινιάστηκε το στρατόπεδο της Μακρονήσου.

1949. Έληξε ο αποκλεισμός του Δυτικού Βερολίνου από την ΕΣΣΔ αφού έτσι κι αλλιώς δε λειτουργούσε μιας και οι δυτικές δυνάμεις εφοδίαζαν την πόλη με τρόφιμα και προμήθειες από αέρος.

1965.Το σοβιετικό Λούνα 5 χάθηκε στη Σελήνη. Η Δυτική Γερμανία αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Οι αραβικές χώρες διέκοψαν τις σχέσεις τους με τη Βόνη.

1985. Ο Πατριάρχης της Σερβίας Γερμανός πραγματοποίησε πανηγυρική θεία λειτουργία στον ημιτελής Ναός του Αγίου Σάββα η οποία σηματοδότησε την συνέχιση της κατασκευής του.

1988. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι oi  ασθενείς με AIDS. 
ξεπέρασαν τις 34.000.



1991. Οι Σέρβοι της Κράινα ψήφισαν σε δημοψήφισμα υπέρ της ένωσης με τη Σερβία, με 99% «ναι».

1992. Η  συνέλευση των Σέρβων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατά τη συνεδρίαση της  στη Μπάνια Λούκα εξέδωσε απόφαση σχετικά με τη συγκρότηση   του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας και την εγκαθίδρυση του πρακτορείου ειδήσεων SRNA. Ανίκανοι  να εμποδίσουν την εξάπλωση της σύγκρουσης αποχώρησαν και οι τελευταίοι παρατηρητές της ΕΟΚ.

1993. Στη Βοσνία, οι Μουσουλμάνοι ενέκριναν το ειρηνευτικό σχέδιο των Βανς-Όουεν.

1997. Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν και ο πρόεδρος της Τσευσενίας Ασλάν Μασχάτοφ υπόγραψαν τη συνθήκης ειρήνης με την οποία τερματίστηκε ο Πρωτος Τσετσενικός Πόλεμος.

2004.Ορκίστηκε Πρόεδρος της πΓΔΜ ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκ

2008. Σεισμός εντάσεως 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την επαρχία Σιτσουάν στην Κίνα. Σκοτώθηκαν 69.016 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου