Μαΐου 13, 2017

Η 13η Μαίου στην Ιστορία

1534: H μάχη της Λάουφεν μεταξύ της Έσσης και
των Αψβούργων με έπαθλο τη Βυρτεμβέργη .
Νίκησε ο Φίλλιπος της Εσσης.

1568 .Μάχη του Λάνγκσαϊντ: Οι δυνάμεις της Μαρίας Α' της Σκωτίας χάνουν από συμμαχία Σκωτσέζων Προτεσταντών υπό τον Ιάκωβο Στιούαρτ, ετεροθαλή αδελφό της Μαρίας Α'.

1779. Με πρωτοβουλία της Ρωσίας η Αυστρία και η Πρωσία υπέγραψαν τη Συνθήκη του Τέσεν τερματίζοντας τον Πόλεμο της Βαυαρικής Διαδοχής

1809. Έληξε η τετραήμερη πολιορκία της Βιέννης από τον Ναπολέοντα. Η παράδοση της πόλης η οποία είχε εκκενωθεί από το Στρατό υπογράφτηκε στις 2 π.μ. στις 13 Μαΐου. Αργότερο το πρωί της 13ης Μαίου οι Γάλλοι στρατιώτες εισήλθαν Βιέννη, ακριβώς ένα μήνα αφότου ο Ναπολέων είχε φύγει από το Παρίσι.

1848 . Στο Σρέμσκι Κάρλόβτσι άρχισε η «Συνέλευση του Μαΐου» με εκπροσώπους από τις 175 ενορίες της Βοϊβοντίνα και της Σερβίας που ανέδειξε τον Μητροπολίτη Καρλοβικίου, Ιωσήφ Ράγιατσιτς ως Πατριάρχη των Σέρβων και τον συνταγματάρχη Στέβαν Σούπλικτσα ως βοεβόδα των Σέρβων της Βοϊβοντίνα .

1876. Στη Βουλγαρία στις 13/25 Μαΐου σκοτώθηκε σε ενέδρα στο Τέτεβεν, ο Γκεόργκι Μπενκόβσκι , ενας από τους ηγέτες της βουλγάρικης Απριλιανής εξέγερσης .

1871. Μετά την κατάληψη της Ρώμης (1870) ,στις 13 Μαΐου 1871, εγκρίθηκε από το ιταλικό Κοινοβούλιο ο «νόμος των εγγυήσεων» με τον οποίο ρυθμίστηκαν οι σχέσεις μεταξύ του ιταλικού Κράτους και της Αγίας Έδρας, έως το 1929, που υπογράφηκε η Συνθήκη του Λατερανού. Ο νόμος είχε είκοσι άρθρα και ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη. Η πρώτη αφορούσε τα προνόμια του Ποντίφικα που ήταν εγγυημένα και το δεύτερο μέρος ρύθμιζε τις σχέσεις μεταξύ του κράτους και της καθολικής εκκλησίας.

1907. Άρχισε στο Λονδίνο το 5ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (ΡΣΔΕΚ). Μεταξύ των εκπροσώπων ήταν ο Λένιν, ο Στάλιν, και ο Τρότσκι.
1912. Στις 13/26 Μαΐου ο υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος κατά τη διάρκεια άσκησης πραγματοποίησε την πρώτη αποστολή στρατιωτικού αεροπλάνου στην Ελλάδα.

1913. Στην Αγία Πετρούπολη ο Ίγκορ Σικόρσκι παρουσίασε το πρώτο τετρακινητήριο αεροπλάνο .


1925. Άνοιξε το 3ο Συνέδριο των Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

1927. H παρέμβαση της Τράπεζας του Ράιχ που περιόρισε τον δανεισμό των επενδυτών προκάλεσε κατάρρευση της χρηματοπιστωτικής αγοράς. («Μαύρη Παρασκευή»).

1933. Ο Βίντκουν Κουίσλιγκ ίδρυσε το φασιστικό «Κόμμα Εθνικής Ενότητας».

1940. Η Βέρμαχτ δημιούργησε προγεφυρώματα στη γαλλική πλευρά του Μοζέλλα και ξεκίνησε την εισβολή στη Γαλλία. Η βασίλισσα Βιλελμίνη της Ολλανδίας διέφευγε στη Μεγάλη Βρετανία συνεχίζοντας την αντίσταση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ εκφώνησε στο βρετανικό κοινοβούλιο την ομιλία περί «αίματος, μόχθου, δάκρυων και ιδρώτα».

1941. Ο Σέρβος στρατηγός Ντράγκολιουμπ (Ντράζα) Μιχαΐλοβιτς ξεκίνησε από τη Ράβνα Γκόρα την αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής της Γιουγκοσλαβίας, ιδρύοντας το Κίνημα των Τσέτνικ.

1943. Ο στρατηγός Χανς-Γιούργκεν φον Άρνιμ που διαδέχτηκε τον Ρόμελ παρέδωσε στον Πάτον στην Τύνιδα, τα υπολείμματα του εκστρατευτικού σώματος της Αφρικής. (AfriKa Korps) . Αιχμαλωτίστηκαν περίπου 250.000 Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες.
1944. Στο πλαίσιο της «κινεζικής δράσης» η Γκεστάπο διέλυσε την κινεζική γειτονιά του Αμβούργου.
Ο σερβικός Μελιγαλάς



1945. Στη Βοσνία στο «Πράσινο Βουνό» , (Zelengora), έληξε, με την παράδοση των εθνικόφρονων Τσέτνικς, του Γιουγκοσλαβικού Εθνικού Στρατού (JVuO) με τους κομμουνιστές παρτιζάνους. Οι περίπου 12000 άνδρες του Μιχαΐλοβιτς αφού είχαν περικυκλωθεί παραδόθηκαν αφού τους εγγυήθηκαν τη ζωή τους. Στη συνέχεια όμως οι κομμουνιστές εκτέλεσαν πάνω από 9000. Στον Ντράζα Μιχαΐλοβιτς επέτρεψαν να αποσυρθεί στο Βίσεγκραντ, όπου και παρέμεινε μέχρι τη σύλληψή του τον Μάρτιο του 1946. Οι μάχες με μεμονωμένες ομάδες Τσέτνικ συνεχίστηκαν μέχρι τις 18 Μαΐου.
1958. Η Κρίση της 13ης Μαΐου που έφερε τον Ντε Γκώλ στην εξουσία. Οι στρατιωτικές αρχές και ο γαλλικός πληθυσμός της Αλγερίας στασίασαν εναντίον του Παρισιού. Η αλγερινή κρίση ήταν το τέλος της τέταρτης Γαλλικής Δημοκρατίας .

1967.Ο Κοκός διόρισε ως αρχιεπίσκοπο Αθηνών τον πρωθιερέας των Ανακτόρων, και μέλος της «Ζωής» κ. Ιερώνυμο Κοτσώνη.

1968 .Στο Παρίσι, μετά τη βίαιη διάλυση από την αστυνομία των οδοφραγμάτων των φοιτητών στο Παρίσι, τα γαλλικά συνδικάτα κήρυξαν γενική απεργία. άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Βορείου Βιετνάμ και των Ηνωμένων Πολιτειών για τον τερματισμό του πολέμου στο Νότιο Βιετνάμ.

1971. Ανατινάχτηκε με βόμβα το άγαλμα του Τρούμαν στην Αθήνα. Σκοτώθηκε ένας αστυνομικός.

1976. Οι Ερυθροί Χμερ ανελαβαν την εξουσία στην Καμπότζη.

1978. Από τη Νέα Δημοκρατία ψηφίστηκε η 35ετία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.

1981. Μεχμέτ Αλί Αγκτσά αποπειράθηκε να δολοφονήσει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β.

1989. Στο Πεκίνο, το πρωί της 13ης Μαΐου, εκατοντάδες φοιτητές ξεκίνησαν απεργία πείνας στην πλατεία Τιενανμέν δύο ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Γνωρίζοντας ότι η τελετή υποδοχής για τον Γκορμπατσόφ είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην πλατεία, οι ηγέτες των φοιτητών ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την απεργία πείνας εκεί ως διαπραγματευτικό χαρτί για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους. Μέχρι το απόγευμα της 13ης Μαΐου, κάπου 300.000 άνθρωποι ειχαν συγκεντρώθεί στην πλατεία.

1990. Το σοβιετικό Κοινοβούλιο ψήφισε το τέλος του μονοπωλίου της εξουσίας από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

1995.Σεισμός 6,6 βαθμών Ρίχτερ χτύπησε την Κοζάνη και τα Γρεβενά.




1999 . To Αλβανικό κοινοβούλιο με ψήφισμά του εξέφρασε τήν υποστηρίξη του στη προσωρινή κυβέρνηση τού Κοσσυφοπεδίου πού έχει σχηματίσει ο Χακίμ Θάτσι και δήλωσε ότι θεωρεί τόν Ουτσεκά ως έναν από τους πλέον καθοριστικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες για την επίλυση της κρίσης. Το αμερικανόπαιδο ο Γιωργάκης δήλωσε ότι «ουδείς εγγυάται στην Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη μέρα του πολέμου» και ο Αβρούρι μετά από 51 ημέρες βομβαρδισμών ζήτησε «να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί», αλλά δεν επέμενε. Στο Κόσσοβο, στις 23:50 στον κεντρικό δρόμο Πρίζρεν - Σούβα Ρέκα, στο σταυροδρόμι κοντά στο χωριό Κόρισα του δήμου Πρίζρεν, τα αεροπλάνα ΝΑΤΟ βομβάρδισαν μια αυτοκινητοπομπή Αλβανών προσφύγων. Από τους 500 έως 600 Αλβανούς, σκοτώθηκαν 87 και 60 τραυματίστηκαν σοβαρά. Κατά την 51η ημέρα των βομβαρδισμών βομβάρδισαν και πάλι σε τρία κύματα τα κτίρια της τηλεόρασης του Νόβι Σαντ και έριξαν βόμβες διασποράς στην περιοχή μεταξύ Ουρόσεβατς και Πρίστινας. Βόμβες έπεσαν και κοντά στην Παλιά Αγορά της Πρίστινας και στον πομπό στο Κούτλοβατς. Πέντε πύραυλοι χτύπησαν την περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού του Πρίζρεν. Ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χένρυ Σέλτον, δήλωσε σε συνέντευξη στην Ουάσιγκτον ότι ο στρατός της Γιουγκοσλαβίας συνεχίζει να είναι σε θέση να αποκρούσει τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ και ότι η σύγκρουση στη Γιουγκοσλαβία απέχει ακόμα πολύ από το τέλος. Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Γουίλιαμ , μιλώντας στην ίδια συνέντευξη είπε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει μεχρι να αποσυρει από το Κόσσοβο το σερβικό στρατό ο Μιλόσεβιτς.

2004. Έκλεισε ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος». Μ' αυτή τη δήλωση ο Αντώνης Σαμαράς έγραψε το τέλος της «Πολιτικής Άνοιξης», έπειτα από 11 χρόνια, και επέστρεψε στη Ν.Δ.

2007. Παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου της Βουλής της Σερβίας ο επικεφαλής του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Σερβίας (SRS), Τόμισλαβ Νίκολιτς, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την καθαίρεση του. Η εκλογή του, στις 8 Μαΐου, προκάλεσε ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν τω μεταξύ, ο Κοστούνιτσα (DSS) συμφώνησε με τους ευρωπαϊστές , ( DS και G17 + ) για το σχηματισμό της νέας φιλοδυτικής Σερβικής κυβέρνησης.

2016. 12 χρόνια μετά το τέλος της «Πολιτικής Άνοιξης», ο δικηγόρος Φαήλος Κρανιδιώτης ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος «Νέα Δεξιά» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου